Ahoj Jeníku,
toto je hodně obšírné téma. Zkusím naznačit alespoň začátek.
Co se týče vědomosti o vodě doporučuji V.Schaubergera. To byl zatím jediný lověk z nedávno žijících, který pochopil plně podstatu vzniku a využití vody.
Jeho zatím jediná česky vydaná kniha je "Tajuplná a léčivá síla vody". Je to opravdu obsáhlé čtení zachycující jak jednoduché principy, tak i velmi složité až nadpřirozené pro nas dnes udivujicí skutečnosti. Když však člověk další odkazující informace prozkoumá na internetu, je udiven jakou ten chlap měl již tehdy pravdu.
To byl člověk přírody, který navíc dokázal resp. stihl většinu svých teorií dostat také do funkčních zařízení. V německy žijících zemích už začínají toky upravovat na základě jeho znalostí. Ale učí se i v dnešní době za pomoci moderních technologií alespoň zkopírovat to co on dokázal kolem let 1930.
Co se týče vlastních projevů duše vody doporučuji knihy M. Emoto - jsou to krásné knihy dokazující, že vzorec H2O je jen člověkem omezená konvence vědění o schopnostech vody.
Vzhledem k tomu, že přichází zima budeš mít určitě dost času přečíst i další zajímavou publikaci přpojenou v souboru.
Ke tvému plánu.
Důležité je vlastnit pozemek ve svahu. Stačí i minimální sklon, ale je nutný pokud chceš využít i bezplatné energie či práci vody díky gravitaci.
Samozřejmě pokud to myslí člověk vážně měl by také najít pozemek kde voda, která k němu ztéká z okolí není jen splaškami vypouštěnými ze staveb příp. jinou bezohlednou lidskou činností znehodnocená.
Je to dnes velmi těžké najít alespoň z části takto neposkvrněný pozemek tím co je ve vyšších polohách nad ním. Ale na druhou stranu to člověka donutí brát ten přechod na permakulturní život vážně po všech stránkách.
Nikdo z nás by přece nevěnoval množství energie na práce na svém pozemku proto, aby mu to pak zhatily brečky, které k němu do přírodního jezírka dotečou od ostatních lidí. I já jsem hledal a podařilo se mi zakoupit pozemek, který hraničí s chráněnou přírodní krajinou, takže mám alespoň na 90 % jisté, že tam nebudu mít ty zněčištěné zdroje povrchové vody. A navíc mám i to štěstí, že tam mám i vyvěrající pramen, který vždy na podzim a jaře ukazuje svou krásu.
Také proto tvrdím, že ideální jsou pozemky na okrajích malých obcí, kde už je předpoklad, že dál nebude probíhat výstavba nějakého podnikatelského baroka.
Navíc do roku 2013 tam kde v nich nemají územní plán je jednodušší i vyřízení různých stavebních povolení.
Určitě je ideální mít výše na přítoku nějaký les. Ten ve spojení se silami koloběhu vody je strůjcem vody pramenící ze země. Právě pro toto pochopení doporučuji znalosti od Schaubergera. Je to i dnes velmi nedoceněný člověk a vědec. Jednak i proto, že jeho výzkum byl pro právě schopnost využít neskutečné jevy již dříve zabalen do obalu "světově tajné" asi tak jak u N.Tesly jeho znalosti o elektrice ve vztahu k enegii pole země . Tzn. je do oběhu puštěno jen to co zatím nelze moc pochopit a vyrobit podle toho samočinné zařízení.
Co se týče uspořádání na pozemku pět to vychází z logiky využití veškeré energie na pozemku. Nejvýše bude zemní nádrž, kde múžeš zachytávat např. vodu pro vyšší část pozemku, případně to mohou být horizontálně vedené svejly po vrstevnicích. Pak by mělo následovat obydlí, ze kterého můžeš šedou vodu vypouštět do kořenové čističky, z té pak do přírodního jezírka, kde to rostliny znovu dočistí a jezírko můžeš využívat jak ke koupání, tak závlaze své zahrádky se zeleninou apod.. Když se ti podaří vodu na svém pozemku využít tak, že ti zachycená voda příp. něco z přiteklé vody potokem neodteče z pozemku dále jsi na nejlepší cestě k soběstačnosti a především přispěješ k tolik potřebnému a dnes zcela rozvrácenému malému koloběhu vody v přírodě.
Dnes už i vědci a státní instituce přicházejí na to, že jejich dosavadní a obecně lidská činnost především na poli betonových a asfaltových staveb měst naopak totálně ohrožuje jak schopnost tohoto malého koloběhu (resp. ten je narušený zcela) a narušení malého koloběhu jim vrací vše náhlými srážkami, proti nimž není obrana tím, že budou stavět přehrady, betonovat toky apod. Naopak tím vše ještě více urychlí a bud ještě hůř.
Prostě dosud nebrali v potaz to, že zadržování vody (schválně nerozvádím jakými způsoby, protože ty jsou opět primitivní) na plochách kde spadla je nejúčinějjší věc, která zajistí jak vláhu všem vysychajícím polím a pozemkům, ale především nebude narůstat kapacitní zatížení kanalizací,toků apod. Už dnes mají problémy, a začínají vidět, že bude ještě hůře. Proto také i ve stavebním zákoně začínají myslet na zadržování vod na pozemku staveb.
Bohužel než si toto lidstvo uvědomí úplně, odnese to ještě mnoho lidí svými životy, ztrátou celoživotních úspor během mžiku. A samozřejmě nikdo z nich dnes nemůže čekat, že jim stát v něčem pomůže.
Pocházím z Nového Jičína a pozemek mám kousek od něj přímo v obci která byla spláchnuta totálně fest. Příčina byla jen v tom, že zrovna v letním měsíci obnažená půda nebyla schopna zachytit svou přirozenou avšak chybějí vegetací to neskutečné množství vody co během těch cca 2-4 hodin spadlo. Byla totiž nasáklá ještě z předchozích dnů deštů. Kdyby nebylo vše kolem tzn. lesy vysekané, podrost a travní porosty pryč(sekání sena) voda by byla alespoň nasáta vegetací zpomalena na odtoku a nezpůsobila svým postupným odtokem tolik škod.
Ač technik a stavař, sám jsem byl v šoku z toho množství co ty okolní pole pustily během té chvilky vody do údolí. Když pojedeš někdy přes Nový Jičín a pojedeš od prvního kruháče ve městě ze směru od Hranic směrem na výpadovku na Ostravu, budeš cca po 150 přejíždět most. Podívej se na tu hloubku a množství v jakém teče bežně ta říčka a pak si představ, že během těch pár hodin byl ten cca 8m vysoký a cca 10 široký profil koryta říčky plný vody. Nejlépe vidět vlastníma očima to množství vody.
Svůj pozemek jsem vybíral pečlivě a mám rád hodně hory, takže jsem si vybral něco blízko kopcům, takže žádnou škodu ani teď ani v budoucnu nemusím čekat a to i přesto, že dům chci postavit částečně zasazený do terénu.
Tzn. je potřeba zachycovat co nejvíce vody na svém pozemku a využívat ji v suchých dnech a zajistit tím přirozený odpar v místě spadu deště a především ochlazovat tím svou už tak narušenou půdu.
Já sám počítám, že než toto člověk od prvního výkopu provede je to otázka minimálně dvou let než to začně plně fungovat dle záměru. Ale hodně se dá správnou krajinotvorbou pomoci.
Sám doufám, že se s dětmi budu rochnit v jezírku pokud možno již příští rok, ale vím, že to bude hodně časově náročné si to splnit. Nicméně pokud člověku nechybí chut a touha tvoření, nic ho nezastaví