Vítej Návštevník !

Obsah fóra Obecné Rodový statek

Rodový statek

• Reklamní banner
Výrobky z Rodové osady Kovčeg najdete spolu s dalšími v našem Ekoobchudku

Seznam rodových vesnic a zájemců o bydlení v nich

Místo pro sdílení zkušeností všeho okolo Rodového statku, jakožto jeho tvoření myslí, mluvou, činem

Seznam rodových vesnic a zájemců o bydlení v nich

Příspěvekod milloo » stř 09 dub, 2008 00:01

Zdravím všechny zájemce o bydlení v rodových vesnicích :) Možná si říkáte, proč zase tohle téma, když už to tu několikrát na různých místech bylo. V tom je právě problém - je to na různých místech a nedá se v tom vyznat :cry: Inspirovaly mě některé příspěvky, které něco jako vytvoření seznamu navrhovaly, ale nic se tu neobjevilo. Proto bych chtěl, aby se tohle Téma nepoužívalo k nějakým větším diskuzím, ale skutečně jen k tomu, aby se zde uváděly konkrétní návrhy - jak na místa pro rodové vesnice, tak i seznam lidí, kteří by do budování jednotlivých rodových sídel ve vesnicích šli.

Hodně z vás už má své rodové statky a tohle je samozřejmě dobrá cesta. Ale je už určitě i dost lidí, kteří by chtěli žít ve větší komunitě s kompletnějším zázemím - jako je popsáno např. na stránkách www.rodovaosada.cz. Aby něco takového vzniklo, nelze čekat, až se domluví 50 zájemců, protože to bude trvat věky. Zjistil jsem, že jsou lidé, kteří mají aktivity v podobných věcech a investují do nich nemalé částky - řádově v desítkách miliónů korun. A sami nabízejí podporu prospěšných projektů, kam by šla zařadit i rodová vesnice. Takoví lidé se ale nebudou zabývat jednotlivými rodovými sídly, jsou to podnikatelé... Jednotlivé sídla si může zařídit každý sám. Tyto větší a duchovně založené podnikatele je možno využít k zakoupení většího pozemku a vybudování základní infrastruktury. Jednotlivé pozemky pak postupně rozprodají... Pokud bude aspoň několik zájemců hned, věřím, že další se postupně přidají. Podnikatelé mají obory podnikání, kde by pak mohli využít produkci rodových statků. Proto by spolupráce byla oboustranně výhodná. Kontakt tu z jistých důvodů zatím nebudu uveřejňovat. Ale možná, že i vy máte podobné kontakty, které by se daly i v budoucnosti využít :wink:

Je potřeba vytvořit nejdříve logický projekt. K tomu je ale potřeba vědět, kde by to mohlo být uskutečněno a kolik je na dané místo zájemců. Udělal by se seznam zájemců dle jednotlivých okresů a jakmile by bylo jak místo, tak i základní počet zájemců, vše by se zpracovalo do funkční podoby. Není nutné znát všechny detaily ihned... Pokud máte návrhy na pozemky o velikosti aspoň 50 ha, nebo jste zájemci o bydlení ve vesnici, napište to sem. Můžete i formou Soukromé zprávy, pokud nechcete veřejně. Důležité je mít aspoň přehled. Bude ještě dost času, aby se vše zpracovalo do detailů :)

Uveďte prosím u pozemků co nejvíce detailů. A v případě zájmu o bydlení ve vesnici hlavně kontakt na vás, dále i okres (okresy), kde byste chtěli bydlet, případně celý kraj nebo i celou republiku, pokud to pro vás není překážkou (v takovém případě uděláme "čárečku" do každého okresu kraje nebo celé republiky). Na ten okres, kde bude vhodný pozemek i dost zájemců, se pak vytvoří projekt. POZOR!!! Dobře si ale rozmyslete, kde byste chtěli doopravdy bydlet! Rodové vesnice budou určitě časem vznikat po celé republice. A rodové sídlo je trvalá záležitost. Proto zvažte, jestli stojí za to bydlet kdekoliv, když třeba za pár roků budete mít možnost bydlet i někde v okolí svého současného bydliště, kde již máte své známé a jiné zázemí......

Teď už jen očekávám vaše případné připomínky, a samozřejmě i návrhy pozemků a váš zájem o bydlení :wink:

!!! TOHLE TÉMA PLATÍ TRVALE !!!

Aktualizovaný seznam bude po dohodě s Adminem zveřejňován na zatím neurčeném místě. V případě zájmu mě ale můžete kontaktovat kdykoliv, seznam vám pak zašlu. Milloo :)
[hr]
Jakub:
[align=center]Děkujeme za váš ohlas, pište nám nadále [potlesk] Nově vytvořenou mapu s posledními daty k minulému měsíci najdete -
ZDE[/align]
milloo
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod milloo » stř 09 dub, 2008 23:19

Dnes jsem se spojil s některými již funkčními skupinkami, tak snad tu již brzy budou informace o stavu v českých luzích a hájích :D Opět bych chtěl ale zdůraznit, že i když budou pozemky, ale nebudou zájemci, nic se nezmění... Proto pokud máte zájem, dejte vědět. Třeba i výhledově..Nikde nebudou zveřejňována vaše jména, pokud si to nebudete sami přát. Pokud vám to ale vadit nebude, můžete to napsat přímo sem. Jinak mi pošlete soukromou zprávu nebo mail, do světa půjdou stejně jen čísla. Až vás bude víc ze stejného okresu, budete informováni. A pokud dáte souhlas, budou pak vaše kontakty zaslány i ostatním lidem z daného regionu...
milloo
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod milloo » sob 12 dub, 2008 08:46

Tak tu máme první vlaštovku, která má vše ujasněné, zbavila se ostychu a poslala mi soukromou zprávu :-) Je to zájemce o bydlení na jižní Moravě... Pokud budou následovat další, dozvíte se vždy na konci každého měsíce aktuální stav. Admin na tohle již dříve také myslel, proto se postaral o to, aby jsme to měli pěkně a přehledně znázorněné na mapce. Jde z toho vidět, že tahle otázka je opravdu aktuální :)

Po korespondenci s některými aktivními organizacemi mi došlo, že tahle aktivita musí opravdu vyjít z řad zájemců... Pokud bude dost zájemců, organizace se mohou díky svým zkušenostem, statutu i personálnímu zázemí postarat o to, aby rodová vesnice vznikla KDEKOLIV. Proto nemá cenu čekat na to, co oni vymyslí a kde se bude něco dít, ale vyjádřit svůj zájem a dát o sobě vědět. Hledání vhodného pozemku bude další logický krok...
milloo
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod milloo » ned 13 dub, 2008 09:50

Tak nám to začíná fungovat, ozývají se mi postupně další zájemci. Přes soukromé zprávy nebo mail je to z důvodu zachování soukromí asi nejlepší, tak u toho můžeme zůstat... :wink:

Procházel jsem celé fórum a pokud jsem narazil na někoho, kdo v diskuzi projevil zájem o vytvoření rodového statku, poslal jsem mu soukromou zprávu s žádostí o vyjádření, jak je to aktuální dnes (některé příspěvky totiž byly i staršího data). Proto pokud sem chodíte pouze anonymně, zkuste se přihlásit, jestli jsem to neposlal i vám. Když mi písnete, budu rád :-)
milloo
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Mike » úte 22 dub, 2008 10:41

soukromí? k čemu? to se za to stydíte či co? :)) im for it
Litoměřice je bydliště mé, ale můžeto být téměř kdekoliv. nejdříve budu mít peníze za 5-6 let (je mi 18, končim 3 ročník gymplu a po vysoký dostanu peníze :)).
edit
peníce na pár hektarů už mám :)
Naposledy upravil Mike dne pon 26 kvě, 2008 17:27, celkově upraveno 1
Mike
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod milloo » čtv 01 kvě, 2008 18:44

Duben je za námi, a tak přišel čas na zveřejnění prvních informací o počtu zájemců v jednotlivých regionech... Jsme na začátku a věřím, že se mi budou postupně ozývat další :)

Přemýšlel jsem, jakým způsobem to zveřejnit. Nakonec jsem se rozhodl pro tohle: Ten kdo měl konkrétní představu o okrese, započítal jsem ho do daného okresu. Kdo chce být kdekoliv v celém kraji, je v daném kraji. Kdo chtěl být třeba na celé Moravě, rozepsal jsem ho do všech moravských krajů. Snad to pochopíte :wink:

A tady je ten přehled:

Jihočeský kraj 1
Severočeský kraj 1
Jihomoravský kraj 3
Zlínský kraj 2
Moravskoslezský kraj 1

Znojmo 1
Šumperk 1
Bruntál 1
Jeseník 1
Trutnov 1

Chtějí, ale ještě neví kde a jak 1

Graficky to není nic moc, ale nějak to nejde odsadit. Příště to třeba vymyslíme jinak :)
milloo
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Mike » pon 12 kvě, 2008 06:45

no... ty jedničky to jsem já, takže se lidi hlašte! moc vás tu neni!
btw jak vymazat post?....
Mike
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod Iva Procházková » čtv 15 kvě, 2008 09:03

Úžasné přesně tohle hledám! Hlásím se jako nadšený zájemce!!
Iva Procházková, ivaprochazko@seznam.cz. A nejraději bych někde v okolí Brna (moje původní rodina není zatím stejného ražení jako já, tak ať to mají k budoucím vnoučatům blízko ).

Díky, jste skvělí
Iva Procházková
Nováček
Nováček

Příspěvekod bianco » čtv 29 kvě, 2008 12:01

ahojky milloo...nějak mi nejde ti poslat soukromou zprávu...tak jsem ti to pisnul na ICQ :-)
bianco
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod milloo » ned 01 čer, 2008 21:43

Květen skončil, tak tu máme opět aktualizaci zájemců o bydlení v rodových statcích... :) Fialové číslo v závorce je změna oproti minulému měsíci...

Jihočeský kraj 1
Severočeský kraj 2 (+1)
Jihomoravský kraj 8 (+5)
Zlínský kraj 2
Moravskoslezský kraj 1
Znojmo 1
Šumperk 1
Bruntál 1
Jeseník 1
Trutnov 1

Chtějí, ale ještě neví kde a jak 1

Tak se zdá, že v Haluzicích nám může časem vyrůst docela zajímavá osada... Že by to bylo tím zázemím, které se tam buduje?... :wink:

Hezký červen vám všem přeje Milloo :)
milloo
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod romansh » pon 02 čer, 2008 18:23

Ahoj Miloo
Se zájmem sleduji tvé nadšené počínání a proto bych se tě rád na něco zeptal. Sbíráš "hlasy" zájemců a co s nimi hodláš dělat pak? Máš nějaký projekt, myšlenku, vizi nebo jsi to pojal zatím jen jako adresář poptávajících?
V každém případě hodně úspěchů...
romansh
Nováček
Nováček

Příspěvekod milloo » stř 04 čer, 2008 00:02

Zatím to beru jen jako vytváření přehledu. Čas ukáže, co z toho vzejde dál... :) Je totiž hodně lidí, kteří by "už" chtěli mít taky svůj statek, ale pořád ještě vyčkávají, až se někde něco rozběhne. Rozjíždět cokoliv od nuly je ale hodně těžké. Proto bych chtěl do seznamu "časem" zařadit i místa, ve kterých už jsou rozběhlé nějaké aktivity. To by mnoha lidem usnadnilo výběr lokality a samozřejmě také urychlilo jejich rozhodnutí... Ale jak se věci budou vyvíjet, to samozřejmě záleží na tom kterém člověku. Je i mnoho jiných možností... Tohle je jen malinký odrazový můstek :)
milloo
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod milloo » ned 15 čer, 2008 11:09

Jak jiz uvedl Jakub na jinem miste, byla zprovoznena mapa jak se zajemci, tak i jiz fungujicimi RS/RO. Pro prehlednost tuto zminku zarazuji take do tohoto fora. Mapu najdete zde:

http://www.anastasia.cz/mapa/mapa.html

Mapa:
Dalším vylepšením, jemuž se společně s Milošem (milloo) věnujeme je mapa zájemců o RS/RO nebo prezentace již realizovaných RS/RO. Myšlenka je zpracováním v počátcích, ale uvítáme další zájemce. Mohou se hlásit Milošovi (viz téma) na SZ.

Vůbec zvláštní kategorií jsou uskutečněné RS. Zde bych chtěl oslovit, všechny majitele takovýchto oáz, kterým by nevadilo zveřejnění v této podobě, a chtěli by navázat spolupráci, ať se nám ozvou. Budiž jim k tomu námětem hezký příklad v Haluzicích (najdete na mapě), kde právě takováto vzájemná spolupráce delší čas skvěle funguje, což mimoto se odráží na článcích na Anastasii. Vyhlašuji například pravidelně pro dobrovolníky akce (sbíraní dřeva, práce na zahradě, práce s dětmi při přípravě Radovánek...), kde se lze lecčemu naučit a ještě více zažít/poznávat v milém kolektivu stejně naladěných lidiček, poskytnuté za stravu a nocleh. A co třeba nabídka zeleniny z vaší životodárné zahrádky pro lidi z blízkého okolí? Nebo umem šikovných rukou vytvořené výrobky obdařené duší? Pochlubte se námUsmívat se

cely odkaz: http://www.anastasia.cz/forum/news_inde ... pic_id=431
milloo
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Mike » čtv 19 čer, 2008 16:31

jen jedna věc, nemaj na rodovaosada.cz víc info o zájemcích? napiš jim!
Mike
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod shaman21121 » čtv 26 čer, 2008 21:06

Ahoj všem! Chtěla bych se připojit, jakožto zájemce o tvoření rodového statku. Nejraděj někde v Beskydech :-)). Bydlím u Třince. Kdyby se našel někdo z okolí, byla bych velice ráda. Zatím sama nevím, jak se do toho pustit. :-)). A šetřím penízky na pozemek.
shaman21121
Nováček
Nováček

Další

Zpět na Rodový statek