Vítej Návštevník !

Obsah fóra Obecné Rodový statek

Rodový statek

• Reklamní banner
Výrobky z Rodové osady Kovčeg najdete spolu s dalšími v našem Ekoobchudku

Dřevený domek? (Téma přesunuto Adminem ze starého fóra)

Místo pro sdílení zkušeností všeho okolo Rodového statku, jakožto jeho tvoření myslí, mluvou, činem

Dřevený domek? (Téma přesunuto Adminem ze starého fóra)

Příspěvekod Jameson_ » pát 04 čer, 2004 16:10

Proč zrovna dřevený domek?
Jameson_

Příspěvekod Michal_ » pát 04 čer, 2004 16:11

A proč ne? Materiál na stavbu či případné rekonstrukce si vypěstuješ sám na svém statku.
Ale když se tak ptáš, navrhni něco jiného. Možností je jistě více. Např. stěny ze svazků slámy... Každý smysluplný nápad přijde vhod a může jen napomoci k konečné realizaci.
Michal_

Příspěvekod Dáša_ » pát 04 čer, 2004 16:11

Zkusil jsi někdy pobyt v dřevěném srubu? Myslím, že ten pocit se nedá srovnat s bydlením v klasickém domě (natož paneláku). Naši dnešní VIP už na ten rozdíl přišli a nechávají si dovážet ze Skandinávie dřevěné domy, ve kterých není jiný materiál než dřevo. Jen krb a komín je kamenný.
Dáša_

Příspěvekod Evelínka_ » pát 04 čer, 2004 16:15

Pro začátek si nemyslím, že je důležité z čeho domek bude. Důležitější je, s kým v domku budete bydlet a jaké si vytvoříte kolem sebe klima...tj. je úplně jedno z čeho bude váš domek...nejprve se stejně budete muset co nejvíce věnovat zahradě...snažit se udělat co nejvíc, aby jste mohli mít vlastní zeleninu a ovoce....a ne to co kupujeme v obchodech...je to všechno rychlené, tudíž rostliny neměly dostatek času na získání léčivé energie, ...často je vše gen.upraveno...a tak výsledný efekt je spíš jen takové placebo...máme pocit, že jíme zdravě, ale obsah všech látek, pro nás důležitých, je nakonec minimální...no to je jedno, to si tady jen tak povídám...co se týče domku, většina z nás na nový nemá, takže zbývá jen koupě něčeho staršího a postupně opravovat...i když ve finále to vyjde beztak finančně téměř stejně...Nevím už v které knize to bylo, ale bylo tam psáno, že domek má být z co možná nejtrvanlivějšího materiálu, to proto, aby s tím naše děti měli co nejméně starostí, ...a také že oni už budou vědět, jak je co správně a podle toho se pak zařídí.
Jiný názor je, že domek z kamene naše energie drží uvnitř a tak se nám pořád vrací zpět naše myšlenky a to není dobré...domek ze dřeva je oproti tomu výhodou, protože více dýchá a propouští energie ven. Co se týče zdraví, jsem tedy pro dřevo....
Evelínka_

Příspěvekod Antonín Mareš_ » pát 04 čer, 2004 16:15

Zdravím

Je dřevěný domek dobrý nebo ne ?

V roce 1995 jsem odletěl na navštěvu do USA, kde jsem byl 14 dní ubytován v krásné krajině v dřevěném domku. Velmi dobře na mě působila tato atmosféra dřeva a toho, že nejsem obklopen hmotou ale čímsi co žilo.
Po návratu domu jsem se 3/4 roku nebyl schopen přizpůsobit životu v domě z "běžných" materiálů.
Je tedy dřevěný domek dobrý nebo ne?
Nechám na čtenáři těchto řádků, ať posoudí.
Antonín Mareš_

Příspěvekod Evelínka_ » pát 04 čer, 2004 16:16

Ještě k tomu dřevěnému domku....samozřejmě by to byla nejlepší varianta, ale také si musíme uvědomit, že máme či budeme mít děti, kteří na tomto místě budou po nás žít...je to přeci rodový statek...dřevěný domek vydrží méně a oni si ho nebudou moci opravit z vlastních zdrojů, jak je myšleno....my sice zasadíme stromy a vše připravíme tak, aby se jim krásně žilo, ale než takový strom vyroste, tak to také nějakou dobu trvá...dost dlouhou dobu...pak se musí pokácet a nechat vyschnout atd...což také nějakou dobu trvá...pak teprve budou moci použít toto dřevo na opravu svého domku. Takže bych byla nejprve pro zlatou střední cestu. To jest- např. základy- kámen, ostatní- dřevo nebo tak nějak.
Evelínka_

Příspěvekod Pepa F._ » pát 04 čer, 2004 16:16

Zdravím účastníky této zajímavé diskuse.
Dřevěný domek je určitě to nejlepší, co může být. Vždy, když se vrátím do města z pobytu na dřevěné chatě uvědomuji si ten rozdíl (souhlas s panem Marešem). Ale je třeba si uvědomit, jak by vypadaly lesy, kdyby se teď naráz zvedla poptávka po dřevěných domcích. Kdesi jsem četl návod na stavbu takového domku a tam byl uveden pracovní postup. Jako první bod byla otázka: "Máte na svůj budoucí dřevěný dům dostatek vlastního dřeva?" Proto zastávám názor, že na stavbu osadního dřevěného domku, který bude plně v souladu s přírodou je třeba nejprve dřevo vypěstovat. Pěkné myšlenky na toto téma jsou v útlé knížce od Paula G. - Muž, který sázel stromy....
Pepa F._

Příspěvekod Dáša_ » pát 04 čer, 2004 16:17

Pepo,
v dnešní době vůbec není problém koupit dřevo na domek. Trh je přesycen.
Trochu o tom něco vím. Větší problém vidím v ceně. Není to levná záležitost, vzhledem k tomu, že dřevo musí být kvalitní.
Určitě si v současné době nemusíš lámat hlavu se zvýšenou poptávkou po dřevu. To mě spíš trápí, že nám umírají šumavské lesy, kde - v péči národního parku - hynou tisíce stromů a veřejnost se k tomu staví jako k samozřejmosti. Umírají bez náhrady a "ochránci" hodlají čekat, až se za nějakých 300-500 let vytvoří nový les. Co bude do té doby, co to udělá s vodním režimem a celkovým klimatem oblasti, to nikoho nezajímá. Já spíš nedokážu pochopit, jak si tohle mohl vzít někdo na svědomí a naše média to ještě podporují. Naši vědátoři si ze Šumavy udělali laboratoř, kde zkouší své teorie v praxi. Možná se dočkáme, že někdy řeknou : lituji, spletli jsme se. Ale v případě lesů to je chyba neodčinitelná. A bohužel - beztrestná.

Asi to nemá s tématem mnoho společného, ale jen na první pohled. Tohle by mělo trápit všechny lidi, kterým jde o budoucnost.
Dáša
Dáša_

Příspěvekod Váňa_ » pát 04 čer, 2004 16:18

Milá Dášo,
Váš příspěvek o zubožených šumavských lesích má rozhodně co dělat s poselstvím Anastasie, alespoň já jsem o tom přesvědčená. Její poselství prostřednictvím knih Vladimíra Mergeho je právě o tom. Je o návratu k přírodě a o věčném tématu - vztazích mezi lidmi a vtazích mezi lidmi a přírodou.
Je velmi důležité, aby si každý z nás udělal "pořádek" sám v sobě a uvnitř rodiny a až z nás bude vycházet světlo pokory a lásky, jak k sobě samým, tak k ostatním, pak je teprve možné uskutečňovat své sny.
Ono vybudovat si rodový statek a být na něm sám, bez svých blízkých, kteří nemají ten stejný sen jako my, to by byl smutný život. Vím o čem píšu, o rodovém statku sním v mé rodině pouze já a můžu snad někoho násilím nutit, aby do toho šel se mnou a vzdal se snů svých, které jemu připadají stejně tak důležité jako je ten můj??? Miluji sou rodinu, jsem devatenáct let vdaná a mám dvě děti ( chlapec - 18 let a holčička - 11 let ), ale nedovedu si představit, že bych je opustila, i když bych pak byla ve společnosti podobně smýšlejících lidí, a tím zničila to, na co všichni spoléhají - na rodinu. Pak je potřeba vést své děti k lásce k sobě samým ( ale pozor na egocentrizmus ), lásce k přírodě a k lidem, jít jim příkladem a jednou ...kdo ví...sen se stane skutečností. V tom vidím sílu poselství Anastásie. Největší a nejtěžší je práce sama na sobě ( je to práce na celý život ), jsem si vědoma toho, že nedokážu a ani nechci, nikoho změnit, každý člověk rozhoduje o svém životě sám, ale věřím, že když sama na sobě "máknu", tak se můj život začne měnit k lepšímu a to je ten největší dar, který můžu svým blízkým a okolí dát. Tak milá Dášo, přeji Vám hodně pozitivních myšlenek a radosti ze života. Víra je to, co mě žene dál...
Váňa
Váňa_

Příspěvekod Jameson_ » pát 04 čer, 2004 16:18

Ahoj všichni. Je dobře, že moje otázka vyvolala takovou odezvu. Dřevo je dobrý materiál na rodový domek, s tím souhlasím. A už existuje spoustu různých projektu výstavby dřevených domku. Citát „…stavíme rodinný domeček ze dřeva - modřínový srub. Takže mám nějaké zkušenosti. Např. takovýto srub se staví z úplně čerstvě pokáceného dřeva a za prvních pět let může klesnout až o 30 cm bez toho, aby vznikly někde nějaké škvíry“. Je to sice dobře, ale podívejte se na tohle i z jiného hlediska. Kolik lidi chce postavět anebo už staví dům z místního dřeva? A máte tušeni kolik lesu kvůli tomu bude zničeno? Moje známá architektka přibližně spočítala že na dům 10x10 metru je zapotřebí 216 stromu starších 50 let. ČR má přibližně 30% plochy v lesích, především smrk (61%) a borovice (22%). Je to jeden z nejvíce zalesněných státu Evropy. O čemž zmiňoval i V.Megre loni na květnové konference v Praze. Ale kolik jsou stromu starších 50 let a vhodných na stavbu? Mnozí z vás slyšeli, že les funguje jako plíce planety, vyrábí kyslík a pohlcuje oxid uhličitý a prach. Co ponecháte svým dětem? Dřevený rodový domek v pouští? A čím vaší děti budou dýchat? Popřemýšlejte trochu, pro koho ten domek je (bude)? Pro splněni vaší dnešní touhy anebo pro šťastnou budoucnost děti? Možná bude rozumnější ne kácet stromy a je sázet?
Jameson_

Příspěvekod Dáša_ » pát 04 čer, 2004 16:19

Milý Jamesone,
s trochou dobré vůle dovedu pochopit tvou starost o stromy, které jsou potřeba na stavbu domu. Ale už více než 20 let se pohybuji v lesnickém odvětví, a tak mám na věc trochu jiný názor. Byla by to debata na dlouhou dobu. Je mi moc líto, že jsou naši lidé informováni o hospodaření v lesích pouze jednostranně a to právě pohledem takzvaných ochránců přírody, kteří si z lesů (konkrétně Šumavy) udělali experiment, který selhal. Ze stromů, které za ta léta uhynuly a hnijí v lese, by se dalo postavit velké město dřevěných domů. To ovšem nikomu nevadí. Špatní jsou ti, kteří v lesích chtějí hospodařit stejně, jak hospodařili naši otcové. Kdyby tento způsob hospodaření byl tak špatný, nebylo by dnes možné vyhlašovat národní parky a chráněné oblasti. Nebylo by totiž kde. Jsem přesvědčena, že lví podíl na tomto obelhávání mají média. Když totiž my, kteří s lesem žijeme celý život, vidíme pořady jako Na vlastní oči apod. , tak je nám do pláče. Lidé, kteří lesu a jeho optimálnímu využití opravdu rozumí, nebyli vůbec puštěni ke slovu, ač se o to opravdu snažili. To mi věř. Naše lesy jsou svým charakterem hospodářské už aspoň 200 - 300 let. Proto v nich hospodařme, ale jako správní hospodáři. Pak se o ně nebudeme muset bát.
Ještě jednou zopakuji, co jsem tu už psala. Stavebního dřeva je na trhu dostatek. Nebojím se, že by to nějak ovlivnilo např. velikost a kvalitu našich lesů. Proto s klidným svědomím souhlasím se stavbou srubů. Ono jich tolik nebude, aby to významně zasáhlo do našich lesů. Daleko víc škody způsobují lidé, kteří, ověnčeni vědeckými tituly, se chovají podle rčení: zloděj křičí, chyťte zloděje.
Jsem přesvědčena, že všichni, kdo založí svůj rodový statek, zasadí dostatek stromů a ostatních rostlin, aby nahradili ty, ze kterých postaví svůj dům. Navíc , za každý vykácený strom se i v lese zasadí nový. Takže tohle není problém, který by měl lidi odradit od stavby dřevěných domů.

Dáša
Dáša_

Příspěvekod Jameson_ » pát 04 čer, 2004 16:19

Dekuji, Dášo. Nejsem proti stavby domku z dřeva, jenom chtěl upozornit – žit v harmonii s přírodou znamená nejenom brat, ale i dávat.
Dozvěděl jsem nedávno že jíž několik let existuje program vytvoření kolem Prahy 50 km lesního pasu. Je to skvělý nápad. Praha opravdu potřebuje to. A bude báječně když každý z návštěvníku těchto stránek aspoň maličkosti přispěje – zasadí stromeček tam, kde žije.
Více o tom napíše Květa.
Jameson_

Příspěvekod Blanka_ » pát 04 čer, 2004 16:19

Jamesone děkuji, místo "trápení" se,že nemáme zatím svoji zahradu pojďme vytvořit zahradu kolem míst, kde žijeme nyní.
Takže fajn, hlásím se jako první k ¨zasazení stromku pro "pás" kolem Prahy.
Vezmu i svoji 9ti letou dceru-to už jsou stromky dva.Díky Květo za zprávu o bližších podrobnostech. Když zatím nemám "svůj"prostor-zahradu a domek,jako někteří z vás, ráda půjdu sázet třeba i celý den ¨stromky kolem města, kde momentálně žiji.
Zdravím vás všechny nadšeně smýšlející a přemýšlející o poselstvích Anastasie.Blanka
Blanka_

Příspěvekod Květa_ » pát 04 čer, 2004 16:20

Ahoj Blanko,

na sázení stromů v Praze i kolem Prahy (1km široký pás cca 80km dlouhý) se pracuje, velice brzy se to objeví na stránkách.

zdravim všechny budoucí sazeče stromů - oslavitele života

Květa Kolouchová
Květa_

Příspěvekod Jirka_ » pát 04 čer, 2004 16:20

Zdravím Vás,
nejdříve otázka: jste si jisti, že při stavbě domku se hovořilo o použití dřeva?
Ať již je dřeva dost či málo, pokud se strom pokácí, zasáhne to dost do jeho života. Já to přirovnávám ke smrti zvířete (i když se samozřejmě stromu omluvíte, nebo ho vypěstujete sami pro ten účel, ale stejně mi to příjde kruté).
Pravda je, že nemám alternativu ke dřevu a tak jsem si myslel, že by v tomto mohla pomoci právě Anastasia.
Jirka_

Další

Zpět na Rodový statek