Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 69 vlákna odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #4310 Odpovědět
      milloo
      Účastník

      …Probouzím se do krásného slunečného rána na svém rodovém statku. Obloha je čistá a nádherně modrá, ve spojení se zelenou přírodou kolem je to prostě ráj na Zemi… Najednou… Co to? – Ze sousedního rodového statku se ozývá děsivý a srdcervoucí křik “vražděného” prasete Trvá to minuty, než ten horor utichne, ale celá událost mi leží v hlavě po mnoho dní. Má energie jde rapidně dolů, stejně jako nálada 🙁

      Je to hrozný a smutný zvuk, který jsem ve svém životě slyšel už tolikrát, protože jsem od dětství žil na vesnici, kde tohle vraždění bylo normální. Mnoho lidí, především z města, vůbec neví, o co jde… Pro ně je maso záležitost 10 minut v supermarketu, neví, co všechno se za tím ve skutečnosti schovává. Je to smrt a strach z ní, zvířata to vycítí. A bojují, protože CHTĚJÍ ŽÍT, tak jako my.

      Jsem již 13 let vegetarián. Lakto-ovo vegetarián. Vím, že k dokonalé čistotě mám ještě daleko, ale snažím se, jak to jde. Mléčné a vaječné výrobky již téměř nekonzumuji (ale ty jsou skryté i v jiných potravinách, tomu se člověk tak snadno nevyhne). Rodový statek nemám, bydlím zatím v bytě, ale jednou bych rád měl. A myslím, že bych se tam obešel bez chování různého domácího zvířectva. A když si představím, že bych tu (fiktivní) scénu, kterou jsem popsal na začátku, měl několikrát do roka zažívat na svém rodovém statku – oáze klidu, míru a lásky vůči celému světu i zvířatům, tak je mi z toho smutno 😥

      Žádnou přímou zmínku o zabíjení zvířat na rodových statcích jsem zatím nenašel. Byla tu jen nějaká radost z vyměňování králíků mezi sebou (pochybuji, že by to byli andoráci chovaní kvůli vlně, takže nejspíš to budou kusy chované na maso). Také se hodně píše o chování ovcí a koz – kvůli čerstvému mléku. Ale jaký bude závěr jejich života, jak nakonec dopadnou? Anastásia v pátém díle naznačila vizi, že i na Sibiři ustoupí od lovení zvěře a lidé na rodových statcích budou žít bez toho, že by museli prolévat krev zvířat… Bude tomu tak i na našich rodových statcích???

      Jsem v tomto směru hodně tolerantní, nechodím s prapory, abych bojoval. Žiji, jak umím. A vím, že i ostatní tak žijí. Každý má svůj čas. Proto to neberte jako nějaký útok… Jen mě to zajímá a rád bych slyšel názory ostatních na téma Vegetariánsví / zabíjení zvířat na rodových statcích.

      Děkuji za vaše příspěvky. Milloo 🙂

    • #5652 Odpovědět
      romansh
      Člen

      Milloo
      A proč si tvoříš takové vize?
      Vím co obnáší porážka domácích zvířat, hlavně prasat, králíků a drůbeže, jako dítě jsem někdy musel asistovat a třeba i držet hrnec s vytékající krví….
      Maso jsem opustil před pěti lety a věřím, že navždy. Stejně tak věřím, že mí sousedé to budou cítit podobně a k tebou popisovaným scénám docházet nebude. Pokud by se tak stalo, neváhal bych protestovat proti takovému postupu. Tedy když by chtěl někdo porážet zvířata, ať to dělá jinde nebo jinak, protože mi to vadí. Určitě bysme se domluvili.
      S tím, že “nemasojedi” jsou v menšině a ještě asi dlouho budou je třeba se smířit. Každý má svou cestu.
      To byl můj názor…..
      🙂

    • #5653 Odpovědět
      milloo
      Účastník

      to romansh:

      Pokud bude někdo rád, že k takovým scénám nebude docházet, tak to budu hlavně já 🙂 Myslel jsem, že na místech, jako jsou rodové statky, bude láskyplný přístup ke zvířatům automatický. A že zde nebude žádné zabíjení a znečišťování půdy krví. Bude to ale možné nějak ošetřit, třeba i v nějakém společném prohlášení nebo stanovách? A co když to někdo nebude i přesto respektovat? Bude to jeho pozemek a bude si na něm moct dělat co chce…

      Napsal jsem to hlavně jako reakci na tu “výměnu králíků”, na kterou jsem narazil tady někde v diskuzi. Jestli to ale byl můj omyl a špatně jsem si to díky svým životním zkušenostem vyložil, a ti králíci nemají skončit na pekáči, ať mi to autoři toho textu napíší, budu moc rád 🙂

      A tu úvodní negativní vizi jsem tak napsal záměrně, abych vyprovokoval větší zamyšlení nad obsahem. Ti silní ji dokáží změnit na pozitivní, já udělal pozitivní také paralelně s tou negativní. Mohla by vypadat třeba takto:

      …Probouzím se do krásného slunečného rána na svém rodovém statku. Obloha je čistá a nádherně modrá, ve spojení se zelenou přírodou kolem je to prostě ráj na Zemi… V korunách šumících stromů zpívají ptáci a v trávě hrají svůj koncert broučci. Bublající potůček přeskakuje přes kameny a kolem poletují bzučící včelky. Je to skutečně nádhera poslouchat tu harmonii. Žiji v Ráji na Zemi… 🙂 🙂 🙂

    • #5654 Odpovědět
      bianco
      Člen

      to milloo

      ahojky, já jsem sice také vegetarián, ale život na svém pozemku bez domácích zvířat si neumím představit….jednak proto, že by tam bylo člověku samému smutno a jednak proto, že tam patří, jsou přece součástí přírody….slepice, kachny, kozy, ovce, koně……zabíjení nepodporuji a také nikoho nepřemlouvám k stravě bez masa….prostě každý dojde na tu cestu jindy….někteří třeba právě až na statku….je dokázáno, že kdyby si měl ten daný človíček zabít zvíře proto aby ho snědl, tak by 70% lidí maso omezilo na minimum až vyřadilo z jídelníčku úplně….
      Mám kamarády, kteří jsou úžasní ekologičtí človíčkové….chcou si vytvořit statky, ale to maso zatím k životu potřebují….prostě fungují na maso….a nebudu je proto zatracovat…..
      Pokud jsi četl knihu Poselství od protinožců….tak víš, že ti domorodci byli všežravci, ale byl obrovský rozdíl, jak se chovali ke zvířatům, která zabili pro jídlo…

    • #5655 Odpovědět
      milloo
      Účastník

      to bianco:

      Máš pravdu, že život se zvířaty kolem sebe je veselejší. Vyrůstal jsem na vesnici, takže to vím. Bohužel ale zvířata byla už předem odsouzena k smrti, ale aspoň že jejich životní podmínky byly za jejich života dobré… Byl jsem naučený jíst maso, a to docela hodně. Občas přemýšlím, jestli si to mám vyčítat, nebo to brát jen jako jednu etapu svého života. Dítě totiž nepřemýšlí, odpovědnost je hlavně na rodičích. Od malička se mi zabíjení zvířat protivilo. Sám jsem žádné nikdy nezabil. A vím o tom, že většina lidí by toho nebyla schopna taky a radši by byli vegetariání, než aby osobně zabili. Zabíjení není přirozené, jako většina věcí v naší společnosti. Jak je jednoduché koupit si někde v hypermarketu balíček masa, které nekřičí…

      Také jsem kdysi četl, jaký průser měly dvě učitelky v mateřské škole někde u nás, když vzaly děti na jatka… Děti pak po tom, co tam viděli, odmítaly jíst ve školce i doma maso a rodiče si pak na učitelky a jejich způsob výchovy stěžovali 🙁

      Snad teda, když lidé budou žít na svých rodových statcích v pospolitosti se zvířaty, naplnění od hlavy až k patě láskou, nebudou schopni své “miláčky” zabíjet. A nedovolí to ani nikomu jinému 🙂

      Takže… Sbalme saky paky a hurááá všichni na své statky. Pak budeme vegetariáni, jako staří Vedrusové… 😉 😀

    • #5656 Odpovědět
      romansh
      Člen

      Já tedy s domácími zvířaty jako kůň, kráva, ovce, prase, koza nepočítám určitě, s drůbeží a vodní havětí možná jen pro oživení /ne na chov/, takže bych to viděl na rybky v rybníce, kočku myšolovku a možná psa hlídače-kamaráda. Víc nic.
      Dávám přednost zvířatům ve volné přírodě. A ta drobotina jako ptactvo nebeské a různí plazi a hmyz přijde sama…..
      Ty učitelky teda měly kuráž! Se divím, že je nechtěli lynčovat nebo alespoň vyhodit pro způsobená duševní traumata dětiček. Otázka je, co viděli a co ne….

    • #5657 Odpovědět
      elerik
      Člen

      Mozna neprovedli zadnou ujmu na zdravi, myslim ze dnesni doba je natolik zkazena ze kdyz vam nekdo ukaze pozadi ze to neni na skodu. To ze prestali jist maso je znamka toho ze s tim jejich detska … cista. .. duse nesouhlasi. Nicmene co se samotneho masa tyce, jsem arborista, a reknu vam po praci fakt tezky praci clovek na maso dostane chut jaksi nejak sam. Pravda do dnesni doby neziji z vlastnich produktu statku takze nevim treba bych pak dostal chut na vlastni salat. Ale maso je nekdy maso. I stari indiani uznavali maso. Jeckery se to jmenuje, suseny maso na cesty. Pres poust nebo v divocine dokanala to vec. Ve vysokych horach zla to vec. Tam je dobry napriklad cukr. Zahusti krev. Maso otoci zaludek naruby.
      Muzu sem uvesta dalsi vizi. Probudim se a jdu se projit lesem. V puli cesty zpozoruji mrsinu, liska tam vecer hodovala na zajici. Co s tim ? 🙂 nebudme extremisticti. Napriklad muj deda jako clovek zijici na statku, po staru jeste z dob prvni republiky, ma zkusenosti s domacim masem. A jednou za cas takovy kralik laskou opecovavany je mnamka. Kolobeh prirody. Uznavam vegetarianismus, ale i masozroutctvi 😀 vsechno ma sve duvody. Tuhle jsem se docetl ze stare kultury kdyz rutinne obetovali napriklad kozu to umely tak ze koza sama sla, vedela co ji ceka, ale prijala svuj osud. Zemrela pokojne bez meceni, beze strachu, bez bolesti. Umeni je umeni co si budem povidat. Kdyz se podivam na kocku co nam beha na zahrade a jak pri tom morduje mys, a cim vic ta mys vresti tim vic to tu kocku bavi. Prece nebudu demonstrovat proti kocce. Kdyz si vemete velikost hektaru, a umeni ktere si clovek muze osvojit, nemyslim ze uslysite byt jen meknuti. A vzajemny respekt, to je jedna z nejvzacnejsich vlastnosti cloveka v dnesni dobe. Podepisovat dohody o nezabijeni zvirat, a budem tam kde jsme 😀 system jak vysity, zacina to nevinne, i kdyz mysleno dobre. Jednejme srdcem, kdyz nekdo dela tezkou praci tezko bude ziv z chleba a masla. Ale skvarky, kure na paprice nebo biftek mu doda sil pokracovat v praci, kdo by vam dodal drevo na vase drevene stavby ? Lesak zivy z jablek to nebude 😉 a kdo rika ze on nemuze citit jemnost zvirat.

    • #5658 Odpovědět
      romansh
      Člen

      Eleriku
      Třeba člověk žijící na svém statku maso potřebovat nebude, protože zde nebude ta těžká práce. Mě tedy hrabat se v hlíně přijde jako zátěž lehčí. Jasně že můžeš namítnou, že třeba při stavbě domu, hloubení nějakého výkopu atd. nejde o práci lehkou. Jenže to by měly bý jen startovací práce. Pak už jen chodíš, pozoruješ, něco zasadíš, něco utrhneš………….a hlavně je ti dobře, protože necháváš tvořit Matku přírodu……
      Fárat do dolů snad nebudem muset.:-)

    • #5659 Odpovědět
      elerik
      Člen

      A ja s tebou nemuzu nic nez souhlasit 🙂 Ale prece chces zit v dome ze ? At uz se bude jednat o drevo, kamen, nebo hlinu, nejak ten material dostat musis. Muzem se klidne vyhnout zakladum, muzem postavit dum rovnou na placku, ok bude to dobry, ale tak jako tak porad potrebujes stavebni material. Ano treba kdyz bude clovek zit na statku nebude potreba jist maso, mozna prave samotna Zeme doda plody natolik bohate na veskere vitaminy, biilkoviny a kdesi cosi aby to cloveku stacilo. Ja budu jedine rad 🙂 Kdyz se delaji krovy taky se musi nahoru dostat material. Kdyz bych to tak shrnul, prijde mi ze nejtezsi prace ze vsech, kdyby se stav dostal do idealu, tedy Rodove osady a statky by byli bezne, by byla prace v lese. Doly netreba souhlasim, zase ale na druhou stranu, zelezo je zelezo 🙂 Je ale vic nez pravdepodobne ze v cloveku je vic nez na prvni pohled se zda. Buh vi co se vsechno v cloveku odkryje kdyz zacne transformovat vedomi pro zivot na statku.

    • #5660 Odpovědět
      David1
      Člen

      Tak já přeskočím kapitolu 😉 a představuji si na rodových statcích vitariány. 🙂

    • #5661 Odpovědět
      milloo
      Účastník

      to David:

      Sprááávně 8) Také si myslím, že na rodovém statku budou pro vitariánství idealní podmínky 🙂 Je to i můj cíl… snad ne přiliš vzdálený… 😉

      to Elerik:

      Na statku určitě bude mít vypěstované ovoce a zelenina jiné výživné hodnoty, takže i energie z nich bude vyšší a dodá vše potřebné pro tělo i pro těžce pracující. Já osobně jsem se k vegetariánství dostal díky knížce Fit pro život od manželů Diamondových, kde byl popsán i půst. Byl srpen, zahrádka plná, tak jsem to zkusil. První den ovoce, druhý den vůbec nic, jen vodu a třetí den… to jsem měl nejvíc energie za celý svůj život!!! Pracoval jsem celý den na zahradě, aniž bych něco jedl a vůbec jsem nebyl unavený. A právě to byl u mě impuls k přechodu na vegetariántví, zcela mě to ohromilo! 8) Také jsem pracoval několik měsíců v lese, kde jsem stahoval menší klády z lesa na jedno místo. Ručně. Dost těžká práce, ale zvládal jsem to jako vegetarián dobře, dokonce jsem po práci chodil ještě každý den do fitka, abych ze sebe dostal přebytečnou energii. A také už 13 let dělám aikido, moje tréninky jsou občas (když mám dobrou náladu 😀 ) dosti náročné a nikdo nechápe, kde beru tolik energie. Moje odpověď – “nejezte maso” 😀 Také mnoho vrcholových sportovců přechází před hlavní sezónou na vegetariánskou stravu, aby se jim zlepšila fyzička… Tak žádný strach, bez masa budeme sršet energií 😉

      A pokud nebudeš něco zvládat, tak dej vědět, mi ti přijdeme rádi pomoct… :pratele: Za pár švestiček ze zahrádky… 😉

    • #5662 Odpovědět
      milloo
      Účastník

      Přišla mi na mysl ještě jedna myšlenka… Hodně se mluví o toleranci, o respektu k tomu, jak žijí druzí lidé. A že by se nikdo neměl nutit do něčeho, co nechce. S tím souhlasím… Ale co se týká tohoto tématu – Zabíjení zvířat na rodových statcích – neměla by být ta tolerance i z druhé strany?!?…

      Je pravda, že jsou lidé, kteří se nechtějí zbavit pojídání masa. Ale když se sejdou lidé, kteří chtějí vytvořit Prostor lásky a úcty ke všemu živému – Rodovou osadu, proč by si tento prostor měli nechat narušovat vražděním nevinných zvířat? Pokud se snažíme dosáhnout čistoty v našem prostoru, tak si ji znečišťovat nenechejme, ne? 😉

      Myslím, že tolerance by se neměla měnit v ustupování ze zásad, na základě kterých je osada vybudována. My přece také chceme být respektováni… Pokud tedy někdo zatím není na úrovni, že se bez masa obejde a chtěl by si chovat zvířata na zabíjení, ať si to teda dělá – ale někde jinde! My ho respektujeme, nebudeme mu to vymlouvat nebo se nad ním pohoršovat… Ale on musí respektovat nás. Může si vybrat jiné místo a spolčit se s jinými sobě rovnými lidmi. A pokud bude chtít žít přímo s náma, tak se bude muset přizpůsobit on nám, ne my jemu. Jinak budeme dělat polovičatou práci a to je k ničemu… Tohle je podle mě respekt a tolerance! 🙂

    • #5663 Odpovědět
      David1
      Člen

      Pro mě je to také jedna ze zásad. 🙂 V praxi je pak spíš otázkou, zda lidé kolem – i když to tak “ještě” nepraktikují, páč vše má svou posloupnost, svůj čas.. – jsou tou zásadou prodchnuti duchovně. Není to tak “alespoň” duchovně, jako spíš “hlavně”. I třeba, když se s někým bavím o syrové stravě, tak hledám, na kolik člověk s touhle filosofií souzní, nakolik jí je prodchnut, chápe ji, duchovně si ji uvědomuje. Neboť tohle duchovní vědomí se bezděčně v jeho životě bude realizovat. A naopak to je, když člověk dělá něco v praxi na 100%, ale nemá v sobě tu duchovní – myšlenkovou – bytostnou oporu, tak tu činnost časem opustí nebo ho “něco” podrazí. 🙂

      Už jsme to taky diskutovali dříve, ze Zásad a principů žití.
      4) Vegetarismus
      Rozmanitá pestrost rostlinné říše dokáže plně, ba s přebytkem uspokojit potřeby a chutě člověka, udržovat jeho tělo a mysl v čistotě, harmonii a otevřenosti. Vegetarismus snoubí formu a účel – lásku k životu a soběstačnost (1 ha). Zjemňování těla otevírá i úroveň vědomí Ahinsa (nenásilí, neubližování) a úroveň sebe-přijetí ve světle širších vztahů. Vytvářejme otevřenou náruč dotýkající se všeho kolem a také lásku hospodáře, který je šťastný, pokud je šťastné jeho okolí.

    • #5664 Odpovědět
      jiri.vaca
      Účastník

      Myslím, že je potřeba oddělit 2 věci.
      Jednou je pojídání masa, druhou způsob zabíjení.
      Způsob zabíjení popsaný v 1. příspěvku na RS nepatří. Tečka.
      Nevím, jestli je možné, vhodné a prospěšné někoho nutit k duchovnímu postoji, že maso se nejí. Podle mě je daleko prospěšnější osobní rozhodnutí, než donucení.
      Sám jsem zatím maso omezil z 2-3x denně na 1-2x týdně. S pestrostí roslinné stravy na RS si myslím, že přejdu na RS na vegetariánství. Podmínka vegetariánství v osadě mi však přijde protismyslná. Podle toho se kvalita člověka nepozná.

    • #5665 Odpovědět
      elerik
      Člen

      to milloo: velmi hezky receno. Tve zkusenosti mluvi za sve. Souhlasim s timto nazorem. 🙂 mozna to je i otazka duchovniho vyspeti, ne mozna ne, urcite 🙂 osobne take omezuji maso, a kdyz nedlam tezkou praci tak jej ani nejim, nekdy cas od casu si ale dam. A kdyz pak je ta tezka prace tak mam proste chut. Je to mozna tim ze neznam zatim nic jineho, nebo takhle. Me telo nezna zatim nic jineho 🙂 az bude znat me telo co potrebuje z vlastniho statku pujdu utrhnu si to nebo snim nejakou bilinu ci zavareninu ci suseninu a bude to v cajku. Uvidime jak to bude fungovat, osobne mam rad zvirata, a s dnesnim stylem jatek absolutne nesouhlasim. Je to otravene jidlo, zla cinnost, a vysledek je otravena populace. Snad bude lepe v budoucnu.

    • #5666 Odpovědět
      milloo
      Účastník

      Když tak nad tím teďka přemýšlím (svým srdcem [heart] 🙂 )… Myslím si, že žádná pravidla nakonec nebudou potřeba, aspoň v tomto našem tématu… 😉 Podívám-li se i kolem sebe, na své známé, kteří se věnují duchovnu a čtou také Anastasii, vidím u nich určité pokroky v tom, že stále více upouštějí od konzumace masa. Dokonce i jedna kamarádka, která ze začátku své sklony k pojídání masa vysvětlovala “nutností se uzemňovat”, tak od té doby, co začala číst Anastasii, stále více vyhledává rostlinnou stravu a maso dnes už jí minimálně. Má chuť se naopak co nejvíce čistit od agresivních energií. Vliv Anastasie je větší, než si uvědomujeme 🙂

      Velké množství lidí dnes jí maso jen ze zvyku, nebo proto, že prostě neznají jiné alternativy. Proto si myslím, že když lidé začnou postupně budovat své statky, budou se tam “hrabat” v hlíně, často tam pobývat a starat se o své rostlinky a stromy, budou se více a více naplňovat i Láskou. A pro člověka, který je naplněný Láskou ke všemu živému kolem sebe, bude určitě těžké zabít zvíře kvůli jídlu. Tím spíš, že kolem sebe bude mít potravy dostatek, a to hodně pestré, živé a plné energie. Proč by pak měl zcela nesmyslně ničit jiný život? 💡 😉

    • #5667 Odpovědět
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      Já mám sklony maso vypouštět. 🙂 Začal jsem si tohho všímat tak dva roky nazpět. Ještě než jsem přečetl knihy. Vlastně to souvisí s mojí minulostí. Nevím, jak se to stalo, ale v pěti letech náhle ze dne na den jsem přestal jíst maso (nejedl jsem všechno). No a pak mě rodiče naučili jíst maso. Teď zjišťuji, že bych ho nejradši ve své stravě omezil na minimum. 😆 Jeden víkend jsem ho zcela vyřadil a byl jsem jen na rostlinné stravě a co se nestalo… Zavládla absolutní harmonie ducha i těla…. Neměl jsem sklony k hádkám, byl jsem pln energie, a to často nebývá. Po nějakém jídle s masem se opět nastavil “normál”.

      Moc děkuji za tuhle diskuzi. Po přečtení jsem nabral novou dávku energie, abych zas na sobě něco změnil k pozitivu. 🙄

      Radim

    • #5668 Odpovědět
      milloo
      Účastník

      to Frankie:

      Přechod na vegetariánství by asi neměl být skokový, ale postupný – jako u všeho… Je potřeba se nejdříve vyčistit od energií, které se v člověku za dlouhá léta uložily, zpracovat je. A hlavně – ujasnit si “Proč?”. Je to stejné jako s hubnutím nebo kouřením. Když se to udělá moc náhle a bez hlubšího uvědomění, začnou z podvědomí vylézat bubáci (třeba ve formě našich blízkých), kteří ti budou dávat “dobré” argumenty, proč to nedělat a že je to blbost 😀

      Znám několik lidí, kteří na vegetariánství přešli, byli jimi i docela dlouho, a dnes už ale zase papají masíčko. Nejdříve končí ti, kteří to dělají proto, že je to móda. Kdo to dělá kvůli zdraví, většinou také dlouho nevydrží. Taková rozhodnutí bývají příliš povrchní, a proto stačí několik jednoduchých argumentů a člověk to zabalí… Lámu si ale hlavu, proč s tím skončili lidé, kteří se stali vegetariány kvůli nezabíjení zvířat. Myslel jsem, že to je dost silný argument, ale zdá se, že ani to někdy nestačí… I u mě to bylo hlavně kvůli nezabíjení zvířat, ale zřejmě tam musí být ještě větší hloubka, která k tomu člověka vede. Vnitřně to cítím, ale nedokážu to pojmenovat. Zřejmě má mysl není dost rychlá, abych to odhalil 😀 Může mi s tím někdo pomoct, co je tam ještě dál? Děkuji 😉

    • #5669 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      To all 😳 .. tak předem chci říct že naprosto souhlasim s milloou, jednak z vlastní zkušenosti vím že i když dlouho maso nejim tak na něj nemam ani chuť ani mi nijak nezchází energie. Nicméně musím říct že v dnešní době jít nakupovat do supermarketu s finančními přijmi chudého studenta občas lidi nutí prostě koupit to nejlevnější a to čeho se prostě človek “nají”. A to určitě není předražená zelenina která mnohdy ještě kvalitou stojí zaprd. 🙁 takže taková paštika nebo rybí salát ve škole k svačině když mnohdy ani nic jiného za ten den nejim přijde vhod. Upřímě se těšim na statek, až zelenina, i ovoce bude z vlastní zahrádky a bude růst jen “pro nás” 🙂

    • #5670 Odpovědět
      romansh
      Člen

      Argument, že je zelenina drahá a proto musím zůstat u masíčka je velmi povrchní a slyšel jsem jej už mnohokrát. A vždy od těch, co se masa vzdát nechtějí ani kdyby jim šlo o život.
      Kilo mrkve je za dvacku, zelí snad ještě míň, cibule je na tom podobně. Hlávka brokolice za třicet taky nikoho nezrujnuje, pastyňák, pórek, celer taky ne. A teď máš zeleninu venku: kopřiva, pampeliška, pažitka, medvědí česnek, bršlice a já nevím co ještě……
      Když nebudeš kupovat rajčata a papriky dovážená přes půl světa, můžeš mít zeleniny dosyta…..

    • #5671 Odpovědět
      romansh
      Člen

      Argument, že je zelenina drahá a proto musím zůstat u masíčka je velmi povrchní a slyšel jsem jej už mnohokrát. A vždy od těch, co se masa vzdát nechtějí ani kdyby jim šlo o život.
      Kilo mrkve je za dvacku, zelí snad ještě míň, cibule je na tom podobně. Hlávka brokolice za třicet taky nikoho nezrujnuje, pastyňák, pórek, celer taky ne. A teď máš zeleninu venku: kopřiva, pampeliška, pažitka, medvědí česnek, bršlice a já nevím co ještě……
      Když nebudeš kupovat rajčata a papriky dovážená přes půl světa, můžeš mít zeleniny dosyta…..

    • #5672 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      romansh: to je sice pravda, ze mrknev je levna. 😀 … jenze problem je ten, ze ne kazdemu se chce cely zivot jist mrkev ze supermarketu a obcas pro zpestreni pampelisku ktera roste – hned vedle supermarketu [jealous] ..kdybych byla proti vegetarianstvi tak do teto debaty nejspis neprispeju, nebo ano, ale negativne. ..Abych pravdu rekla tak zit zdrave a bez masa se snazim sec to jde, ale k obcasnym neuspechum prispiva i fakt ze v okoli mam jen jednu malou vecerku kde ani ty zeleniny neni moc. teda ano, tu mrkev tam obcas i maj.. 😉

    • #5673 Odpovědět
      jiri.vaca
      Účastník

      To je o receptech.
      S klasikou makrobiotiky (obilnina, luštěnina, kysané zelí) máš spoustu možností.
      A cenově výhodných.
      Čerstvá nebo dušená zelenina pak může být jen přídavek.
      (Hrách a kroupy to je hloupý, to my máme každý den. Ale vdolky z bílý mouky jenom jednou za týden.)
      ….
      Ale to maso (hlavně rybu) si zatím občas dám na oběd v práci.

    • #5674 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      jiri.vaca: no jo, to je fakt.. a hned mam vic odhodlani neco s tim udelat 8) …je pravda ze jde i o to “sehnat” nejake repcety a vyzkouset co je dobre a co ne 🙂 stejne jako vetsina lidi jsem zvykla na takovou tu domaci ceskou kuchyni od maminky 😳 a tak si jen matne dokazu predstavit co vsechno se da udelat z mala 🙂

    • #5675 Odpovědět
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      to maloo
      ono bude opravdu ten hlavní důvod: “Protože mi je lépe!” To je asi všechno. Možná se Vám to zdá povrchní, ale je to tak.

      to all:
      motivace na rodový statek
      https://youtube.com/watch?v=eFF1MRhbZfA&feature=relate
      https://youtube.com/watch?v=Sb9VATyxjZI&feature=related

      Pěkný nedělní večer…
      Radim

    • #5676 Odpovědět
      milloo
      Účastník

      Z vlastní zkušenosti vím, že je to o lennosti, když člověk “nemá” pestrou stravu… Když se mi nechce vařit, tak jím klidně 3 dny to samé dokola. Ale jak už se mi to zprotiví, fantazie začne pracovat naplno a to se to pak kuchtí 😉 A jak to chutná! 8)

      Dneska je už všechno dostupnější. Když jsem začínal přecházet na vegetariánství kolem roku 1993, tak masírován reklamou jsem si myslel, jak jsou sójové maso nebo racio chlebíčky (známé to polystyrény 😀 ) zdravé. Za vrchol zdravé výživy jsem považoval tofu a tempeh. Nabídka se ale tak rozšířila, že dnes už nikdo nemůže říct, že nejde jíst pestrou stravu. A zeleniny je v obchodech taky až až… Spíš je to už o kvalitě a … ceně.

      Rozumím Shaelle, že to občas může být pro někoho těžší z finančního hlediska. Taky jsem to zažil a taky jsem si nemohl občas moc vybírat. Ale nikdy jsem maso jíst nemusel, vždycky to jde nějak udělat 😉 A když už si nemůžu koupit třeba nějakou pomazánku z obchodu, prostě si ji udělám doma. Je levnější a většinou i chutnější 8) Dokonce k tomu nemusíš kupovat knížky – máš přístup na net , tady toho najdeš hromadu… A máš to zadarmo (jak Přemek Podlaha), a to se vyplatíííí !!! [jupi] 8)

    • #5677 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      milloo: 😀 moc hezky receno – a tak jsem se ted natvrdo rozhodla, vlastne s pritelem rozhodli (Elerik), ze opravdu do toho pujdem i kdyby to mel byt nekdy stereotyp. 🙂 diky moc za dodani kuraze!!! 😀

    • #5678 Odpovědět
      milloo
      Účastník

      Shaelle a Eleriku, moc vám gratuluji k vašemu rozhodnutí!!! 8) A pokud jste na to vnítřně připraveni, nemusíte se vůbec ničeho bát, zjistíte, že se skoro nic nezmění. Jen už nebudete jíst maso a z toho budete mít zcela jistě dobrý pocit 🙂 Tak jako já a věřím, že stejně tomu bylo i u ostatních.

      Já mohl být už o rok dřív vegetaríán, ale bohužel jsem musel na vojnu a tam to nebylo moc možné. Napřed jsem to tam vzdal, když jsem viděl, jak to tam chodí a byl jsem rád, že jsem se vůbec najedl. Postupně jsem si ale hledal cestičky, maso jsem třeba dával spolubojovníkům. Však taky jaká byla bitva o to, kdo vedle mě bude sedět, když bylo něco dobrého 😀 Ke konci už jsem ani tam maso nejedl, jen občas ryby. Ale den poté, co jsem se z vojny vrátil, jsem si řekl, že nemá cenu kvůli rybám dělat něco na půl. Tak jsem se rozhodl a od té doby jsem vegetarián…

      Stereotyp to byl často i tehdy, když jsem maso ještě jedl. Jak jsem psal – je to o lenosti 😀 A když vaří mamimka, tak to stereotyp není, ale je tam zas maso. Člověk se musí zkrátka rozhodnout… Sice ztratím to pohodlí, ale zase mě to obohatí jinak – a nejen na duši. Objevím nové chutě, polaskám chuťové buňky a naplním žaludek, to je jasné. Avšak každé jídlo uvařené podle nového receptu mi dodá také dobrý pocit z vlastního úspěchu a soběstačnosti. Ale i uvědomění, že jsem se dokázal úspěšně vyrovnat s něčím, nad čím druzí váhají – jestli je možné jíst pestře i bez masa…

      Tak hodně zdaru, držím vám pěsti!!! 8)

    • #5679 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      Dobry pocit mame uz ted, teda ja urcite :o) …. Tak ja budu postupne informovat o tom jak nam to skvele jde a jak – mame jeste vic energie [lol] juchuuuu 8)

    • #5680 Odpovědět
      romansh
      Člen

      Shaelle
      Já svůj příspěvek nemyslel proti tobě, spíš proti té lenosti, o které tu byla zmínka. Z ní pramení roztodivné názory, výmluvy a vytáčky, proč to co dělám musím dělat dál, i když cítím, že to není ono…..
      Hlavně to nepřežeňte s tím přeměňováním jídelníčku, raději zkoušejte postupně nové věci a uvidíte sami, jak rychle dojde ke změnám.
      🙂

    • #5681 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      romansh: jasne, chapu 🙂 ..jinak prehanet to nebudem, jednak stejne nejime maso treba mesic a pak obcas neco, takze myslim ze tu zmenu sotva pocitime 😆 takze opravdu pujde jen o to neupadnout do nejakeho stereotypu, jako napriklad testoviny s kecupem [wacko] [:P]

    • #5682 Odpovědět
      milloo
      Účastník

      Jestli to maso už teď jíte tak málo, tak to pro vás určitě nebude problém přejít na čistě vegetariánskou stravu 🙂

      A když už vás přestane bavit střídat špagety, vrtulky a makaróny s kečupem nebo tatarkou, tak není nic jednoduššího než založit si tady nové Téma s vegetariánskýma receptama… 💡 Myslím, že se najde dost lidiček, co by vám tam přispěli, aby vám obohatili nudný jídelníček 😉

    • #5683 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      …. tak jsem na to zustala sama, prekvapive rychle 😥 pritel priznal ze na to jeste neni dostatecne “pripraveny” … [guilty] no nikdo nikoho nenuti… nicmenne s tema receptama to je docela cupr napad, i kdyz treba na vegetarian.cz je docela dost jidel. Ale musim rict ze neco jako sojove mleko a vychytavky co chutnaj jak maso a ani nevim jak ze se jmenujou tu tezko nekde sezenu. Takze by to spis chtelo nejaka jidla vice “realna” 😳

    • #5684 Odpovědět
      David1
      Člen

      Tady odsud dávám seznam vita a vegetarian receptů dostupných na netu:

      70 salátových receptů Dr. Normana Walkera: https://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/zdravi_a_salat/5419-zdravi_a_salat-19_70_salatovych_receptu.htm

      Bezmasé recepty (viz vlevo sloupeček): https://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/strava/bezmase_recepty/index.htm

      Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy Dr. Normana Walkera (popis 55 šťav, od s. 47 recepty, od s. 52 seznam chorob a příslušných šťav): https://vitarian.cz/ebooks/walker-zeleninove_stavy.pdf

      Vegetariánská kuchařka: https://www.ideon.cz/veg/html/czech/kucharka/

      Recepty na Vitarian.cz: https://www.vitarian.cz/search.php?rsvelikost=uvod&rstext=all-phpRS-all&rstema=1&stromhlmenu=1

      Vitariánské recepty: https://zapisnik.vitarian.cz/recepty.htm

      Recepty na fóru Vitarian.cz: https://forum.vitarian.cz/viewtopic.php?t=75

      Recepty Mr. Carrota (viz v pravo sloupec): https://recipesbycarrot.wordpress.com/tag/vitarianske/

      Recepty na vegetarian.cz: https://www.vegetarian.cz/recepty.html

      Raw Food Recipes (by Shazzie): https://shazzie.com/raw/recipes/

      Living and Raw Food Recipes: https://www.living-foods.com/recipes/

      @milloo wrote:

      ale zřejmě tam musí být ještě větší hloubka, která k tomu člověka vede. Vnitřně to cítím, ale nedokážu to pojmenovat. Zřejmě má mysl není dost rychlá, abych to odhalil 😀 Může mi s tím někdo pomoct, co je tam ještě dál? Děkuji 😉

      A milloo, tady můj příspěvek k tématu 🙂

    • #5685 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      To all: tak poslusne hlasim, ze uz neco prez dva tydny jsem “oficialne” vegetarian :o)))) neuveritelne prijemny pocit 8)

    • #5686 Odpovědět
      romansh
      Člen

      Neboj, to přejde……
      :-))

    • #5687 Odpovědět
      milloo
      Účastník

      to Shaelle:

      Vyborne, jen se drz! 8) Mozna to nebude jednoduche, ale to zrejme nemel nikdo z nas… Z hlubin podvedomi budou vystupovat ruzne skryte emoce, ktere se ti budou materializovat jako “zkousky”. Bude zkousena tva vytrvalost, sebejistota i odhodlani – lide te budou presvedcovat, proc to neni dobre, budou te mozna i odsuzovat a ponizovat. A take mohou prijit i nejake nemoci, bude to ale take jen dusledek celkove ocisty.

      Hlavne si musis ujasnit, proc to delas, pak bude jednoduche vse zvladnout 🙂 Okoli ti totiz jen odrazi tve vlastni pochybnosti, ktere si neuvedomujes. Pokud si je uvedomis a hlavne pochopis jejich vyznam, najednou se vsichni a vsechno kolem tebe jakoby mavnutim kouzelneho proutku zmeni. Ale to urcite vsechno vis… 🙂

    • #5688 Odpovědět
      neon
      Člen

      Gratuluju, tak ted jeste vysadit co nejvice chemicky upravenych potravin, coz je typuju tak 90% dnesni produkce a jeste bych si dovolil nadhodid dalsi metu – vyradit bily cukr, bilou mouku, rafinovane tuky, mlecne vyrobky ktere pochazeji z bezne produkce – ale to uz je na kazdem kam az zajde, jen mi prijde prirozene nejist celkove chemii, ktera je v dnesni dobe ve vsem a vratit se k celym zrnum, zelenine a lusteninam jako hlavni zdroj jidla.

    • #5689 Odpovědět
      Vita Kral
      Člen

      Ahoj, maso nejím. zvířata chci, jsou součástí přírody, hledám jejich předurčení. To, kde jsme,můžeme sami změnit svými činy, svým myšlením. Každý má svobodnou vůli. Maso jsem jedl i zvířata zabíjel ( kapry ) pak přicházelo poznání, omezení konzumace masa, pak úplné vyloučení. Mám dobré přátele. Jedí maso. Pro mě jsou dobří kvůli tomu co k nim cítím, ne jak vypadají. Víťa.

    • #5690 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      to Milloo: Vsak ja vim, ze zacatku to bylo presne tak “ale v mase jsou potrebny bilkoviny!! ..to musis jist” …. “podivej se, kazdej vegetarian je hubenej” … a spousta dalsi, ale mamca si uz zvykla, a dneska k memu velkemu prekvapeni udelala specialne pro me zapekane brambory s brokolici [lol] …hodne jsem precetla treba na strankach pani Svobodový https://www.prirodnivyziva.cz/ ..a musim říct… ano nejradši bych omezila těch 90% chemických produktů dnešní doby, vyměnila je aspoň za bio, … jenže.. teď jsem opravdu ráda že mám na to na co mám [;-)] …. omezuju i mlečne výrobky počínaje včerejškem, i když třeba jen to mléko mám děsně ráda… Takže teďomezuju, na statku počítám s úplným odtraněním z jídelníčku. Na statku stejně bude všechno jinak.. ani nemůžu říct jak nevýslovně se těšim – rostlinky které budou růst jen pro nás..no nádhera..

    • #5691 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      Jen mi vrtá hlavou jedna věc -když budu chtít mít na statku psa, … z toho asi vegetariána neudělám [eh] …Kočka ta se uživí sama, ale představa že mi vyhladovělý pejsek běhá na sousedovi slepičky je docela děsivá 🙁 ….. nebo pesanovi zvlášť chovat nějake slepičky – no to by pak padla většina mých důvodů vegetarianství… ani představa ježdění do města pro psí granule mě dvakrát neláká… takže jak na to? … 😕

    • #5692 Odpovědět
      neon
      Člen

      Znám psy a kočky, které fungují bez problému na makrobiotice, respektive s mnohem míň problémy. Makrobiotika je to co jsi četla na prirodnivyziva.cz. Místo masa jim prostě budeš dávat do jídla luštěniny, tofu, seitan, tempeh apod. To co budeš jíst ty sama. Jinak jsem sledoval jak jim bezvadně chutnají obiloviny a zelenina.

    • #5693 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      …teda, to jsem nevěděla že to tak jde i u “vyložených” masožravců. I když, kdo ví, jak to všechno je, že :o)

    • #5694 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      … omlouvam se vsem za vykulene smajliky ktere se obcas objevuji v mych prizpevcich, ale jsem zvykla delat smajliky tipu – : o ) … a kdyz to neudelam bez mezer hodi to toho vykuleneho 😉

    • #5695 Odpovědět
      milloo
      Účastník

      Týýýý jóóóó 😯 Měl jsem dva bernské salašnické psy a když si vzpomenu, kolik toho za den sežrali… Při představě, že bych jim měl dávat každý den kostku tempehu, který kupuju – občas – za 50 kč ve zdravé výživě… Tak to by byla pěkně drahá dietka 😉 😀 😀 😀 Mít psa je krásné, ale to je pro mě taky problém s tím krmením masitou potravou (i když většinou to bylo granulema)… To ho asi radši jako vegetarián už mít nebudu, pokud nebudu mít jistotu, že mu bezmasá strava neuškodí… 🙁

    • #5696 Odpovědět
      neon
      Člen

      Proc sis taky vybral tu nejdrazsi variantu bilkovin? Tak kdyz toho pejsek sni moc, tak mu budu michat do obilovin fazole, cocku, cizrnu, hrach, soju apod. Ale to jen teoretizuju.. samotneho by me zajimalo jestli by to pes zvladal takhle bez masa.

    • #5697 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      no je pravda ze si dokazu predstavit ze timhle zpusobem krmim nejakeho maleho ratlika, .. ale ze kazdej den vyvaruju kastroly obilnin a lustenin pro hfana kterej je dvakrat vetsi jak ja… no uprimne, ani tomu pejskovi bych nezavidela pak to zazivani… [wacko] 😀

    • #5698 Odpovědět
      milloo
      Účastník

      A najde se tu někdo, kdo s tím má opravdu reálnou, a hlavně dlouhodobou zkušenost? Myslím si, že hafana by na svém statku chtěl mít určitě skoro každý, takže informace o tom, jak se starat o hafana – vegetariána by přišla vhod… 😉

    • #5699 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      Co hafana.. My trebas mame fretku, a to si teda taky nedovedu predtsavit jak do ni laduju treba varenou cocku. 🙁 … ta nase je zvykla uz tak na ty jeji granulky ze nic jinyho v podstate nezere. Ani kdyz se ji koupi konzerva s masem (!) tak tu taky nebasti. proste jen ty granule, misku mlika, a mozna tak jeste v lete zkousne kousek papriky. Ale jen kousek, ne toliko aby na tom mohla byt ziva. Tak ja vam nevim, co s tim. Asi proste se smirit s tim ze hold nektera zvirata to maso uz k zivotu potrebuji.

    • #5700 Odpovědět
      David1
      Člen

      Milloo, ty granule máš třeba na https://www.dobrykramek.cz/ rostlinné od AMI pro psy i pro kočky.. (v rubrice Přístorje, krmiva…) 🙂

    • #5701 Odpovědět
      Tereza
      Účastník

      Tak třeba moji pesci jsou už pár let právě na těch granulích AMI (ale jedí často to co já), občas nějaké maso dostanou (ne ode mně), ale i bez něj “fungují” skvěle, mám malého 8kg voříška, ten maso ani moc nemusí a skoro 40 kilovou fenku cane corso, tý maso hrozně chutná, ale být to jen na mně tak jí žádné vůbec nedávám a odvykla by…Jedna moje kamarádka veterinářka se hrozně podivovala nad kvalitou jejich srsti a čím že je to prý krmím…
      Jinak taková čočka s obilovinama jim chutná náramně, hlavně když je tam hodně česneku. A taky jim do těch granulí přidávám syrová vajíčka (domácí samozřejmě 🙂 )
      Jo a pes není masožravec, ale všežravec, takže vegetariánství není problém…
      Tereza

    • #5702 Odpovědět
      elerik
      Člen

      Harmonie se sklada ze dvou casti. Temna a Svetla, nebo taky Jin a Jang a nebo taky Bila a Cerna. Vymazte jednu stranu a vymazete i druhou. Myslim ze svet byl rozdelen tak aby fungoval, souhlasim s stim ze clovek muze zit bez masa, ale dokaze zit i s masem. Jedna i druha cesta je mozna. Jedna je dobra pro mir a rozvoj ducha pri prevaze Svetla v procesu harmonie. Druha cesta je dobra pro selekci a boj.
      Ovsem treba to tak je ze Svet jako celek (Vesmir, Universum) je Jin a Jang. A clovek, zhmotneny Stvoritel (pozorovatel) si muze zachovat odstup, nebo se nechat pohltit rozpolcenosti. Pokud bude Clovek pozorovatel co bude zdrojem jeho energie ? Teoreticky jeho nesmrtelna podstate napojena na Akasu mu bude dodavat tolik energie kolik si bude prat. To ovsem az vechvili kdy se oprosti od Jin i Jang. Tedy si uvedomi sam sebe a svoji dokonalost. do te doby se pravdepodobne bude clenit na jednu a druhou stranu, podle toho se bude odvijet i emoce, valka, mir, degenerace, rozvoj, duch, hmota. Az se toho nabazime a uvedomime si svoje misto pak se treba vzdame tel a nebude uz ani masa ni rostlin.
      Ale to je budoucnost vzdalena, neli nekonecna.
      Ve finale tedy jde jen o dva tabory, ktere spolu nesmyslne bojuji misto aby oba dva uznali sami sebe navzajem.

    • #5703 Odpovědět

      Ak dovolite, pripojila by som aj ja svoj nazor k danej diskusii.
      Myslim si, ze vegetarianstvo je viac typicke pre horuce klima subtropov a tropov, ako v nasom miernom pasme.
      Zaujima ma makrobiotika, hlavne nou podavany pohlad na danu problematiku z hladiska energie.
      Jarmila Pruchova [skola Michio Kushi] vo svojej knihe “PRIRODA se nemyli” uvadza jasne fakty, ze vsetky vyzivovacie systemy ako:
      system DAVISOVEJ
      system syrovej stravy
      system dr. Sheltona
      system Bircher-Benerovy vegetarianske stravy…
      system ovovegetarianskej stravy
      system vegetarianskej stravy propagandovanej dnes
      system racionalnej vyzivy
      posobia na organizmus skodlivo, a z energetickeho pohladu su nevhodne na praktikovanie.
      Este je tam clanok
      “Dnesne vegetarianstvi – historicky omyl”.
      Taktiez doporucujem knihu ” Byznys se zdravim”, tiez od J.Pruchovej.
      V dnesnom prechodnom obdobi k prirodzenemu sposobu zivota, a v svetlej buducnosti k prvopociatkom, najidealnejsim riesenim je MAKROBIOTIKA.
      ALE!!! bez profesionalnej pripravy moze narobit viac skody ako uzitku.
      Nesmieme zabudat, ze pracujeme s energiou a s energetickymi hodnotami potravin, ktore maju nastolit rovnovahu v organizme.
      Niekedy su potrebne cele roky, aby clovek nastolil energeticku rovnovahu,
      a nie kazdy je toho schopny v podmienkach technokratickeho sveta.
      Hlavne muzi mozu pri nedostacujucich znalostiach, “sklznut” pri vegetarianstve na hladinu JINu, co ma nie velmi prijemne nasledky.
      Muz by mal byt silny JANG, aby mal “chut” pritahovat svoj protipol.
      Samozrejme, ze jangovanie sa nemusi prevadzat masom, vajickami a udeninami, ale spravnym vyberom potravin, comu aj uci makrobiotika.
      Zena – sladka, nezna, vlacna – silny JIN.
      Slahackova torta jej viac pasuje, hoci je to extrem, ako cela kopa hamburgerov a zavinacov. Hlavne je uvedomit si, kde sa robi chyba, a nedopustat sa jej velmi casto. Zlata stredna cesta, bez zbytocnej obscesivity a hysterie.
      Ked mas chut na vyprazany rezen, tak si ho daj. Radsej porozmyslaj, preco si nanho dostal chut, ako sa trapit odriekanim.
      Makrobiotika by nemala prinasat pocit nadradenosti, opovrhovania druhymi, ktori ju nerobia.
      To je znak, ze mame dizbalans na mentalnej urovni.
      Clovek nemusi robit makrobiotiku, alebo byt vegetarian, aby bol dobry.
      Clovek by mal byt pokorny pred velkostou prirody, a vtedy samo sebou bude aj dobry.

    • #5704 Odpovědět

      V knihach Megre nam bolo predlozene idealne riesenie problemov s vyzivovacim systemom. Rodovy statok, v ktorom si vlastnorucne vypestujes svoju zeleninu a ovocie, dava najlepsie predpoklady na prirodzene zitie.
      V podstate toto by mal byt ten pravy bod odrazu. Samozrejme, ze kto ma moznost a vydrz zacat so spravnym zivotnym stylom v stresovych podmienkach velkomesta, nech tak robi. To je prenho plus.
      Su taki, ktori nemaju tu vydrz, ale to este neznamena, ze su zli, alebo opovrhnutiahodni. Nie vsetci masojedlici su zurvalci, a nie vsetci vegetariani su neviniatka.
      Aj najidealnejsi vegetariani , ktori pouzivaju organicky vypestovanu zeleninu sa “zaspinuju” napr. od parazitov. Existuje velmi vela alternativnych sposobov ocisty, len si treba vybrat ten, ktori vam najviac podchadza. Kto moze, robi to najsetrnejsim makrobiotickym sposobom, ale ja by som v tomto pripade doporucila BRT {BIOREZONANCNU TERAPIU}
      aparatom Hildy Clark -ZEPPER UNI.
      Precitajte si o tejto terapii, je to velmi zaujimave.
      Existuje detoxikacia organizmu po dr. Josefovi Jonasovi. Ja casto navstevujem linku www. prozdravi.cz a vrelo ju doporucujem.
      Kazdemu bol dany slobodny vyber, tym padom si kazdy odraba svoju karmu.

    • #5705 Odpovědět
      elerik
      Člen

      Teda pani Agato mluvite mi primo z duse 🙂
      Naprosto s vami souhlasim. Jen jsem to nikdy nedokazal podat tak jako vy.
      Moc pekne napsano.

    • #5706 Odpovědět

      dakujem pekne, elerik.
      Mam este zopar postrehov z vlastnej skusenosti, ktore mozno budu niekomu uzitocne.
      Do rodiny som priniesla informaciu o makrobiotike ja. Precitala som vsetko, co sa dalo zohnat na ceskom jazyku, lebo v slovencine pred 10 rokmi sa o tom ani nechyrovalo.
      Velmi ma to nadchlo, princip fenomenov JIN a JANG som pochopila lahko, a skoro som sa ich naucila pouzivat. Problem zacal, ked teoriu trebalo premenit na prax. Nebolo moznosti prejst pripravne kurzy varenia, a moj makr. tanier nebol prave najchutnejsi. Viac ako tri razy za tyzden som to nezvladala. A moj pan manzel sa v tej teorii kopal a hlbal snad viac ako rok, ale na stravovanie presiel lahko a s radostou. Vzil sa do toho tak, ze som coskoro olutovala, ze som mu o tom povedala.
      Zacala som mu zavidiet, ako mu to perfektne ide, aky je stastny, a ja som taka nedosledna, bez vydrze a sily ducha. Objektivne som priznavala, ze pravda je na jeho strane, ale hladala som vsemozne ospravdlnenia pre svoje masojedacke chute. Kym on prebyval pod prilivom novej energie, a vsade sa tym chvastal, ja som sa trapila odriekanim a vycitkami svedomia nad svojou slabostou. Zaslo to tak daleko, ze sme nemohli ist spolu do rastauracie, alebo na kavu do cukrarne. Neustale vycitky ako “ved pockaj, co s tebou bude” mi robili naozajstnu depresiu.
      Laska naozaj ide cez zaludok, a mali sme sa cim dalej, tym menej radi.
      Potom mi prisla nova informacia v podobe knihy Petra de Adamo “4 krvne skupiny- 4 typy stravovania”, ktora mi pomohla pozriet sa na danu problematiku z ineho hladiska.
      Krvna skupina “o” je typicky masojedlik, a “B” su zas vyrazne bylinozravce. Nas pripad s manzelom. Zmena stravovania vystupnovala skryte extremy, ktore sa pri obycajnom stravovani neprejavili.
      Urcite tu zohrala ulohu aj nedostatocna profesionalna priprava.
      Dufam, ze budem moct zacat s makrobiotikou znova uz vo svojom rodovom sidle. Len kedy, ked ten cas tak leti.
      Na zhrnutie by som chcela poznamenat, ze nikto nema na tom vinu, ze sme taki odlisni, tak sme sa narodili, a len vzajomnou toleranciou, citlivym pristupom a davkou dobreho humoru sa daju tie rozdieli zvladnut.
      Takze mili mladi ludia, pri zoznamovani sa pytajte nielen na astrologicke data, ale aj na krvnu skupinu.

    • #5707 Odpovědět
      elerik
      Člen

      Vas osobni pribeh je nejlepsi priklad aplikace v praxi vcetne konfliktu.
      Dekuji vam kazdopadne jiz ted za tyto informace protoze jste sem predala vlastni zkusenost, a nutno podotknout ze je cennejsi nez zlato. Danou knihu si prectu, mozna zjistim proc mi to take nejde. Muzu si rict stokrat ze se o to pokusim ale neudelam to, proste ac nejim maso pravidelne tak cas od casu si jej proste dam, kdyz telo chce vemu si ho. Osobne jsem ovsem presvedcen ze ve chvili kdy na statku budu vlastni zdroj, i kdyz zatim je tezko predstavitelne ze behem roku dvou dokazeme vymyslet takovy system aby nas statek uzivil, neni to snadna predstava, diky vlastnim zkusenostem ze statku z mladi od babicky a dedy a nasich znamych kteri byli take statkari, tak ze telo si rekne vylozene o produkty ze statku, a na maso prestane byt uplne chut.

    • #5708 Odpovědět

      Tak my to máme s manželem přesně opačně. On je krevní skupina A a je to typický masojed. Já jsem 0 a po dlouholeté a marné snaze prosperovat na mase jsem se stala šťastnou vegetariánkou.
      Podle mně člověk nesmí být ve své stravě závislý na laboratorních výsledcích, ale jen na svém instinktu, který si k tomu účelu musí oživit a také na své intuici, která ho nebude zdržovat na místě nebo snad ve vývoji vracet zpátky, ale povede ho vpřed.

    • #5709 Odpovědět
      namu
      Člen

      Pokud jite maso, tak je zde podstatna otazka, JAKE.

      Kupujete maso z velkovyroby – utrapena zvirata, v agonii, ktera nikdy nevidela slunce, ktera jsou krmena malem umelou hmotou s antibiotiky a hromadou ockovani …. pak se podilite na utrpeni techto zvirat, podporujete jej.

      Pokud si date praci, najit nekoho, kdo chova zvirata prirozene, s ohledem na jejich potreby a instinkty .. podporujete zivot i pres to, ze jite maso.

      Je v tom ooooooooobrovsky rozdil 😉

      S pozdravem, Namu

    • #5710 Odpovědět

      Jistě je chemický rozdíl mezi masem zvířete chovaného ve velkochovu a třeba v biochovu, ale pocitově je daleko jednodušší “strávit” zvíře o kterém nic nevíte, než to, o jehož kvalitu života jste se už nějakým způsobem začali zajímat. Kouknete se, jestli je zvíře dobře krmeno, jestli má dost sluníčka, čerstvého vzduchu a životního prostoru a jestli má řezník dost ostrý nůž? Lidi jsou navíc takový prevít, že jsou už i líní to maso žvýkat, takže se veškerá zvířata zabíjejí takořka v dětském věku, dokud je svalovina křehká aby to těmi zkaženými nebo už umělými zuby šlo snadno. Fuj tajksl.

    • #5711 Odpovědět

      Ahoj,

      navazu na tuto jiz “odlezelou” diskuzi. Musim priznat, ze nedokazu zabit zvire, problem mi dela i moucha ci pavouk. A vubec si nedokazu predstavit, ze bych ukoncila zivot nejakeho stvoreni jen pro svou potrebu-jidlo. Maso by mi pak vazne asi nechutnalo. Ale na druhou stranu, existuji lide, kteri funguji jen na maso. Znam jich dost, a z velke vetsiny jsou to lide krevni skupiny 0. Neco na tom asi bude – kdo z mych znamych je skupina A, nemusi maso videt cely rok, AB a B se bez nej take v pohode obejdou. Ale nulky, jak se zda, maso potrebuji. Jak jste na tom vy, v souvislosti s krevnimi skupinami?
      Jinak hodne zalezi na zvyku, ja se citim take lepe, kdyz nejim maso, ale jeste nejsem 100% vegetarian (v mem bezprostrednim okoli je to docela slozite, vsichni jsou masozravci…). Tak jednou za dva tydny maso jim, ale nesmim nad tim moc premyslet:/, hned si predstavim to zvire a nemuzu do sebe dostat ani sousto…

      Co se tyce mleka a vajec, nevidim na jejich konzumaci nic spatneho. Pokud je to od zvirete, ktere mate radi a o ktere se dobre starate, jiste vam rado poskytne sve sluzby. Bez zvirat by me to na RS nebavilo, a proc by si na sebe tato skvela stvoreni nemohla “vydelat”.

    • #5712 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      Ahojte všecky spřízněné dušičky! Narazila jsem na bezva literaturu k tomuto tématu, vřele doporučuji přečíst těm co neznají… Jak vegetariánům tak i masožroutům, třeba se jim rozsvítí!! 🙂 takto se jmenuje: “Vegetarianský život” – Armin Risi. Mějte krásný den! 🙂

    • #5713 Odpovědět
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      Ahojte šici:)

      Nu tak já maso nejim už asi 3/4 roku a sem spokojená a ani mi to nechybí. Když už mě trochu dožene chuť třeba na kuře bo rybu, stačí si představit, jak bych to měla zabít, bo jaký to zvíře asi žilo život před svojí smrtí, jak se k němu chovali při zabíjení… a mám jasno. Poslední sousto masa pro mě pak znamenalo pár hodin naprostýho enegretickýho vykolejení…. Dokonce mi začalo i smrdět, když se připravuje – smažení, pečení. Jelikož dělám servírku v motorestu, je to na dením pořádku 😮

      Jediné, co mi trochu otravuje život jakožto vegetariána jsou častý narážky a přihlouplý dotazy a věty typu: “Tak si z toho to maso vyber”.. Každý nový člověk, který se dozví můj přístup k masu mě zasype svojí “Pravdou”.. Ale na to se dá aspoň z části zvyknout…

      RS si taky bez zvířátek představit nemůžu. Moc se těšim na ovečky a jejich měkouknou vlnu, na slepičky a jejich kukuč a výborný domácí vajíčka, na koně a kočky a hlavně pořádnýho psa 😎 Zvířata prostě k člověku patří.

      Nemám nic proti masožroutům, ale jestliže ke zvířatům přistupují jako ke kusu hadru, k věci bez duše a citů………….. Kdyby to zvíře bylo rituálně zabito se vší úctou k němu, neřekla bych ani půl slova. Kdyby si lidé vzali příklad od Indiánů, afrických domorodců atd., kde je ten přístup opravdu o 360° jinde, byla by Země zase o velký kus dál… (nedávno jsem viděla dokument o zvířatech a byl tam i kousek o domorodých “Křovácích” – lovci stopaři… jejich umění lovu je opravdu obdivuhodné. Hlavně konec lovu, kdy po zvířeti, které je smířené se smrtí hodí oštěpem a poslední minuty dýchají s ním, hladí ho a děkují za jeho oběť atd.) Naprostá souhra s Duchem přírody a Matkou zemí. Ne jako myslivci, kteří s pupkem jak balon sedí na posedu a číhají až jim nicnetušící oběť vleze přímo na mušku, bo když vypustí blno chycených bažantů naráz a pak začnou jatka – jen aby si páni myslivci zastříleli… A jsou i hnusnější přístupy ke zvířatů, všichni jistě známe. Pokud takového člověka někdo nazve “chováš se jako zvíře” tím ho nevědomky povyšuje, páč zvíře by se tak jako člověk nikdy nechovalo…

      Jinak moje krevní skupina je A 😀 🙂

      Mějte se všichni moc krásně a vegetariánům přeju ať jim to křupe 🙂

    • #5714 Odpovědět
      Shaelle
      Člen

      Ahoj Evi, hezký příspěvěk ale přece z mé strany asi budu trochu oponovat. Poslední dobou nad tím přemýšlím čím dál tim víc a i srdce mi říká že ať člověk zabije zvíře jakýmkoli způsobem nic to nemění na tom že mu ten život vzal. Myslím, že nikdo nemá právo vzít život ještě kvůli něčemu tak “nízkému” jako jíst… 😳 Ale samozřejmě souhlasím s tim že to je zlatý naoproti dnešním myslivcům, natožpak jatka 🙁 … To se prostě nedá srovnat. ….Jinak ty poznámky okolí, o tom mi povídej, .. já to mám v práci na talíři každý den. To je furt “kytkožroute, pojď s náma na oběd, na nějakej pořádnej flák chcíplího zvířete…” a to je asi ale to nejmenší co mě trápí. Horší to je pak jít opravdu někam na oběd a s politováním zjistit že opravdu v žádné restauraci natož hospodě nemají nic víc jak smažený sýr a hranolky. (nehledě na tom že s největší pravděpodobností smažený na oleji kde se dělalo maso) … trochu smutné 🙁 .. Ale takový je hold trend a styl dnešní společnosti.. proto všici – propagovat propagovat propagovat!!! 😀

      Tak křup křup a hezký páteční večír všem! [heart]

    • #5715 Odpovědět
      petr
      Člen

      Přidávám odkaz na velmi zajímavé stránky :
      https://www.suprememastertv.cz

    • #5716 Odpovědět

      Tiež som prešiel na vegetariánstvo, ale po pol roku som veľmi schudol. Na začiatku som bol plný energie, ale to len kôli tomu že som bol stále ľahčí. Nechcel som vyzerať ako strašiak, tak som znova prešiel na živočíšnu stravu.

      Počul som, že živočíšne bielkoviny nemožno plnohodnotne nahradiť rastlinnou potravou. Je to pravda? Napríklad že v rastlinnej potrave je nedostatok jednej aminokyseliny, a jej dostatok je tuším len v sóji. Budete pestovať sóju?

      Je zlé chovať ryby na mäso, kozu na mlieko, sliepky na vajcia?

      Má niekto linku o vegeteriánskej strave, jej biologickú hodnotu, skúsenosti a podobne?

    • #5717 Odpovědět

      Chovám psa na rohlíkoch a mlieku (rohlíky namočím v mlieku), občas nejaká kosť alebo kus mäsa, a to čo ostane z obeda. Pes vyzerá dobre. Je to zdravšie ako granule.

    • #5718 Odpovědět
      namu
      Člen

      Ahoj Peter,
      kdyby byl dostatek té jedné aminokyseliny jen v soje, tak by všichni vegetariáni na světě museli jíst soju – to se mi nezdá.

      Co já vím, tak u vegetariánské stravy nestačí, jíst jen vařené jídlo. Žádný živočich na zemi si svou potravu nevaří, jen člověk.

      Největší a svalnatá zvířata jako krávy, koně, slon, žirafa… žerou zelenou rostlinnou potravu.

      Podle mých informací jsou v zelených listech všechny potřebné aminokyseliny, ze kterých si lidské tělo vybuduje svoje bílkoviny. Proto se rozšířily mezi vegetariány v západním světě tzv. SMOOTHIES, což je v mixeru rozmixované ovoce jako banán, pomeranč, avokádo, jahody, třešně atd. – PLUS 2-3 listy např. kapusty, polníčku, salátu, nebo lístečky divokých rtostlin ze zahrady jako lístky lesních jahod apod. Mnoho lidí si to velmi chválí a podávají zprávy o tom, co vše se zlepšilo na jejich zdravotním stavu po pravidelném pití smoothies.

      Ve vegetačním období můžeme jíst co nejvíc zelených lístků – je to věc zvyku.

      V knihách o smoothies se píše, že živočišnou bílkovinu musí tělo nejprve rozložit na aminokyseliny, pak z nich zase složit tělu vlastní bílkovinu a vyloučit odpad. Kdežto v zelených listech jsou ty aminokyseliny již připravené, nové a čerstvé, a tělo z nich lehce vytvoří své bílkoviny.
      Je to rozdíl, jako když musíš nejprve zbořit starý dům, vybrat z něj cihly a další materiál, očistit to, odvézt sut, a pak z toho stavět nový dům. V případě zelených listů máš všechny suroviny nové, nic neboříš, jen z těch nových materálů postavíš nový dům.

      Protože zvířecí bílkovinu nemůže lidské tělo rovnou převzít, to nejde.

      Ve vegetariánské stravě jsou dále důležité ořechy a kvalitní přírodní oleje, v zimě klíčky. Plnozrnná mouka čerstvě umletá nebo – ještě lépe – žvýkání naklíčeného obilí.

      Dobrou chut,
      Namu

    • #5719 Odpovědět
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      Ahoj, Peter. Mám kamaráta čo je dlhé roky na makrobiotickej strave. Prešiel v tomto smere asi všetkým aj sa v tom dobre vyzná. On tvrdí že prechod z extrému do extrému môže spôsobiť aj úplný kolabs organizmu, už len kôli očistným procesom, ktoré nastanú pri zmene stravy. Tiež by to malo mať aj duchovný rozmer a každý by k tomu mal aj dospieť vnútorne. Myslím si že v budúcnosti od mäsa odídeme viacerí, už len kôli zmenám aj vibráciám. Ja osobne som na kombinovanej strave s prevahou mäsa, čo určite budem riešiť a postupne aj riešim. Nie je to až také jednoduché a problémom som ja sám, moje návyky, lenivoť, hlúposť a utešovanie sám seba, že ešte to stihnem, kým ma trafí….
      Odkiaľ si? Napíš mi niekedy súkromne.
      Ináč súhlasím s Namu, takmer vo všetkom a hlavne s čerstvosťou potravín. Aj keď u tkzv. moderného človeka je to takmer neriešiteľné a dá sa to asi len keď som doma, na svojom gazdovstve, je preto pochopenie aj v celej rodine, lebo je potrebná určitá týmovosť a spolupráca. Ešte raz všetko je to iba v nás a v našich mysliach. Ahojte Palo

    • #5720 Odpovědět

      Dobrý deň prajem

      Reči typu duchovný rozmer, vibrácie, porovnávanie človeka s kravou, alebo že zelenina obsahuje veľa aminokyselín, dosť znižujú vierihodnosť vašich príspevkov.

      Esenciálne látky sú pre človeka také, ktoré si ľudské telo nedokáže vyrobiť, ale ktoré nevyhnutne potrebuje pre svoj rast a fungovanie. V rastlinnom jedle chýba esenciálna aminokyselina lizín.

      Zaujímalo by ma čo z tohoto nie je pravda:
      https://referaty-seminarky.sk/rizika-vegetarianizmu/

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 69 vlákna odpovědí
Odpověď na: Vegetariánství / zabíjení zvířat na rodových statcích
Osobní informace:




35 + = 42

Zvonící cedry Ruska | © 2020 Anastasia.cz - Všechna práva vyhrazena. | Ekoobchudek.cz

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account