Milá Jarko,
děkuji za částečnou odpověď. Evin citát pana Kleina je přesně to, co jsem chtěl říct.
Mám ale opravdu zásadní otázku. Nebudeme se zde bavit o tom, jestli uľiví čtyřčlenou rodinu 1 ha i s paloučkem malin v lese.
Zajímá mě, jak to máte vyřeąeno ohledně postavení ke společnosti. Myslím tím, jestli budete podnikat tak, ľe "nadbytek úrody" budete prodávát coby podnikatelé, nebo budete pracovat ve svých zaměstnáních, nebo na pracovních úřadech. To si myslím, ľe je důleľité, aby jste měli dopředu promyąlené.
Ne kaľdý bude mít peníze na to, aby si koupil hektar pole a postavil na něm dřevěný domek. Je to celkem velká investice, kterou větąina lidí bude muset zaplatit zřejmě v hotovosti.
Jen tak pro ilustraci: dřevěný domek od firmy OK Pyrus, coľ je asi nejlevnějąí a nejspolehlivějąí firma u nás v republice /se ľenou od nich máme postavený hezký malý domek, ale i tak nás vyąel na spoustu peněz/ - Viz:
http://www.okpyrus.cz/cenik.html
/nezapomeňte, ľe se jedná o ceny za hrubou stavbu. /
Nemám opravdu nic proti rodovým statkům. Myąlenka je to krásná, ale je to ľivotní rozhodnutí, které stojí za to trochu probrat, promyslet a myslím, ľe i propočítat. Spousta lidí to vidí jako jednoduchou věc.
Příklad plný čísel: dva mladí lidé budou bydlet v paneláku a chtějí zaloľit rodový statek. Prodají byt 3+1 za 1.100.000,.Kč. Koupí si hektar orné půdy řekněme na Znojemsku, kde je půda nejlevnějąí. TO je cca 100.000,-Kč. Na této půdě samozřejmě nemohou stavět dům, takľe si musí koupit pozemek na stavbu domu, alespoň 200 m2 - dá se v nějaké vesničce u hranic pořídít za 100.000,- Kč - bez plynu a kanalizace s vlastní studnou.
Výstavba malého domku či spíąe chaty /srubový dům si sami nepostavíte/ od firmy do stadia hrubé stavby 6,5x6,5 m - 610 tis.Kč. Při dostavění svépomoci se dostanete na částku min. 1 mil. Kč.
Ale to uľ vám 100 tis chybí.
To jsou opravdu nejniľąí náklady co jsem mohl vybrat. A ne kaľdý bydlí na sídliąti v 3+1 za 1.100 tis., aby ho mohl prodat.
Věc druhá /nebuďte na mě prosím naątvaní/:
Sám hospodařím na pozemku o výměře 1,8 ha. Potřebuji k tomu menąí traktor, abych mohl na jaře a na podzim orat - nedokáľu si představit, ľe bych to měl celé rýt. Pěstuji biozeleninu, kterou pak prodávám na trľiąti, nebo dodávám do obchodů se zdravou výľivou. Nepouľívám ľadná hnojiva ani postřiky, protoľe jsem stále kontrolován kontrolory z ministrstva. To mě ľiví. Milionář asi nikdy nebudu, ale baví mě to. Musím ovąem sezóně zaměstnávat aľ pět lidí, kteří mi s tím pomáhají. A to jedem od rána do noci jak ąroubci.
Nehledě na to, ľe chodím rád do divadla, občas do hospůdky na jedno, na nějakou nenáročnou dovolenou apod.
Ale nedokáľu si představit, ľe bych měl jen hektar, kde bych na části pěstoval zeleninu pouze pro sebe a svoji rodinu a na zbytku bych měl cedry. Takhle se nikdo neuľiví. Takhle nebudete mít peníze ani na dvě deci s přáteli. Budete izolovaní od kultury a částečně i od společnosti a to není dobré.
Moje investice do mého podnikání byla obrovská, ale doufám, ľe se mi to jednou aspoň vrátí. Je to bohuľel vąechno stále o penězích. Na to nezapomenout.
Pěkný den přeje danesha