Vítej Návštevník !

Obsah fóra Obecné Rodový statek

Rodový statek

• Reklamní banner
Výrobky z Rodové osady Kovčeg najdete spolu s dalšími v našem Ekoobchudku

Seznam rodových vesnic a zájemců o bydlení v nich

Místo pro sdílení zkušeností všeho okolo Rodového statku, jakožto jeho tvoření myslí, mluvou, činem

Příspěvekod jiri.vaca » pon 04 srp, 2008 14:34

Ahoj všichni

Přečtením knížek o Anastásii (nebo absolvováním permakulturního nebo ekozahradního kurzu,…) se člověk nestává automaticky připraveným na život na RS nebo v RO.

RS si každý, kdo chce může založit téměř kdekoliv a skoro okamžitě.
RO je mnohem rozsáhlejší projekt.
Jestli jsem knihy správně v tomto směru pochopil, tak podle Anastásie RO poskytuje vyšší energie, ale je mnohem obtížnější ji vytvořit. Dokonce varuje před unáhleným zakládáním RO a v náznacích hovoří o problémech, které zabrzdí nepřipravené osadníky v konání neuvážených kroků.
Tak jak to chápu já, tak jsou samostatné RS či RO rovnocenné, protože RO mohou poskytnout vyšší energii, ale RS zase snadněji vznikají a může jich být mnohem více.

Každý zrealizovaný projekt (nemusí jít jen o RS či RO) usnadňuje tvoření dalším.

Jestli se vám někomu zdá, že některá skupina ještě nemá výsledky??? Co vám brání to udělat rychleji a lépe? Osobně každou takovou iniciativu vítám.

P.S.
Otevřenost je dobrá věc i ta má však své hranice.
Např. kdyby autor (nebo některý z dalších ProAtom aktivistů) výše zmiňovaného článku sehnal někde seznamy lidí usilujících o rodovou osadu, nejspíš by to taktéž pěkně rozmázl jako to udělal s tím, co se dozvěděl veřejně.
Dále nevím, proč zveřejňovat např. interní diskusi, kalendář vnitřních aktivit, stav finančního hospodaření, …
jiri.vaca
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvekod Petr_ » pon 04 srp, 2008 18:56

jiri.vaca píše:Ahoj všichni

Přečtením knížek o Anastásii (nebo absolvováním permakulturního nebo ekozahradního kurzu,…) se člověk nestává automaticky připraveným na život na RS nebo v RO.

RS si každý, kdo chce může založit téměř kdekoliv a skoro okamžitě.
RO je mnohem rozsáhlejší projekt.
Jestli jsem knihy správně v tomto směru pochopil, tak podle Anastásie RO poskytuje vyšší energie, ale je mnohem obtížnější ji vytvořit. Dokonce varuje před unáhleným zakládáním RO a v náznacích hovoří o problémech, které zabrzdí nepřipravené osadníky v konání neuvážených kroků.
Tak jak to chápu já, tak jsou samostatné RS či RO rovnocenné, protože RO mohou poskytnout vyšší energii, ale RS zase snadněji vznikají a může jich být mnohem více.

Každý zrealizovaný projekt (nemusí jít jen o RS či RO) usnadňuje tvoření dalším.

Jestli se vám někomu zdá, že některá skupina ještě nemá výsledky??? Co vám brání to udělat rychleji a lépe? Osobně každou takovou iniciativu vítám.

P.S.
Otevřenost je dobrá věc i ta má však své hranice.
Např. kdyby autor (nebo některý z dalších ProAtom aktivistů) výše zmiňovaného článku sehnal někde seznamy lidí usilujících o rodovou osadu, nejspíš by to taktéž pěkně rozmázl jako to udělal s tím, co se dozvěděl veřejně.
Dále nevím, proč zveřejňovat např. interní diskusi, kalendář vnitřních aktivit, stav finančního hospodaření, …

Snad jsme se Jirko dobře pochopili. Jde mi o to, že nikdo po Vašem združení asi nechce žádné soukromé údaje či jiné podobné informace. A co se týče soukromí nedám na to taky dopustit, protože lidí blbých, agresivních či závistivých a poslední dobou fanatickonaivních je bohužel stále dost.

Já měl na mysli informace či fotky, které nikoho nezveřejní a zároveň ukážou to co každý znás rád vidí. Prostě i malé úspěšné krůčky, zajímavé diskuse nad tématy RO, a především úspěchy, ale i nedobré zkušenosti s přírodou.

Já pozemek teprve nedávno koupil. RO pro mě byla v blízké době nereálná, ačkoliv jsem chtěl být v osadě s podobně smýšljícími lidmi a mít možnost sdílet zkušenosti i tvoření s ostatními. A než mít jen tu "možnost" žít v RO někdy za x let, raději jsem dal přednost rychlejšímu návratu ke své milované přírodě.

Každopádně pokud se mi podaří splnit své letošní úkoly, budou mé stránky dostupné ještě letos samozřejmě s omezeným množstvím info, jelikož teprve začínám a navíc na zeleném poli.

A myslím,že i ty informace co bylo před nákupem a co stihnu do zimy mohou lidem přinést jak zkušenosti, tak i impluzy pro ně samé

Co se týče unáhlenosti při zrodu RO, je to zcela logický výrok Anastasie. Jako v každém jiném postupu, pokud neznáš, nechápeš či si nedokážeš osvojit určitou dovednost potřebnou pro náročnější schopnosti, nemůžeš ji jen tak přeskočit a pak zbytečně zjišťovat nedobré následky uspěchaného jednání.
To rozumný člověk udělá snad jen jednou, nikoliv podruhé a dál.

Mě by např. docela zajímalo jak se vyvíjelo Vaše hromadné myšlení i vztahy mezi osadníky ač zatím asi nic viditelného netvoříte, jak funguje přirozená filtrace vhodných osob od těch jalových apod.

Jedna věc jsou totiž fyzická práce a tvorba a druhá je vzájemná duševní práce zůčastněných.
Petr_
Osadník
Osadník

Příspěvekod milloo » pát 22 srp, 2008 21:22

Všechny vás moc zdravím a chtěl bych vám říct o zajímavé a užitečné novince na portálu (protože Admin - Jakub je na tohle moc skromný :wink: )...

V sekci Mapa je teď možné ukázat ostatním ikonkou místo svého bydliště, a to třeba pro případ, že byste ve svém okolí hledali osobu podobných zájmů, jako máte vy :) Zobrazovat se takto mohou pouze registrovaní uživatelé a provedete to v Nastavení svého profilu - úplně naspodu je mapka, ve které nastavíte místo svého bydliště, případně i nějaký komentář...

Také bych poprosil o případné připomínky a nápady, co by se všechno mohlo v mapce zobrazovat...

Díky všem :)
milloo
Moderátor
Moderátor

kde a kdo

Příspěvekod barbar » pát 09 led, 2009 09:24

Ahoj,
není na čase se trochu propojit? Možná má každý trochu jiné představy, ale myslím, že je dobré o sobě vědět a znát se. Hledáme s přítelem nějaké rodostatkářské hnízdo kolem Brna a v seznamu "Brňáků" bylo už docela dost..
Já bych každopádně kohokoli z nich ráda potkala osobně.
Kdyžtak se mi prosím někdo ozvěte, ráda vás poznám a zasdílím své dosavadní zkušenosti.
Díky,
barbar.
dakasal@centrum.cz
barbar
Nováček
Nováček

Příspěvekod Grob » stř 25 bře, 2009 17:27

Na stránky RODOVAOSADA.CZ, která shromažďuje lidi a organizace, které pracují na vzniku Rodové osady, vznikla databáze lidí, kteří se zajímají o RO a podporují.

Ke každému je možno uvést:
- Místo v republice, odkud pochází (v budoucnu možno vyhlédavat podle místa)
- Jméno
- Vzkaz pro ostatní

Zvu všechny organizace i jednotlivce, aby se zaregistrovali.
na: http://www.rodovaosada.cz/index.php?ram ... r=setlers2
( Ondrej )
Grob
Přispěvatel
Přispěvatel

za 3 roky

Příspěvekod katrin1011 » čtv 19 lis, 2009 13:04

Ahoj,
taky si chci zařídit rodový statek na tom 1 ha, ale někde u Prahy, protože tu mám kamarády a stejně bych tam občas dojížděla, tak bych chtěla co nejblíže, abych mohla jezdit na kole. Zatím si na pozemek šetřím, takže uskutečnění plánuji nejdříve za 3 roky. To by pak bylo výhodné se s někým spojit, protože pozemky u Prahy jsou drahé, levnější je to jenom po více ha najednou a to nepotřebuju, ani na to nebudu mít. Ale kdyby se víc lidí spojilo a koupilo větší pozemek najednou, tak to bude levnější:) 8-)
katrin1011
Nováček
Nováček

Příspěvekod pieter.r » ned 20 pro, 2009 21:20

Ahoj,
Co se týče založení rodových osad si myslím, že má Anastazie pravdu, krom jiného, i v důležitosti úlohy podnikatelů, který by se podíleli na tomhle projektu.
Je spousta lidí, co mají určitou myšlenku, nějakou představu a často dost dobrou, ale nedokážou ji realizovat, a to z mnoha důvodů.
Koupit si pozemek, postavit dům, upravit zahradu dokáže snad každý, a pokud to má nějaký pozitivní efekt, tak je to dobré, ale takový projekt jako je rodová osada vyžaduje trochu víc. A právě podnikatel je člověk, který dokáže zpracovat a promyslet projekt, získat na svou stranu zkušené lidi kvůli informacím, dokáže získat finance na rozjetí projektu atd. Nebude to sice přes den, ale pokud to bude jeho cíl, tak to bude. (osobně lidi dělím do dvou kategorií - na zaměstnance a podnikatele, a to do jaké kategorie kdo spadá není nutně ovlivněno tím, co dělá dnes)
Teď mam na práci jiné projekty, ale ve chvíli, kdy se ty vyřeší, se do tohodle projektu hodlám pustit a dotáhnout ho do cíle. Pokdu se tu ale najde jiný podnikatel, který si vybudování rodové osady bude klást za cíl a předběhne mě, tak budu jen rád, protože mi tím ušetří práci a urychlí proces.
pieter.r
Nováček
Nováček

Příspěvekod Jenik » pon 28 pro, 2009 10:56

Budte zdrávi,
To je dobré připomenutí. Snad bude čím dál víc lidí, co pocítí touhu vytvořit rodovou osadu a mají peníze a umí realizovat projekt. A určitě bude a je spousta lidí, kteří už tvoří, nebo cítí potřebu tvořit co nejdříve, a tak každý udělá to, co cítí. Každý si půjde svou cestou a najde rovnováhu mezi volností a promýšlením. Tak se těším, jací lidé se budou postupně objevovat a jsem rád, že už se objevují.
Tak s chutí do toho! : )
Jenik
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvekod Namu » pon 28 pro, 2009 16:43

Ahojte,
Jeníku, v tom s Tebou úplně souhlasím.

Já osobně jsem nejprve pár let vkládala velké naděje do osady, ale zkušenosti mne poučily jinak. Něco jiného jsou totiž sny a teorie, kde se v mnohém stýkám s většinou přátel Anastáziiných myšlenek, a něco úplně jiného vytvoření SPOLEČENSTVÍ, kde jsou lidé schopni se domluvit a žít ty sny v praxi.
Byli jsme vychováni každý jinak, a máme spousty osobních nevyřešených věcí a strachů v balíčku, který do vznikajícího společenství nutně vnášíme. A to jsou všechno potencionální dělobuchy, které nakonec znemožní vytvoření společenství, které by fungovalo.
Dalším problémem při organizovaném postupu je právě ta organizovanost, kdy se vytvoří vůdčí skupina, bez které by to sice nešlo, ale která pak zase účinkuje mocensky, at již z jakéhokoliv dobrého důvodu.

V současné době se mi zdá opravdu lepší začít dle svých možností, mít sice v obrazu ideál, ale spokojit se s přechodnými řešeními. Nezůstávat "v čekárně", ale konat. Svět, který se tak dlouho vyvíjel jiným směrem, nejde změnit za pár let. A my jsme také ovlivněni strukturami a myšlením předcházejícího, a i my se musíme uzdravovat. Jsou to procesy, a budou trvat roky, resp. už trvají.

Sny mají být perfektní, ale život je život a ten vzor, zachycený myslí, nelze přenést do reality 1:1. S tím je třeba počítat a přijmout, co je možné, a udělat z toho co nejlepší, co v dané situaci jde.

pozdrávky
Namu
Namu
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod pieter.r » úte 29 pro, 2009 17:48

Ano, ale při vytvoření vůdčí skupiny se dá mnoho věcí specifikovat například formou stanov apod. a pokud to se dobře provede a tvůrci se podaří postihnout vše důležité, tak společenství může fungovat a vůdčí skupina může mít podobu vlády, která vládne demokraticky - to znamená podle vůle lidu pro blaho všech.
pieter.r
Nováček
Nováček

Příspěvekod Namu » čtv 31 pro, 2009 00:31

Ahoj Pieter,

DEMOKRATICKY NEZNAMENÁ PRO BLAHO VŠECH, ale pro blaho VĚTŠINY.

SMŮLA PRO TOHO, KDO NEPATŘÍ K VĚTŠINĚ.

Už jste někdy pochopili, proč mají amíci stranu demokratickou a stranu republikánskou? Já ne :-)

Ba jo, naštěstí umím číst a mám dobré prameny...

Takže: DEMOKRACIE
Do vsi přijde zloděj, tedy možná není zloděj, ale krade jídlo. Vesničané ho chytí a deset z nich je pro, zloděje zastřelit. Dva jsou proti. Je demokracie, takže zloděj je zastřelen.

REPUBLIKA
V republice neplatí vůle většiny, nýbrž PRÁVO, které je odvozeno od LIDSKÝCH PRÁV. Právo na nedotknutelnost osoby, majetku, dětí... právo na řádný soud.
Když v chytí zloděje v republikánské vsi, zavřou ho a teprve soud ho může odsoudit.

Zamysleme se nad tím, že máme ČESKOU REPUBLIKU...
Když vidím zmanipulované masy lidí, mediální kampaně nejhoršího ráázu a jak jim ovčané věří, přikláním se k názoru, že demokracie není to pravé vořechové...

kuk
Namu
Namu
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod PetrP » čtv 31 pro, 2009 09:55

Ahoj Namu,
"Když vidím zmanipulované masy lidí, mediální kampaně nejhoršího ráázu a jak jim ovčané věří, přikláním se k názoru, že demokracie není to pravé vořechové... "
Co je pro tebe teda to pravé ořechové ? Kde není demokracie je totiž nikým neomezená diktatura vládců nebo politických stran, které nikdo nevolí.
I my jsme takovou diktaturu zažili.
Jinak kmenová společentsví indiánů měla přímou demokracii, kde nevládla většina, ale u každého rozhodnutí muselo dojít k souhlasu celého společenství. Jestliže nedošlo k souhlasu všech, tak rozhodnutí odložili na jindy. Neměli potřebu zaběhnuté věci nutně měnit. To se netýkalo věcí války, kde rozhodnutí nastat muselo.
Náčelník neměl žádnou donucovací moc a odvolat ho mohly i ženy.

Tvoje vysvětlení demokracie a republiky, které dáváš do dokonce protikladu je naprosto zcestné. Porovnáváš hrušky s jabkama.
Republiku nejde porovnávat s demokracií ale s monarchií.
Demokracii kde vládne zvolená většina jde zase porovnávat s autoritativními či totalitními systémy, kde vládne nezvolená menšina.
V demokracii jsou stanovené zákony, které sa mají dodržovat.
Demokracie není v tom, že si nějáka většina o něčem momentálně rozhodne a to udělá. To by dle tebe byla i likvidace člověka zločinci, protože je viděl krást atd..

http://cs.wikipedia.org/wiki/Republika
"Republika (z latinského res publica věc veřejná) je stát, v němž je hlava státu (obvykle prezident) volena, a to buď přímo (Slovensko), nebo nepřímo parlamentem na určité volební období (Česká republika). Od druhé světové války počet republik převyšuje počet monarchií."

http://cs.wikipedia.org/wiki/Demokracie

"Podoby a formy demokracie

* přímá demokracie - lid vykonává státní moc přímo rozhodnutím, vyslovením své vůle (referendem, přímou iniciativou),

* zastupitelská demokracie (reprezentativní, nepřímá) - lid vykonává státní moc prostřednictvím lidem volených zástupců a orgánů (parlamentu, přímo voleného prezidenta …).

V obecné formě demokracie se menšina v rámci daných politických organizačních struktur podřizuje rozhodnutí většiny a tato většina je zároveň zavázána k respektování nezadatelných práv menšin a jednotlivců. V dnešní době je demokracie obecně považována za „nejméně špatný“ (Churchill) model vlády.

V širším slova smyslu termín demokracie označuje i soubor názorů a postojů jednotlivce k okolnímu světu, ke společnosti.
[editovat] Znaky demokracie

* Hlavní principy:
o 1) Držitelem moci je lid.
o 2) Periodické volby.
o 3) Povinnost odevzdat moc nejpozději po uplynutí volebního období.
o 4) Nezměnitelnost maximální délky období.
o 5) Ochrana politických menšin i jednotlivců."
PetrP
PetrP
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvekod Namu » pát 01 led, 2010 09:34

Ahoj PetřeP,

i když to tak asi vyznělo, nemám nic proti demokracii, v současné době je asi nejlepší DEMOKRATICKÁ REPUBLIKA, což je státní forma současnosti.

Jsem však toho názoru, že demokracie funguje jen v menších jednotkách, nikoliv ve velkých státech. Čím větší je správní jednotka, tím méně mají jednotlivé hlasy váhu a tím méně mohou cokoliv ovlivnit. Demokracie v naší mediální době je relativní také proto, že média patří do rukou soukromých mocnářů, a ti ovlivnují názory lidí, čímž ovlivnují jejich rozhodování. Dnešní rozhodování lidí není založené na objektivním posouzení všech dostupných informací, nýbrž informace podávané médii jsou jednostranné a mají svůj účel ovlivnit lidské myšlení a rozhodování.

Pro nás lidi by navíc trochu víc PŘÍMÉ DEMOKRACIE neškodilo - kdyby tato fungovala, neměli bychom dnes EU, protože lidé v žádném státě Evropy by ji neodsouhlasili. Však ti, kteří měli možnost hlasovat, řekli NE. A těm ostatním dnešní politická vládnoucí třída hlasovat nedovolila.
Neměli bychom ani kamery na každém rohu, cenzůru, krávy s umělohmotnými deskami v uších ... atd. Měli bychom mnohem přísnější parametry pro čistotu potravy (od pesticidů apod.).
Dnes vládnou koncerny a pravidla, která oni nastolují. Dnešní "naši" demokratičtí zástupci neslouží lidu, jak je zřejmé.

Namu
Namu
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod PetrP » pát 01 led, 2010 13:44

Ahoj Namu,
máme tady veřejnoprávní média, jež nejsou v soukromých rukou, ale vlastní je stát. Patří mezi ně televizní programy ČT1,ČT2 a taky rozhlasové stanice.
Každý si může porovnat informace ze soukromých médií s těmi státními.

Referendum o vstupu do EU u nás bylo a většina byla pro. Hlasovat mohl každý, kdo má volební právo dané jeho věkem. I já byl hlasovat. Komu u nás zakázali hlasovat ?
Já o nikom nevím.

Přímá demokracie je dobrá věc,
I kdyby u nás byla přímá demokracie, tak by stejně potraviny byly s pesticidy, protože dražší biopotraviny kupuje menšina obyvatel. Biozemědělců, kteří nepoužívají pesticidy, je taky málo.
A o tom, že by běžným lidem vadili krávy s deskami v uších taky nevím.
Nevím o jaké cenzuře píšeš. U nás už cenzura není od listopadu 1989.
Knihy, které vydáváte ve svém nakladatelství vám někdo cenzuruje ?
PetrP
PetrP
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvekod Namu » pon 04 led, 2010 09:21

Ahoj PetřeP,
jak to funguje nevím, ale ani veřejnoprávní média nejsou dostatečně objektivní a neinformují obyvatele o důležitých věcech.

Evropané nejsou proti přátelským vztahům mezi národy, tedy myšlenka spolupráce a spojenectví mezi evropskými národy není špatná. Jasně že jsme chtěli do EU. To jsme ale ještě netušili, co se za tím pláštíkem skrývá, a to vyšlo na světlo až s ústavou EU potažmo s lissabonskou smlouvou. A tu mám na mysli, když říkám, že ti, kteří měli možnost informovat se o ní a hlasovat, odmítli. My jsme hlasovat nesměli.

Cenzura samozřejmě je, zrovna odsoudili někoho za vydání Hitlerovy knihy "Můj boj" v češtině na 3 roky. Já to nečetla ani nemám v úmyslu, ale lidé by měli mít možnost se informovat, aby pochopili např., co se tenkrát proč stalo. A další soud, který probíhá, je o tom, že někdo veřejně zpochybnil holokaust. To se ve státě, kde není cenzura, nesmí stát.
Takže není možné vydat jakoukoliv knihu, obvzvláště ne takové, které by se týkaly druhé světové války v jiném pojetí než v oficiálním.
Že je málo biozemědělců, to také souvisí s cenzurou - lidé jsou drženi v dojmu, že to co se nám prodává jako potraviny, je dobré a dostačující pro výživu, což není.

Jestli ti nevadí očipovaná zvířata nebo jehnátka s deskami v uších, tak mně jo, a znám víc takových, kteří soucítí s našimi zvířecími přáteli. Rozhodně by se v přímé demokracii děly věci jinak než ted.

zdravím, Namu
Namu
Moderátor
Moderátor

PředchozíDalší

Zpět na Rodový statek