Vítej Návštevník !

Obsah fóra Obecné Příroda

Příroda

• Reklamní banner
Výrobky z Rodové osady Kovčeg najdete spolu s dalšími v našem Ekoobchudku

Vegetariánství / zabíjení zvířat na rodových statcích

Chceme-li Ji a tedy sobě pomoci, podejme Ji prvně pomocnou ruku, protože Ona nám ji nepřestala nikdy nabízet

Vegetariánství / zabíjení zvířat na rodových statcích

Příspěvekod milloo » pát 28 bře, 2008 03:25

...Probouzím se do krásného slunečného rána na svém rodovém statku. Obloha je čistá a nádherně modrá, ve spojení se zelenou přírodou kolem je to prostě ráj na Zemi... Najednou... Co to? - Ze sousedního rodového statku se ozývá děsivý a srdcervoucí křik "vražděného" prasete Trvá to minuty, než ten horor utichne, ale celá událost mi leží v hlavě po mnoho dní. Má energie jde rapidně dolů, stejně jako nálada :(

Je to hrozný a smutný zvuk, který jsem ve svém životě slyšel už tolikrát, protože jsem od dětství žil na vesnici, kde tohle vraždění bylo normální. Mnoho lidí, především z města, vůbec neví, o co jde... Pro ně je maso záležitost 10 minut v supermarketu, neví, co všechno se za tím ve skutečnosti schovává. Je to smrt a strach z ní, zvířata to vycítí. A bojují, protože CHTĚJÍ ŽÍT, tak jako my.

Jsem již 13 let vegetarián. Lakto-ovo vegetarián. Vím, že k dokonalé čistotě mám ještě daleko, ale snažím se, jak to jde. Mléčné a vaječné výrobky již téměř nekonzumuji (ale ty jsou skryté i v jiných potravinách, tomu se člověk tak snadno nevyhne). Rodový statek nemám, bydlím zatím v bytě, ale jednou bych rád měl. A myslím, že bych se tam obešel bez chování různého domácího zvířectva. A když si představím, že bych tu (fiktivní) scénu, kterou jsem popsal na začátku, měl několikrát do roka zažívat na svém rodovém statku - oáze klidu, míru a lásky vůči celému světu i zvířatům, tak je mi z toho smutno :cry:

Žádnou přímou zmínku o zabíjení zvířat na rodových statcích jsem zatím nenašel. Byla tu jen nějaká radost z vyměňování králíků mezi sebou (pochybuji, že by to byli andoráci chovaní kvůli vlně, takže nejspíš to budou kusy chované na maso). Také se hodně píše o chování ovcí a koz - kvůli čerstvému mléku. Ale jaký bude závěr jejich života, jak nakonec dopadnou? Anastásia v pátém díle naznačila vizi, že i na Sibiři ustoupí od lovení zvěře a lidé na rodových statcích budou žít bez toho, že by museli prolévat krev zvířat... Bude tomu tak i na našich rodových statcích???

Jsem v tomto směru hodně tolerantní, nechodím s prapory, abych bojoval. Žiji, jak umím. A vím, že i ostatní tak žijí. Každý má svůj čas. Proto to neberte jako nějaký útok... Jen mě to zajímá a rád bych slyšel názory ostatních na téma Vegetariánsví / zabíjení zvířat na rodových statcích.

Děkuji za vaše příspěvky. Milloo :-)
milloo
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod romansh » sob 29 bře, 2008 08:31

Milloo
A proč si tvoříš takové vize?
Vím co obnáší porážka domácích zvířat, hlavně prasat, králíků a drůbeže, jako dítě jsem někdy musel asistovat a třeba i držet hrnec s vytékající krví....
Maso jsem opustil před pěti lety a věřím, že navždy. Stejně tak věřím, že mí sousedé to budou cítit podobně a k tebou popisovaným scénám docházet nebude. Pokud by se tak stalo, neváhal bych protestovat proti takovému postupu. Tedy když by chtěl někdo porážet zvířata, ať to dělá jinde nebo jinak, protože mi to vadí. Určitě bysme se domluvili.
S tím, že "nemasojedi" jsou v menšině a ještě asi dlouho budou je třeba se smířit. Každý má svou cestu.
To byl můj názor.....
:-)
romansh
Nováček
Nováček

Příspěvekod milloo » sob 29 bře, 2008 11:26

to romansh:

Pokud bude někdo rád, že k takovým scénám nebude docházet, tak to budu hlavně já :) Myslel jsem, že na místech, jako jsou rodové statky, bude láskyplný přístup ke zvířatům automatický. A že zde nebude žádné zabíjení a znečišťování půdy krví. Bude to ale možné nějak ošetřit, třeba i v nějakém společném prohlášení nebo stanovách? A co když to někdo nebude i přesto respektovat? Bude to jeho pozemek a bude si na něm moct dělat co chce...

Napsal jsem to hlavně jako reakci na tu "výměnu králíků", na kterou jsem narazil tady někde v diskuzi. Jestli to ale byl můj omyl a špatně jsem si to díky svým životním zkušenostem vyložil, a ti králíci nemají skončit na pekáči, ať mi to autoři toho textu napíší, budu moc rád :)

A tu úvodní negativní vizi jsem tak napsal záměrně, abych vyprovokoval větší zamyšlení nad obsahem. Ti silní ji dokáží změnit na pozitivní, já udělal pozitivní také paralelně s tou negativní. Mohla by vypadat třeba takto:

...Probouzím se do krásného slunečného rána na svém rodovém statku. Obloha je čistá a nádherně modrá, ve spojení se zelenou přírodou kolem je to prostě ráj na Zemi... V korunách šumících stromů zpívají ptáci a v trávě hrají svůj koncert broučci. Bublající potůček přeskakuje přes kameny a kolem poletují bzučící včelky. Je to skutečně nádhera poslouchat tu harmonii. Žiji v Ráji na Zemi... :) :) :)
milloo
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod bianco » sob 29 bře, 2008 17:03

to milloo

ahojky, já jsem sice také vegetarián, ale život na svém pozemku bez domácích zvířat si neumím představit....jednak proto, že by tam bylo člověku samému smutno a jednak proto, že tam patří, jsou přece součástí přírody....slepice, kachny, kozy, ovce, koně......zabíjení nepodporuji a také nikoho nepřemlouvám k stravě bez masa....prostě každý dojde na tu cestu jindy....někteří třeba právě až na statku....je dokázáno, že kdyby si měl ten daný človíček zabít zvíře proto aby ho snědl, tak by 70% lidí maso omezilo na minimum až vyřadilo z jídelníčku úplně....
Mám kamarády, kteří jsou úžasní ekologičtí človíčkové....chcou si vytvořit statky, ale to maso zatím k životu potřebují....prostě fungují na maso....a nebudu je proto zatracovat.....
Pokud jsi četl knihu Poselství od protinožců....tak víš, že ti domorodci byli všežravci, ale byl obrovský rozdíl, jak se chovali ke zvířatům, která zabili pro jídlo...
bianco
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod milloo » ned 30 bře, 2008 12:39

to bianco:

Máš pravdu, že život se zvířaty kolem sebe je veselejší. Vyrůstal jsem na vesnici, takže to vím. Bohužel ale zvířata byla už předem odsouzena k smrti, ale aspoň že jejich životní podmínky byly za jejich života dobré... Byl jsem naučený jíst maso, a to docela hodně. Občas přemýšlím, jestli si to mám vyčítat, nebo to brát jen jako jednu etapu svého života. Dítě totiž nepřemýšlí, odpovědnost je hlavně na rodičích. Od malička se mi zabíjení zvířat protivilo. Sám jsem žádné nikdy nezabil. A vím o tom, že většina lidí by toho nebyla schopna taky a radši by byli vegetariání, než aby osobně zabili. Zabíjení není přirozené, jako většina věcí v naší společnosti. Jak je jednoduché koupit si někde v hypermarketu balíček masa, které nekřičí...

Také jsem kdysi četl, jaký průser měly dvě učitelky v mateřské škole někde u nás, když vzaly děti na jatka... Děti pak po tom, co tam viděli, odmítaly jíst ve školce i doma maso a rodiče si pak na učitelky a jejich způsob výchovy stěžovali :(

Snad teda, když lidé budou žít na svých rodových statcích v pospolitosti se zvířaty, naplnění od hlavy až k patě láskou, nebudou schopni své "miláčky" zabíjet. A nedovolí to ani nikomu jinému :)

Takže... Sbalme saky paky a hurááá všichni na své statky. Pak budeme vegetariáni, jako staří Vedrusové... :wink: :D
milloo
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod romansh » ned 30 bře, 2008 18:22

Já tedy s domácími zvířaty jako kůň, kráva, ovce, prase, koza nepočítám určitě, s drůbeží a vodní havětí možná jen pro oživení /ne na chov/, takže bych to viděl na rybky v rybníce, kočku myšolovku a možná psa hlídače-kamaráda. Víc nic.
Dávám přednost zvířatům ve volné přírodě. A ta drobotina jako ptactvo nebeské a různí plazi a hmyz přijde sama.....
Ty učitelky teda měly kuráž! Se divím, že je nechtěli lynčovat nebo alespoň vyhodit pro způsobená duševní traumata dětiček. Otázka je, co viděli a co ne....
romansh
Nováček
Nováček

Deti na jatkach apod.

Příspěvekod elerik » ned 30 bře, 2008 19:43

Mozna neprovedli zadnou ujmu na zdravi, myslim ze dnesni doba je natolik zkazena ze kdyz vam nekdo ukaze pozadi ze to neni na skodu. To ze prestali jist maso je znamka toho ze s tim jejich detska ... cista. .. duse nesouhlasi. Nicmene co se samotneho masa tyce, jsem arborista, a reknu vam po praci fakt tezky praci clovek na maso dostane chut jaksi nejak sam. Pravda do dnesni doby neziji z vlastnich produktu statku takze nevim treba bych pak dostal chut na vlastni salat. Ale maso je nekdy maso. I stari indiani uznavali maso. Jeckery se to jmenuje, suseny maso na cesty. Pres poust nebo v divocine dokanala to vec. Ve vysokych horach zla to vec. Tam je dobry napriklad cukr. Zahusti krev. Maso otoci zaludek naruby.
Muzu sem uvesta dalsi vizi. Probudim se a jdu se projit lesem. V puli cesty zpozoruji mrsinu, liska tam vecer hodovala na zajici. Co s tim ? :-) nebudme extremisticti. Napriklad muj deda jako clovek zijici na statku, po staru jeste z dob prvni republiky, ma zkusenosti s domacim masem. A jednou za cas takovy kralik laskou opecovavany je mnamka. Kolobeh prirody. Uznavam vegetarianismus, ale i masozroutctvi :-D vsechno ma sve duvody. Tuhle jsem se docetl ze stare kultury kdyz rutinne obetovali napriklad kozu to umely tak ze koza sama sla, vedela co ji ceka, ale prijala svuj osud. Zemrela pokojne bez meceni, beze strachu, bez bolesti. Umeni je umeni co si budem povidat. Kdyz se podivam na kocku co nam beha na zahrade a jak pri tom morduje mys, a cim vic ta mys vresti tim vic to tu kocku bavi. Prece nebudu demonstrovat proti kocce. Kdyz si vemete velikost hektaru, a umeni ktere si clovek muze osvojit, nemyslim ze uslysite byt jen meknuti. A vzajemny respekt, to je jedna z nejvzacnejsich vlastnosti cloveka v dnesni dobe. Podepisovat dohody o nezabijeni zvirat, a budem tam kde jsme :-D system jak vysity, zacina to nevinne, i kdyz mysleno dobre. Jednejme srdcem, kdyz nekdo dela tezkou praci tezko bude ziv z chleba a masla. Ale skvarky, kure na paprice nebo biftek mu doda sil pokracovat v praci, kdo by vam dodal drevo na vase drevene stavby ? Lesak zivy z jablek to nebude ;) a kdo rika ze on nemuze citit jemnost zvirat.
elerik
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod romansh » pon 31 bře, 2008 16:13

Eleriku
Třeba člověk žijící na svém statku maso potřebovat nebude, protože zde nebude ta těžká práce. Mě tedy hrabat se v hlíně přijde jako zátěž lehčí. Jasně že můžeš namítnou, že třeba při stavbě domu, hloubení nějakého výkopu atd. nejde o práci lehkou. Jenže to by měly bý jen startovací práce. Pak už jen chodíš, pozoruješ, něco zasadíš, něco utrhneš.............a hlavně je ti dobře, protože necháváš tvořit Matku přírodu......
Fárat do dolů snad nebudem muset.:-)
romansh
Nováček
Nováček

Příspěvekod elerik » pon 31 bře, 2008 16:48

A ja s tebou nemuzu nic nez souhlasit :) Ale prece chces zit v dome ze ? At uz se bude jednat o drevo, kamen, nebo hlinu, nejak ten material dostat musis. Muzem se klidne vyhnout zakladum, muzem postavit dum rovnou na placku, ok bude to dobry, ale tak jako tak porad potrebujes stavebni material. Ano treba kdyz bude clovek zit na statku nebude potreba jist maso, mozna prave samotna Zeme doda plody natolik bohate na veskere vitaminy, biilkoviny a kdesi cosi aby to cloveku stacilo. Ja budu jedine rad :) Kdyz se delaji krovy taky se musi nahoru dostat material. Kdyz bych to tak shrnul, prijde mi ze nejtezsi prace ze vsech, kdyby se stav dostal do idealu, tedy Rodove osady a statky by byli bezne, by byla prace v lese. Doly netreba souhlasim, zase ale na druhou stranu, zelezo je zelezo :) Je ale vic nez pravdepodobne ze v cloveku je vic nez na prvni pohled se zda. Buh vi co se vsechno v cloveku odkryje kdyz zacne transformovat vedomi pro zivot na statku.
elerik
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod David » pon 31 bře, 2008 18:29

Tak já přeskočím kapitolu ;) a představuji si na rodových statcích vitariány. :)
David
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod milloo » pon 31 bře, 2008 21:24

to David:

Sprááávně 8) Také si myslím, že na rodovém statku budou pro vitariánství idealní podmínky :) Je to i můj cíl... snad ne přiliš vzdálený... :wink:

to Elerik:

Na statku určitě bude mít vypěstované ovoce a zelenina jiné výživné hodnoty, takže i energie z nich bude vyšší a dodá vše potřebné pro tělo i pro těžce pracující. Já osobně jsem se k vegetariánství dostal díky knížce Fit pro život od manželů Diamondových, kde byl popsán i půst. Byl srpen, zahrádka plná, tak jsem to zkusil. První den ovoce, druhý den vůbec nic, jen vodu a třetí den... to jsem měl nejvíc energie za celý svůj život!!! Pracoval jsem celý den na zahradě, aniž bych něco jedl a vůbec jsem nebyl unavený. A právě to byl u mě impuls k přechodu na vegetariántví, zcela mě to ohromilo! 8) Také jsem pracoval několik měsíců v lese, kde jsem stahoval menší klády z lesa na jedno místo. Ručně. Dost těžká práce, ale zvládal jsem to jako vegetarián dobře, dokonce jsem po práci chodil ještě každý den do fitka, abych ze sebe dostal přebytečnou energii. A také už 13 let dělám aikido, moje tréninky jsou občas (když mám dobrou náladu :D ) dosti náročné a nikdo nechápe, kde beru tolik energie. Moje odpověď - "nejezte maso" :D Také mnoho vrcholových sportovců přechází před hlavní sezónou na vegetariánskou stravu, aby se jim zlepšila fyzička... Tak žádný strach, bez masa budeme sršet energií :wink:

A pokud nebudeš něco zvládat, tak dej vědět, mi ti přijdeme rádi pomoct... :pratele: Za pár švestiček ze zahrádky... :wink:
milloo
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod milloo » pon 31 bře, 2008 21:46

Přišla mi na mysl ještě jedna myšlenka... Hodně se mluví o toleranci, o respektu k tomu, jak žijí druzí lidé. A že by se nikdo neměl nutit do něčeho, co nechce. S tím souhlasím... Ale co se týká tohoto tématu - Zabíjení zvířat na rodových statcích - neměla by být ta tolerance i z druhé strany?!?...

Je pravda, že jsou lidé, kteří se nechtějí zbavit pojídání masa. Ale když se sejdou lidé, kteří chtějí vytvořit Prostor lásky a úcty ke všemu živému - Rodovou osadu, proč by si tento prostor měli nechat narušovat vražděním nevinných zvířat? Pokud se snažíme dosáhnout čistoty v našem prostoru, tak si ji znečišťovat nenechejme, ne? :wink:

Myslím, že tolerance by se neměla měnit v ustupování ze zásad, na základě kterých je osada vybudována. My přece také chceme být respektováni... Pokud tedy někdo zatím není na úrovni, že se bez masa obejde a chtěl by si chovat zvířata na zabíjení, ať si to teda dělá - ale někde jinde! My ho respektujeme, nebudeme mu to vymlouvat nebo se nad ním pohoršovat... Ale on musí respektovat nás. Může si vybrat jiné místo a spolčit se s jinými sobě rovnými lidmi. A pokud bude chtít žít přímo s náma, tak se bude muset přizpůsobit on nám, ne my jemu. Jinak budeme dělat polovičatou práci a to je k ničemu... Tohle je podle mě respekt a tolerance! :)
milloo
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod David » úte 01 dub, 2008 07:03

Pro mě je to také jedna ze zásad. :) V praxi je pak spíš otázkou, zda lidé kolem - i když to tak "ještě" nepraktikují, páč vše má svou posloupnost, svůj čas.. - jsou tou zásadou prodchnuti duchovně. Není to tak "alespoň" duchovně, jako spíš "hlavně". I třeba, když se s někým bavím o syrové stravě, tak hledám, na kolik člověk s touhle filosofií souzní, nakolik jí je prodchnut, chápe ji, duchovně si ji uvědomuje. Neboť tohle duchovní vědomí se bezděčně v jeho životě bude realizovat. A naopak to je, když člověk dělá něco v praxi na 100%, ale nemá v sobě tu duchovní - myšlenkovou - bytostnou oporu, tak tu činnost časem opustí nebo ho "něco" podrazí. :)

Už jsme to taky diskutovali dříve, ze Zásad a principů žití.
4) Vegetarismus
Rozmanitá pestrost rostlinné říše dokáže plně, ba s přebytkem uspokojit potřeby a chutě člověka, udržovat jeho tělo a mysl v čistotě, harmonii a otevřenosti. Vegetarismus snoubí formu a účel – lásku k životu a soběstačnost (1 ha). Zjemňování těla otevírá i úroveň vědomí Ahinsa (nenásilí, neubližování) a úroveň sebe-přijetí ve světle širších vztahů. Vytvářejme otevřenou náruč dotýkající se všeho kolem a také lásku hospodáře, který je šťastný, pokud je šťastné jeho okolí.
David
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod jiri.vaca » úte 01 dub, 2008 11:33

Myslím, že je potřeba oddělit 2 věci.
Jednou je pojídání masa, druhou způsob zabíjení.
Způsob zabíjení popsaný v 1. příspěvku na RS nepatří. Tečka.
Nevím, jestli je možné, vhodné a prospěšné někoho nutit k duchovnímu postoji, že maso se nejí. Podle mě je daleko prospěšnější osobní rozhodnutí, než donucení.
Sám jsem zatím maso omezil z 2-3x denně na 1-2x týdně. S pestrostí roslinné stravy na RS si myslím, že přejdu na RS na vegetariánství. Podmínka vegetariánství v osadě mi však přijde protismyslná. Podle toho se kvalita člověka nepozná.
jiri.vaca
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvekod elerik » úte 01 dub, 2008 19:06

to milloo: velmi hezky receno. Tve zkusenosti mluvi za sve. Souhlasim s timto nazorem. :-) mozna to je i otazka duchovniho vyspeti, ne mozna ne, urcite :) osobne take omezuji maso, a kdyz nedlam tezkou praci tak jej ani nejim, nekdy cas od casu si ale dam. A kdyz pak je ta tezka prace tak mam proste chut. Je to mozna tim ze neznam zatim nic jineho, nebo takhle. Me telo nezna zatim nic jineho :-) az bude znat me telo co potrebuje z vlastniho statku pujdu utrhnu si to nebo snim nejakou bilinu ci zavareninu ci suseninu a bude to v cajku. Uvidime jak to bude fungovat, osobne mam rad zvirata, a s dnesnim stylem jatek absolutne nesouhlasim. Je to otravene jidlo, zla cinnost, a vysledek je otravena populace. Snad bude lepe v budoucnu.
elerik
Přispěvatel
Přispěvatel

Další

Zpět na Příroda