od Dáša_ » pát 04 čer, 2004 16:19
Milý Jamesone,
s trochou dobré vůle dovedu pochopit tvou starost o stromy, které jsou potřeba na stavbu domu. Ale už více než 20 let se pohybuji v lesnickém odvětví, a tak mám na věc trochu jiný názor. Byla by to debata na dlouhou dobu. Je mi moc líto, že jsou naši lidé informováni o hospodaření v lesích pouze jednostranně a to právě pohledem takzvaných ochránců přírody, kteří si z lesů (konkrétně Šumavy) udělali experiment, který selhal. Ze stromů, které za ta léta uhynuly a hnijí v lese, by se dalo postavit velké město dřevěných domů. To ovšem nikomu nevadí. Špatní jsou ti, kteří v lesích chtějí hospodařit stejně, jak hospodařili naši otcové. Kdyby tento způsob hospodaření byl tak špatný, nebylo by dnes možné vyhlašovat národní parky a chráněné oblasti. Nebylo by totiž kde. Jsem přesvědčena, že lví podíl na tomto obelhávání mají média. Když totiž my, kteří s lesem žijeme celý život, vidíme pořady jako Na vlastní oči apod. , tak je nám do pláče. Lidé, kteří lesu a jeho optimálnímu využití opravdu rozumí, nebyli vůbec puštěni ke slovu, ač se o to opravdu snažili. To mi věř. Naše lesy jsou svým charakterem hospodářské už aspoň 200 - 300 let. Proto v nich hospodařme, ale jako správní hospodáři. Pak se o ně nebudeme muset bát.
Ještě jednou zopakuji, co jsem tu už psala. Stavebního dřeva je na trhu dostatek. Nebojím se, že by to nějak ovlivnilo např. velikost a kvalitu našich lesů. Proto s klidným svědomím souhlasím se stavbou srubů. Ono jich tolik nebude, aby to významně zasáhlo do našich lesů. Daleko víc škody způsobují lidé, kteří, ověnčeni vědeckými tituly, se chovají podle rčení: zloděj křičí, chyťte zloděje.
Jsem přesvědčena, že všichni, kdo založí svůj rodový statek, zasadí dostatek stromů a ostatních rostlin, aby nahradili ty, ze kterých postaví svůj dům. Navíc , za každý vykácený strom se i v lese zasadí nový. Takže tohle není problém, který by měl lidi odradit od stavby dřevěných domů.
Dáša