Vítej Návštevník !

Obsah fóra Obecné Knihy

Knihy

• Reklamní banner
Výrobky z Rodové osady Kovčeg najdete spolu s dalšími v našem Ekoobchudku

Je zajímavé... (Téma přesunuto Adminem ze starého fóra)

Podělte se s ostatními o vaše dojmy a postřehy z čtení knih p. Megreho a jiných Vámi doporučených autorů

Je zajímavé... (Téma přesunuto Adminem ze starého fóra)

Příspěvekod danesha_ » pát 04 čer, 2004 13:07

jak takový obchodní tah jednoho člověka může měnit lidi v lepší. Nebudu zde polemizovat nad tím, jestli Anastasia existuje, či nikoliv, v tom mám celkem jasno. Knihy pana Megreho jsou zajímavé, i když hltat se podle mě dal jen první díl. Jen nechápu, jak by každý mohl mít svůj domeček s hektarovým pozemkem? Zvláště tady ve střední Evropě. Zřejmě by čtvrtina obyvatelstva musela tyto své statky stavět na poušti. V tom vidím největší zádrhel. Jinak styl psaní pana Megreho /doufám, ľe to jméno nekomolím/ je celkem pěkný, jen nepřináší nic nového. Takových a podobných knih existovalo v USA v 70tých letech bezpočet. Ale pokud to několika lidem přinese štěstí, zaplat Pán Bůh za ně... Mějte se krásně
danesha_

Příspěvekod Saša_ » pát 04 čer, 2004 13:08

Ano jsou zajímavé, zvláště po to kolik se toho v Rusku ale i jinde ve světě uskutečnilo. Vžtyť čtenáře jeho kniha tak natchla , že oni podali žádost Prezidentovi Putinovi aby schválili zákon o přidělování půdy. A teď v Rusku už takoví zákon platí od roku 2001. Sasa
Saša_

Příspěvekod Jarka_ » pát 04 čer, 2004 13:08

Hmmm, taky názor......
Jarka_

Příspěvekod Dodo Kosice_ » pát 04 čer, 2004 13:09

Pre mna je skor zaujimave to, ako moze mat niekto takyto nazor po pozornom precitani knih pana Megreho...

Sice spominam si na slova Anastasie v tom zmysle, ze pre vacsinu ludi bude citanie tychto knih posobit ako balzam na dusu, ale najdu sa aj taky ludia ktori pocitia nenavist a zlobu...

1 ha pre 1 rodinu sa vam zda vela ? Naozaj zaujimavy nazor...
Dodo Kosice_

Příspěvekod danesha_ » pát 04 čer, 2004 13:09

No v Rusku je to trochu jiné. Tam zejí ladem miliony hektarů půdy a vláda můľe být jenom ráda, ľe ji někdo bude obhospodařovat a platit daně. Ale u nás je asi 2,5 mil ha orné půdy a 10 mil. lidí. To by na jednu rodinu přibliľně stačilo. Ale co dál, kdyľ vąechny rodiny obsadí 1 ha pole? Co na tom poli bude? Nezapomeňte, ľe 1 ha je pouze 100x100 m.
Beru zakládání nějakých komun, kde si lidi koupí pozemky a tam mohou hospodařit a podnikat. Ostatně to můľe kaľdý z nás. Jen nerozumím tomu, jak se můľe někdo uľivit na 1 ha. Nerozumím v jaké pozici vůči státu by byli? Jako nezaměstnaní, zaměstnaní nebo ľivnostníci? Rád bych se v tom vyznal, takľe, jestli se mnou můľe na toto téma někdo diskutovat, budu jen rád.
danesha_

Příspěvekod Jameson_ » pát 04 čer, 2004 13:10

Danesha, kolik knih Megroho jsi POZORNĚ přečetl, že kladeš takové otázky?
Jameson_

Příspěvekod danesha_ » pát 04 čer, 2004 13:10

Pozorně jen tu první, zbytek se mi zdál více než smyšlený. Proč? Přehlédl jsem něco důležitého, třeba jak v Evropě zakládat rodové statky? Vážně by mě jen zajímalo, jak se dnes může někdo uživit na 1 ha. Jak budou všichni chtít bydlet v dřevěných domech a poničí se tak již dost poničené lesy. Stále mi chybí odpověď na ten 1ha.
danesha_

Příspěvekod Dodo Kosice_ » pát 04 čer, 2004 13:11

Pozri si diskusné fórum RODOVÝ STATEK a dozvieš sa viac :)
Dodo Kosice_

Příspěvekod danesha_ » pát 04 čer, 2004 13:11

Bohuľel jsem se tam nedozvěděl, jak to lidé chtějí udělat, aby se uľivili z jednoho hektaru půdy. Ono je pěkné a já tomu fandím přemýąlet o rodovém statku, ale člověk musí být z něčeho ľiv. Koupit si nějaké potraviny /nepředpokládám, ľe hektar půdy uľiví člověka/, koupit si jednou za čas nějaké oblečení, boty, zaplatit z něčeho elektřinu, popřípadě plyn, pokud budou jako soukromníci - platit sociální, zdravotní a minimální daň z příjmu. /Nepředpokládám, ľe tito lidé budou na podporách/.
danesha_

Příspěvekod Jarka_ » pát 04 čer, 2004 13:12

Danesho, odpovědi na všechny Tvé otázky jsou právě v dalších knihách, které Ti připadají smyšlené. A samozřejmě v sobě samém. Dle mého názoru je lepší nejprve přečíst knihy a řídit se pocity, nikoliv rozumem (ten rád řekne, že to či ono nejde). Pak je důležité nepřistupovat k věci s myšlenkou "to nejde, to není možné". Blokují se tím energie.
Jak píšeš v jednom ze svých příspěvků, zda jsi něco přehlédl, Má odpověď je ano, přehlédl jsi informace minimálně z pěti knih, které Tě nezaujaly.
Nemusí se jednat nutně o ornou půdu, na které budou rodové statky, může to být jakákoliv půda. 1ha člověka (rodinu) uživí. Podívej se třeba na vesnici, kde mají lidé zahrádky. Kolik ušetří, když nemusí ovoce a zeleninu kupovat v obchodech. Podívej se na část přírody, kde člověk nezasahoval (až tak). Napadá mě třeba palouček v lese, místečko, kde rostou maliny. Nikdo z lidí to tam nehnojí a neobhospodařuje a přesto jsou tam maliny. Když budu přemýšlet jak spojit tyto dvě situace, jak zasadit rostlinky a stromy tak abych se už o ně nemusela starat, jak to známe v klasickém zemědělství, tu odpověď najdu, sama ke mě přijde :=). ale nesmím v sobě mít myšlenku, že to nejde. Je to o vnímání přírody, schopnosti pozorováni. Pokud bys měl nějaké otázky, klidně se ozvi, buď na mail, nebo sem do fora.

Dík za poučení, napřed mě Tvůj příspěvek zarazil, ale začala jsem více přemýšlet, jak vysvětlit své názory a to co cítím. Měj se pěkně a ozvi se.
Jarka
Jarka_

Příspěvekod Eva_ » pát 04 čer, 2004 13:13

Posílám citát k zamyšlení:
"Kdo obhajuje nepraktické, idealistické motivace a odmítá z jeho pohledu špinavé a materiální věci, osud ho velmi rychle poučí, že své spirituální zájmy bez doplňujícího protipólu nelze realizovat. ... Co tedy můžeme poznat je, že druhého pólu je k celosti potřeba, že vývoj nepodporuje ani jednostranná fixace na majetek, ani pevné lpění na nepraktickém dogmatizmu." Nicolaus Klein
Eva
Eva_

Příspěvekod danesha_ » pát 04 čer, 2004 13:13

Milá Jarko,
děkuji za částečnou odpověď. Evin citát pana Kleina je přesně to, co jsem chtěl říct.
Mám ale opravdu zásadní otázku. Nebudeme se zde bavit o tom, jestli uľiví čtyřčlenou rodinu 1 ha i s paloučkem malin v lese.
Zajímá mě, jak to máte vyřeąeno ohledně postavení ke společnosti. Myslím tím, jestli budete podnikat tak, ľe "nadbytek úrody" budete prodávát coby podnikatelé, nebo budete pracovat ve svých zaměstnáních, nebo na pracovních úřadech. To si myslím, ľe je důleľité, aby jste měli dopředu promyąlené.
Ne kaľdý bude mít peníze na to, aby si koupil hektar pole a postavil na něm dřevěný domek. Je to celkem velká investice, kterou větąina lidí bude muset zaplatit zřejmě v hotovosti.
Jen tak pro ilustraci: dřevěný domek od firmy OK Pyrus, coľ je asi nejlevnějąí a nejspolehlivějąí firma u nás v republice /se ľenou od nich máme postavený hezký malý domek, ale i tak nás vyąel na spoustu peněz/ - Viz: http://www.okpyrus.cz/cenik.html
/nezapomeňte, ľe se jedná o ceny za hrubou stavbu. /
Nemám opravdu nic proti rodovým statkům. Myąlenka je to krásná, ale je to ľivotní rozhodnutí, které stojí za to trochu probrat, promyslet a myslím, ľe i propočítat. Spousta lidí to vidí jako jednoduchou věc.
Příklad plný čísel: dva mladí lidé budou bydlet v paneláku a chtějí zaloľit rodový statek. Prodají byt 3+1 za 1.100.000,.Kč. Koupí si hektar orné půdy řekněme na Znojemsku, kde je půda nejlevnějąí. TO je cca 100.000,-Kč. Na této půdě samozřejmě nemohou stavět dům, takľe si musí koupit pozemek na stavbu domu, alespoň 200 m2 - dá se v nějaké vesničce u hranic pořídít za 100.000,- Kč - bez plynu a kanalizace s vlastní studnou.
Výstavba malého domku či spíąe chaty /srubový dům si sami nepostavíte/ od firmy do stadia hrubé stavby 6,5x6,5 m - 610 tis.Kč. Při dostavění svépomoci se dostanete na částku min. 1 mil. Kč.
Ale to uľ vám 100 tis chybí.
To jsou opravdu nejniľąí náklady co jsem mohl vybrat. A ne kaľdý bydlí na sídliąti v 3+1 za 1.100 tis., aby ho mohl prodat.
Věc druhá /nebuďte na mě prosím naątvaní/:
Sám hospodařím na pozemku o výměře 1,8 ha. Potřebuji k tomu menąí traktor, abych mohl na jaře a na podzim orat - nedokáľu si představit, ľe bych to měl celé rýt. Pěstuji biozeleninu, kterou pak prodávám na trľiąti, nebo dodávám do obchodů se zdravou výľivou. Nepouľívám ľadná hnojiva ani postřiky, protoľe jsem stále kontrolován kontrolory z ministrstva. To mě ľiví. Milionář asi nikdy nebudu, ale baví mě to. Musím ovąem sezóně zaměstnávat aľ pět lidí, kteří mi s tím pomáhají. A to jedem od rána do noci jak ąroubci.
Nehledě na to, ľe chodím rád do divadla, občas do hospůdky na jedno, na nějakou nenáročnou dovolenou apod.
Ale nedokáľu si představit, ľe bych měl jen hektar, kde bych na části pěstoval zeleninu pouze pro sebe a svoji rodinu a na zbytku bych měl cedry. Takhle se nikdo neuľiví. Takhle nebudete mít peníze ani na dvě deci s přáteli. Budete izolovaní od kultury a částečně i od společnosti a to není dobré.
Moje investice do mého podnikání byla obrovská, ale doufám, ľe se mi to jednou aspoň vrátí. Je to bohuľel vąechno stále o penězích. Na to nezapomenout.

Pěkný den přeje danesha
danesha_

Příspěvekod Eva_ » pát 04 čer, 2004 13:14

Danesho,
díky za tip na společnost OK PYRUS. Vypadá opravdu dobře. U takové investice, jakou je dřevěný domek, je reference o firmě od někoho, kdo má s její prací již nějakou zkušenost, velice cenná.
Eva
Eva_

Příspěvekod Constancia_ » pát 04 čer, 2004 13:15

Milý Danesha, premýąµala som o tom, čo si napísal. Máą pravdu, z hektára pozemku sa skutočne nedá jednej rodine vyľi». Ale! Predstav si rodovú osadu so 150 takými pozemkami. Nie je treba, aby kaľdý pestoval vąetko a aby vąetko spracovával na zimu. Kaľdý má iné záujmy a iné nápady, môľe pestova» to, čo sa mu bude chcie» a dari», môľe to rozdáva» ostatným. Tak isto on od nich dostane zas iné produkty. <br>My máme malú záhradu - 4 áre a na nej okrem iného dve veµké marhule. To by si neveril, koµko rodín si z plodov týchto naąich stromov za jediný rok urobilo lekváre, pretlaky, kompóty a to sme sa najedli do prasknutia. Rozdávali sme po vedrách susedom, len aby nám tam neopadávali a nehnili. <br> Okrem toho stačí dobrý nápad a osada spoločne môľe produkova» rôzne výrobky - presne ako povedala Anastasia. Nadąení µudia sú schopní robi» zázraky.<br>V ľiadnom prípade si nemyslím, ľe by sme sa mali nejako zvláą» obmedzova», ľi» ako ľobráci alebo ako v stredoveku. Určite budeme potrebova» rôzne veci, bude ich treba kúpi». Aj keď si myslím, ľe pri spôsobe ľivota v rodovej osade nám nebude treba aľ toµko zbytočností, ktoré doma hromadíme, ktoré nám vnucuje spoločnos», reklama a pod. Vidím, aký je ľivotný ątýl v mestách drahý, ale v rodovej osade to bude iné.
Constancia_

Příspěvekod danesha_ » pát 04 čer, 2004 13:15

Problém je, ľe i na tomto fóru existují někteří lidé, kteří si myslí, ľe koupí hektar, zasadí brambory a bez jakékoliv starosti o ně, budou mít obrovské výnosy.
V podstatě jde o to, zaloľit si malé farmy. A» uľ hromadně, nebo jednotlivě. Můľe se to jmenovat klidně "prostor lásky". Ale bude tu práce a práce. Kdyľ zasadíą ovocný stromek, bude trvat minimálně 5 let, neľ začne trochu rodit. Kdyľ zasadíą cedr, potrvá 70 let, neľ ho budeą moci pouľít jako stavební materiál. Někteří lidé si to představují jako Hurvínek válku. A pokud budete pěstovat zeleninu bez chemikálií bude to jeątě větąí dřina, neľ jste doufali.

Mějte se....
danesha_

Další

Zpět na Knihy