Vítej Návštevník !

Obsah fóra Obecné Rodový statek

Rodový statek

• Reklamní banner
Výrobky z Rodové osady Kovčeg najdete spolu s dalšími v našem Ekoobchudku

Koupě pozemku pro rodový statek

Místo pro sdílení zkušeností všeho okolo Rodového statku, jakožto jeho tvoření myslí, mluvou, činem

Koupě pozemku pro rodový statek

Příspěvekod Namu » pon 20 úno, 2006 20:02

Ahojte,
chystame se letos koupit 2 ha půdy (s vodou). Jsou ale nabídky i na více hektarů ( 7-12-40). Má někdo chut se přidat?
Možná místa jsou Jindřichohradecko, Plzensko, jih od Prahy. Ale to jsou právě zatím jen možnosti.
Srdečně zdraví
Namu
Namu
Moderátor
Moderátor

Re: Koupě pozemku pro rodový statek

Příspěvekod Deva Dave » čtv 13 dub, 2006 17:45

:roll: Ahoj Namu.

My jsme do toho už šli. Je to opravdu síla - Obraz stvořený Anastázií a Vladimírem má sílu vichru.
Loni v únoru jsem poprvé dostal knihu do ruky - letos v dubnu už nám rostou první tulipány na vlastním rodovém statku a malej je na cestě.

Zkušenosti: Poprvé za 10 let neznám pojem "Zimní deprese" a to letos bylo sněhu tuny :shock:

Nacházíme se v horách u Hanušovic (Jeseníky) - máme 0,5ha, vlastní pramen, potok, jezírko, rodový strom 200 let starej a překrásnou jedli.
Domek pomalu opravuji, manželka moje láska tiše očekává.

Navrhujeme, že někdy na podzim (až bude malej a žena trochu v pohodě)bychom pozvali nadšence Rodových statků k nám a pokecali co život a jak se komu dnes buduje.

Prosím, dej vědět zda-li existuje někdo kdo má Obraz uskutečněn,
moc děkuji za jakékoliv info.

S pozdravem,
Dejv.
Deva Dave

koupě půdy

Příspěvekod Vranik » čtv 20 dub, 2006 22:58

Ahoj Namu,
v hlavě mi dozrává představa získání svého vlastního kousku země, na kterém bych mohl existovat. Zatím vůbec nevím kde je ten můj vyvolený kousek, bydlím však na Lounsku, a tady někde by to bylo asi nejlepší. Plzensko je také krásné, dej mi vědět kde přesně by byly ty pozemky+cena+další info. Ohledně koupě pozemku mám mnoho nejasností - třeba jak lze nejsnáze zjistit přesnou polohu státem prodávaných pozemků, jak se musí udržovat, kolik by stálo oplocení, atd.. Asi je těžké sehnat pozemek s tekoucí (čistou) vodou, že? To spíš někde na horách.
Napiš, dík

ps: v Tameře jsem byl asi před 3mi roky a potkal jsem tam krásné lidičky. Znáš tam někoho?

Hodně štěstí vám snílkům a krásné jaro!
Vranik

Příspěvekod Návštěvník » pát 21 dub, 2006 08:57

Ahoj Vraníku,
pozemek zatím stále hledáme. Už se dva pěkné naskytly, ale i s vedením vysokého napětí ... což zrovna nechceme. Snažíme se sehnat něco do 10 kč za m2.
Tam někde u Vás v okolí kounovských řad je to také pěkné, nechceš se tam poohlédnout?
Hledáme přes inzeráty a náhodné možnosti.
Voda je častěji než by se člověk domníval, ale ne vždy pitná. Ale si myslím, že tomu by se dalo přírodními čističkami odpomoci. Hlavně aby nějaká voda byla.
S plotem Ti zatím nemůžu říct ... ale i já budu muset mít plot, jelikož mám dvě velmi turisticky založené fenky ....
Na Tameře znám pár lidí, spíš z okruhu zakladatelů, ale ne moc. Byla jsem tam několikrát, ale poprvé, když jich tam bylo teprve asi dvacet lidí. Později jsem pochopila, že to není přesně to, co bych chtěla. Ale mají a dělají velmi dobré věci. Jak ses k nim dostal Ty?
Srdečně zdraví
Namu
Návštěvník

Příspěvekod Namu » pát 21 dub, 2006 20:59

Ahoj Dejve,
neznám nikoho osobně, kdo by tvořil prostor lásky na hektárku ... ale pár lidí, co se inspirovali z Anastasiiných knih, a dělají na svých současných zahradách, co se dá.
Já například již po dva roky ochutnávám na zahradě vše, co vidím a neznám - včetně květů, a samozřejmě vše, co je zelené. Též jsme pořídili jedno - zatím - včelstvo. Na stromy jsme pověsili budky pro ptáky a na pařez instalovali rákosové trubičky pro včelky samotářky.
K divokým rajským, kterých jsem měla vloni dva keříčky, je zřejmě dobré zasadit brutnák - je to léčivka, květy se dají jíst přímo a jsou krásné, a hlavně, velmi podporují své rajské sousedy. Keříček, u kterého vloni rostl brutnák, se rozbujel do nevídaných rozměrů, zatímco ten druhý, bez brutnáku, vypadal spíše skromně a byl několikrát menší.
Plot máme starý a sem tam padající, tak jsme využili v něm náhodně rostoucí mladé jasany, seřízli je dost nízko a ohnuli jejich větve do oblouků, zapletli do sebe i do zbývalého plotu, a vypadá to dobře. Během doby by křížící se větve měly srůst a vytvořit tak nový živý plot. Nové větve též vplétáme ...
Jen mám asi problém v tom, když jsem uprostřed té bující a kvetoucí zeleně, něco kosit či stříhat. To mi nejde od srdce. Takže to tu vypadá i dost divoce. Sousedi říkají něco o nepořádku, ale já bych na tom jejich krátkém zeleném trávníku nevydržela ani půl hodiny ... tedy vydržela, no, ale honem bych se pak těšila na zotavení v mé džungli.
Nedávno jsem přišla na jednu firmu nebo jak to mám nazvat, kde lze dostat semínka původních odrůd - takových, co se už těžko seženou v obchodě. Adresa na ně je www.gengel.webzdarma.cz, doufám že je to tak dobře - kdyby někdo potřeboval.
Bude Tvoje žena rodit na statku? Máte k tomu porodní bábu, nebo se na to chystáte sami? - jestli nechceš, nemusíš odpovídat, ale určitě by to zajímalo více lidí, obvzlášt ty mladší, že?
Přeji Vám dále krásné tvoření
Namu
Namu
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Vranik » sob 22 dub, 2006 13:57

Ahoj Namu,
Zrovna jsem scháněl semínka původních odrůd a ted vím kde jsou k mání :-), dík. Jen nevím, jak si od nich něco poslat, mají nepřehledné stránky..
V Tameře jsme se stavili když jsme pořádali cestu v 5ti lidech a dodávce z Holandska do Portugalska a zpět :-). Byli jsme v Mataveneru a tam v knizce..jak jen se jmenovala..Eurotopia jsme si vytipli Tameru , no a jeli tam..byli jsme tam zrovna na summer university, ale jen na pár dní, takže jsme toho moc nepostřehli..nicméně neznáš třeba Silke?
Tam na Kounovsku je to opravdu pěkné, také mě to přišlo na mysl. Já bych ale mohl investovat tak maximálně 5Kč/m2.. Pak..na co si třeba dávat pozor př koupi, a tak..S vodou že není takový problém - to myslíš jako že všude se dá vykopat studna..? Oplocení by bylo asi nutné kvůli zvířatům, ale i lidem. Moje mamka mi zbořila mojí naivní představu, že lidé si neoplocené zahrady nebudou všímat :-). Ono s potokem by to bylo nej, ale potoky jsou zas v údolích nebo na horách, což není můj případ.
No, ono je to zatím vše pro mě dost nejasné, nejlepší by bylo jet za Svobodovýma na ten seminář, ale to je docela pálka, a raději bych ty peníze investoval už přímo do projektu :-). No, třeba sleví :-)
Nicméně, letos jsem převzal od našich zahrádku, co máme u baráku a tam si hraju..jsem zvědav jak to bude probíhat..
Tak se mějte a těším se zas na odpověď
Vranik

Příspěvekod David » ned 23 dub, 2006 16:08

Zdravím vás všechny.
Jsem rád, že si každý takhle klestíme cestu ke svému Rodovému statku. Sám jsem zjistil, že touha po tomhle díle je ve mně víc než silná a že nejlepší bude začít tvořit svůj statek už teď (i bez půdy).

Pořád ale věřím v Rodovou osadu u nás v Česku. Nejdůležitější je právě najít tu půdu: tak na Chebsku či Bruntálsku se vyskytují v Pozemkovém fondu ty největší pozemky, které ale stejně nedosahují našich 150 ha. Přemýšlím, že seznámením se s konkrétním místem by se dalo vhodně spojit několik ploch; další možností jsou orné půdy v rukou státu, jež leží ladem a nejsou zahrnuty v Pozemkovém fondu - v tomto případě bychom nejspíše zapracovali a buď by byl pozemek zakoupen (na podobném principu jako pracuje Pozemkový fond), anebo by vznikl projekt ve spolupráci se státem.

Rodový statek, o kterém sním, je rozhodně uskutečnitelný už dneska. Podle všeho si stát (od kterého chceme půdu) uvědomuje situaci: zejména dlouhodobé opouštění zemědělské půdy (snad celá vesnička, kde bydlí má babička, dobrovolně pronajala své pozemky, jež jim byly navráceny restitucí -- v padesátých letech je "odevzdávali" --, lidé prostě nemají onu vizi, touhu: babička nevěděla, co by s takovými třemi hektary mohla dělat, představovala si jen tu "dřinu", a tak dostává pár korun měsíčně a půdu pronajala), opouštění vesnic, zhoršování životního prostředí a tak dále - lze to popsat daleko konkrétněji a zdlouhavěji.

"Rodová osada" všechny tyto tak zvané problémy řeší. Podstatné je jen najít společnou řeč a ukázat ostatním, jak věc vidíme my. Ukázat ostatním - zejména, pokud budeme žádat o pozemek. A zde mám na mysli spolupráci s politiky, s úředníky, s těmi, kdo by případně upravili a navrhli zákony (proč ne?).

Obzvlášť když teď vidím Stranu zelených, raduju se. Podíval jsem se na program jejich strany a skutečně jej prostudoval. Jsem nadšený, neboť v něm je lidský přístup, až nepolitický, a hlavně nové a plodné myšlenky: podpora ekologického zemědělství, bio potravin, ekologická daň a snížení jiného, zcela konkrétní podpora životního prostředí, řešení přírody v povodňových územích, a další věci v ostatních sférách života. To je jejich teorie, na nás - na "občanech" - je, abychom je hlídali, tedy podpořili, vedli s nima diskusi, řekli jim třeba o tom, co si myslíme. A třeba jim předložili - ale již z naší strany hotový - projekt Rodové osady.

Je toho mnoho, co udělat. Ale je to tak krásná práce. Že už to pak vlastně ani ta "práce" není, ale je to tvoření. Stvoření té idey Rodové osady.

Až dneska sem píšu: říkal jsem si, že si musím ujasnit, jak se věci mají ve skutečnosti, v mém okolí. Stále mapuji a konkretizuji.

V příloze zasílám poznámky k Rodové osadě - jsou to teprve zárodky něčeho budoucího, ale shrnují určitá témata jako třeba, co s tou půdou z Pozemkového fondu.

Krásný den! :)
Přílohy
rodova_osada.doc
poznámky k založení Rodové osady
(131 KiB) 418 krát
David
Moderátor
Moderátor

Pro Dave Dave

Příspěvekod Frankie_ » úte 25 dub, 2006 14:54

Blahopřeji ti moc k Tvemu vlastnímu rodovému statku. Já na náhody nevěřím, ale asi je tomu tak. Nemám to k Vám daleko, bydlím v Bludově(3km od Šumperka) a mam podobný záměr založit rodový statek. Avšak to nějaký čas potrvá, protože je mi jenom 17 let. Začal jsem se zajímat trochu o permakulturu a přírodní hospodaření, ale stále na to jde jen minimum času, jelikož jsem zaneprázdněn školou. Ale snažím se...
Doufám, že vás přibide a můžeme tady na severní Moravě přívítat novou Rodovou Osadu. Řím taky nebyl postaven za rok.
Ať se Vám daří :D Radim alias Frankie
Frankie_

oooo

Příspěvekod Frankie_ » úte 25 dub, 2006 14:56

zapomněl jsem, že je to adresováno Dave Dave dik za pochopení Frankie
Frankie_

Příspěvekod Návštěvník » stř 26 dub, 2006 20:02

Bude Tvoje žena rodit na statku? Máte k tomu porodní bábu, nebo se na to chystáte sami? - jestli nechceš, nemusíš odpovídat, ale určitě by to zajímalo více lidí, obvzlášt ty mladší, že?
Přeji Vám dále krásné tvoření

Ahoj, Namu.

Děkuji za milé poznímky k pěstování odrůd na zahradě.
Manželka očekává na statku, ale rodit bude v nemocnici.
Je nám oběma už 32 a nemáme v současnosti prostor stvořený k hygienickému a bezpečnému porodu - budujeme rekonstruujeme a přiznám se, je to závod s časem.

Takže jenom tak a ve stučnosti.

S pozdravem,
Dejv.
Návštěvník

pozemky RD

Příspěvekod Nada » pát 28 dub, 2006 07:05

Ahoj všichi pisatelé a nadšenci, jsem jedna z vás. Hlavně píšik že mě zajímají pozemky okolo Jindřichohradecka, jak jste avízovali. Mám neutuchající ideu RD a hledám v okolí Č.K.,Č.B. 1-10 ha za 10,- kč m2, ale je to zcela beznadějné.Všichni chtějí moc kč za m2 nebo nechtějí prodat.Poraďte mi někdo jak postupujete při hledání.Pozemkový fond mi rovnou řekl, že nemám u nich šanci. Kdyby bylo možné koupit v okolí JH, ráda bych svůj sen realizovala i tam. Bylo by skvělé , kdyby do toho šlo více lidí.Poslední kniha Obřady lásky mě opět nadchla .Jedině RD má ve společnosti pro člověka smysl. Stačí mi získat hektar až dva půdy a vše ostatní už pújde. K založení RD by se přidal i můj známý. Těším se, že mi někdo poradíte. Nada
Nada

Příspěvekod Janice » pát 28 dub, 2006 13:21

Ahoj, my hledáme pozemek kousek od Prahy, ideálně na Dobříši, u Hostomic, na Kladně atd. Snad se nám ještě letos povede něco koupit, abychom mohli na jaře začít sázet:-)
Kdybyste někdo měl tip na pozemek, který by byl třeba pro Vás moc velký:-) tak dejte vědět, když nás bude víc a nebudeme se bát pole nic. A jestli máte někdo spadeno na stejnou lokalitu, budu ráda, když se ozvete.

Přeji všem krásné dny.

Jana
(janicerz@centrum.cz)
Janice
Nováček
Nováček

Příspěvekod Mike » úte 16 kvě, 2006 19:18

já navrhuju, aby teď všichni se snažili najít těch 150 hektarů někde s potůčkem, podle mé samotný statek neni ono, hlavné bez školy toho správného typu v okolí, když chci budoucnost pro mé děti, tak nechci aby se museli učit jako teď musím já a stávali se z nich bioroboti a pokud by bili takový jaký chci (jako syn anastasie) tak tam budou úplně trpět, i já to špatné snáśim, tak kdokoliv takové místo najde, založte nové fórum a tam začnem s plánováním a tak, já bohužel s hledáním pomoct nemůžu, protože nemám páru jak, je my zatim bohužel jen 16, a na kolik si prosím myslíte že to celé, dům pozemek a semena bude stát? já studuju na programátora abych ty peníze vydělal hodně rychle, kolik to asi bude? doteďka jsem si myslel že pozemek bude tak milión, tak vidíte kolik toho vim :)
Mike
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod Mike » úte 16 kvě, 2006 19:23

Nejlepśí podle mé bude dát dohromady néjáké peníze a dát si inzerát do novin an 150 hektarů půdy s vodou u potoka stranou od měst a silnic, co myslíte?
Mike
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod Namu » stř 17 kvě, 2006 08:58

Ahojte,
pozemek hledáme, uz jsme neco i shlédli, ale z různých důvodů to ještě nebylo ono.
Ale: Myslíte, že se nás dá dohromady dost na jednu osadu? Na moje téma zde se ohlásila hrstka lidí, což je velmi málo. Objevila jsem inzerát z Tachovska, desítky ha, pramen, ale dál jsem to neřešila - nemám na to, koupit desítky hektarů a čekat, jestli je někdo někdy odkoupí.
Co je reálnější, je koupit 5-10 ha, pak se pár přátel snad najde ...
Co tady chybí pro větší českou osadu je někdo, kdo by se vyznal v těch právních záležitostech ohledně pozemků s ohledem na budoucí osadu.
A pokud bychom ji chtěli založit, kolik nás je? Kdo z Vás je ochoten jít kamkoliv v Čechách, kde osada bude? Zatím to nevypadá, že by tak velkých osad mohlo vzniknout několik. Myslím v dohledné době.
Kdo nechce čekat, zpravidla si koupí pozemek a začne. Ale je pravda, že by to mělo mnohé výhody, žít v osadě a ne sám někde na kraji vsi ...
Taky si vzpomínám na pana Mareše a jeho Kraslickou výzvu - tam šance byla, a proč to zkrachovalo? Podle mého názoru proto, že lidé nebyli schopni konstruktivně komunikovat, domluvit se, hledat řešení. Návrh nebyl ideální, ale ideálním ho měli udělat všichni zůčastnění, opravit, vylepšit, DOMLUVIT SE.
Takže, jak dál? Co chceme? Co chcete?
Hezký den
Namu
Namu
Moderátor
Moderátor

Další

Zpět na Rodový statek