Zdravím vás všechny.
Jsem rád, že si každý takhle klestíme cestu ke svému Rodovému statku. Sám jsem zjistil, že touha po tomhle díle je ve mně víc než silná a že nejlepší bude začít tvořit svůj statek už teď (i bez půdy).
Pořád ale věřím v Rodovou osadu u nás v Česku. Nejdůležitější je právě najít tu půdu: tak na Chebsku či Bruntálsku se vyskytují v Pozemkovém fondu ty největší pozemky, které ale stejně nedosahují našich 150 ha. Přemýšlím, že seznámením se s konkrétním místem by se dalo vhodně spojit několik ploch; další možností jsou orné půdy v rukou státu, jež leží ladem a nejsou zahrnuty v Pozemkovém fondu - v tomto případě bychom nejspíše zapracovali a buď by byl pozemek zakoupen (na podobném principu jako pracuje Pozemkový fond), anebo by vznikl projekt ve spolupráci se státem.
Rodový statek, o kterém sním, je rozhodně uskutečnitelný už dneska. Podle všeho si stát (od kterého chceme půdu) uvědomuje situaci: zejména dlouhodobé opouštění zemědělské půdy (snad celá vesnička, kde bydlí má babička, dobrovolně pronajala své pozemky, jež jim byly navráceny restitucí -- v padesátých letech je "odevzdávali" --, lidé prostě nemají onu vizi, touhu: babička nevěděla, co by s takovými třemi hektary mohla dělat, představovala si jen tu "dřinu", a tak dostává pár korun měsíčně a půdu pronajala), opouštění vesnic, zhoršování životního prostředí a tak dále - lze to popsat daleko konkrétněji a zdlouhavěji.
"Rodová osada" všechny tyto tak zvané problémy řeší. Podstatné je jen najít společnou řeč a ukázat ostatním, jak věc vidíme my. Ukázat ostatním - zejména, pokud budeme žádat o pozemek. A zde mám na mysli spolupráci s politiky, s úředníky, s těmi, kdo by případně upravili a navrhli zákony (proč ne?).
Obzvlášť když teď vidím Stranu zelených, raduju se. Podíval jsem se na program jejich strany a skutečně jej prostudoval. Jsem nadšený, neboť v něm je lidský přístup, až nepolitický, a hlavně nové a plodné myšlenky: podpora ekologického zemědělství, bio potravin, ekologická daň a snížení jiného, zcela konkrétní podpora životního prostředí, řešení přírody v povodňových územích, a další věci v ostatních sférách života. To je jejich teorie, na nás - na "občanech" - je, abychom je hlídali, tedy podpořili, vedli s nima diskusi, řekli jim třeba o tom, co si myslíme. A třeba jim předložili - ale již z naší strany hotový - projekt Rodové osady.
Je toho mnoho, co udělat. Ale je to tak krásná práce. Že už to pak vlastně ani ta "práce" není, ale je to tvoření. Stvoření té idey Rodové osady.
Až dneska sem píšu: říkal jsem si, že si musím ujasnit, jak se věci mají ve skutečnosti, v mém okolí. Stále mapuji a konkretizuji.
V příloze zasílám poznámky k Rodové osadě - jsou to teprve zárodky něčeho budoucího, ale shrnují určitá témata jako třeba, co s tou půdou z Pozemkového fondu.
Krásný den!