od Bojda » pát 06 led, 2006 09:09
Namu, firma tě na nějakého architekta odkáže, pokud nemáš vlastního. A pokud máš vlastního a nemá zkušenosti s navrhováním srubů, tak se snad se srubovou firmou nějak domluví. Tam jde o to, pokud já vím, že srub se doporučuje stavět na 30 cm vysoké podezdívce, délka stěny bez napojování je omezena velikostí klády na 8 m, velké přesahy střech, aby na dřevo nepršelo a bylo ochráněno před uv-zářením apod. Nám navrhoval srub architekt Velek z Brna. Mělo to i tu výhodu, že se mnou jel i na stavební úřad do Litomyšle podat žádost o stavební povolení. Na stavebním úřadě nejdřív chtěli vyjádření svého architekta z Brna o vhodnosti srubu na kraji vesnice, ale nakonec se jen zeptali ústně architekta Veleka. A ten řekl, že se tam bude hodit. A tím to bylo vyřízeno.
Zahrada nám zarůstá, ale docela pomalu. Když jsme ji kupovali připadala nám zbytečně velká, ale teď je pro nás maličká, má jen čtvrt ha. Na ní nám rostou 4 vetší stromy (krom námi zasazených ještě malých). Třešeň, jabloň, hrušeň a javor, úroda je bohatá, hlavně hrušek. Těším se hlavně na jaro, když začíná všechno rašit a můžu pozorovat probouzející život. Pomáhají nám i zvířátka, asi veverky a sojky, díky kterým nám rostou na zahradě lísky a duby. Jednu takovou lísku jsem našel u kočárku s naší malou spící Ninou, udělalo mi to velkou radost, protože Nina je podle keltského stromokruhu právě líska. Od té doby je to její stromek. Je zajímavý pozorovat změnu druhu rostlin od té doby co jsme zahradu koupili. V knize Lunární zahrada to p. Paunggerová popisuje a říká, že při změně majitele začnout růst ty rostliny, které nový majitel potřebuje, rostou pro něho. Nám začala růst ve velkém třezalka. Nepotřebujete někdo?
Bojda