Hrašulka píše:skutečnost nebo fantazie?
Když jsem poprvé přečetl první díly, tak jsem je občas mimo jiné označoval jako
pohádkové. Pro mě to ale znamenolo ryze pozitivní a tvůrčí, pohádkové - skutečné. Později jsem se setkal s lidmi, pro které pohádkovost znamenala něco neskutečného, fantazii, výmysly. A tak jsem si uvědomil, že život je pohádkový: Každé dítě vnímá svět jako jeden veliký příběh - to až později naše rozumová redukce skutečnosti nás omezuje a pohádka se stává fantazií. Jenomže právě v tomhle momentě se skutečnost staví nahlavu a všeho se převrací vzhůru nohama: dneska věda zjišťuje, že její základní teze jsou iluzí, výmyslem, čirým konstruktem, neboť v přírodě je nenajdeme. Takže co je skutečnost? Pravdou často je, že skutečnost rozlišujeme na různých úrovních - vírou, rozumem, srdcem... V tomhle případě, když čtu Megreho knihy, tak jednak vnímám svůj filtr - svůj způsob myšlení - a vlastně prostřednictvím něho až pak to, co Megre píše. Jsou skutečné mé představy, nebo to, co Megre píše.
Hrašulka píše:...jaká je skutečnost. Jestli Anastazia opravdu existuje nebo jsem to špatně pochopila a je to jakási fikce, na které nám autor chce ukázat své názory?
Nicméně mám za to, že to není jako u jiných autorů, kteří si příběh vymysleli (fantazie) a dosadili do něj své myšlenky, vize, zkušenosti. Mám za to, že Anastasia se narodila v roce 1969 a žije v sibiřské tajze nedaleko Obu.
Nakonec Anastasia na tuhle otázku odpovídá Megremu: "
Ale já existuji. Existuji pro ty, pro které existuji. Uvěří a pomohou ti stejně, jak jim pomohu pak já." Kdyby Anastasia byla fantazií, tak pro nás existuje jako zosobnění našich představ a její slova pro nás existují jako inspirativní myšlenky. Jenomže ona žije - a v tom je taky kouzlo těch knížek -, že ona mluví o tom, co sama žije.
Myslím, že je podstatné, abychom k Megreho knížkám přistupovali vědomě. Nejen nadšeně s vírou... Nebo přes rozumové rozbory... Ale srdcem i rozumem zároveň.

Takže stačí přemýšlet a cítit a najdeš odpověď na tuhle otázku (viz Jirkovo argumenty).