Vítej Návštevník !

Obsah fóra Obecné Rodový statek

Rodový statek

• Reklamní banner
Výrobky z Rodové osady Kovčeg najdete spolu s dalšími v našem Ekoobchudku

srub

Místo pro sdílení zkušeností všeho okolo Rodového statku, jakožto jeho tvoření myslí, mluvou, činem

srub

Příspěvekod Namu » čtv 29 pro, 2005 09:35

Ahojte,
plánuji v blízké budoucnosti nechat postavit srub, sroubeček.
Máte již někdo nějaké zkušenosti, můžete mi dát tip - jaké dřevo? Jak? Kdy? Co to obnáší?
Líbilo by se mi, mít dřevo pokácené v zimě před novoluním, protože pak se dřevo nekazí, a nemusí se ničím natírat. Ale kdo mi to udělá podle mého přání?
předem dík za informace
a štastný vstup do nového roku Vám všem přeje
Namu
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Návštěvník » pon 02 led, 2006 12:39

Ahoj Namu,¨
nám už něco přes dva roky stojí hrubá stavba srubu na zahradě, postupně doděláváme vnitřek a letos se chceme nastěhovat. Náš srub je modřínový, ale většinou se staví ze smrku, vyjímečně z borovice. Modřín je nejtrvanlivější, smrk má nejlepší tepelně izolační vlastnosti, stavění z borovice je omezeno její křivostí klád.
O kácení dřeva podle fází měsíce jsem něco četl, pokud si vzpomínám byl to člověk nebo firma z Rakouska. Jestli by to uděla nějaká srubová firma u nás to nevím. Dá se domluvit dřevo ze zimní těžby a taky srubové firmy umožňují použít dřevo vlastní.
Srubových firem je u nás několik.
Nám srub stavěla firma Sruby Haniš http://www.srubovedomy.cz/ z HK
další firmy Ok Pyrus http://www.okpyrus.cz/ a Sruby Pacák http://www.srubypacak.cz/
S přaním krásného dne a celého roku
Bojda
Návštěvník

domeček

Příspěvekod Vnučka » pon 02 led, 2006 18:32

Namu, ahoj, napadlo mne tě nasměrovat na http://dum.skvor.com/ ... z Klubu příznivců ekozahrad na www.ekozahrady.com... třeba už jsi tam byla :) Hezkej den přeju :) Jája
Vnučka
Nováček
Nováček

Příspěvekod Návštěvník » stř 04 led, 2006 08:41

Ahojte,
díky za tipy, trochu jsem to prohlédla, ale vidím, že ohledně toho novolunního dřeva si znovu musím koupit tu knihu od toho Rakušáka, který to všechno pěkně popisuje. Určitě nechci nic natírat a bez toho se jinak dřevo brzo kazí. Ty jejich novolunní domy vydrží i třista let, bez chemických úprav!
Snad se mi podaří přemluvit nějakého hajného a někoho, kdo to pokácí ve správnou dobu.
díky!
Pak ještě nějakého tesaře - nebo si to představuju moc jednoduše?
:-)
Návštěvník

Bojdovi

Příspěvekod Vnučka » stř 04 led, 2006 15:15

Anonymous píše: nám už něco přes dva roky stojí hrubá stavba srubu na zahradě...nám srub stavěla firma Sruby Haniš http://www.srubovedomy.cz/ z HK Bojda

Bojdo, myslíš, že sem můžeš poslat nějakou fotku vašeho modřínového domečku? Nebo to máte jen zahradní chajdosrub?A jak jsi byl spokojenej s tou hradeckou firmou? Jedou jen podle jejich katalogu nebo můžeš mít i svoje představy? Jája
Vnučka
Nováček
Nováček

Příspěvekod Bojda » čtv 05 led, 2006 12:35

Vnučko, vyzkoušel jsem místní fotogalerii a nějaké fotky umístil tam.
http://anastasia.cz/forum/album_search. ... arch=bojda
Pan Haniš byl korektní, co slíbil to splnil i bez podpisování nějakých smluv. Nějaké výhrady by se asi našly.
Postaví cokoliv a co není v dokumentaci specifikováno vyřeší sámi. U mě to byly stropní trámy a podpěry.
Bojda
Bojda
Nováček
Nováček

Příspěvekod Namu » čtv 05 led, 2006 17:05

Bojdo,
díky taky za fotky. Podle jaké dokumentace to ta firma dělá? Ten plán - návrh na stavbu řešíš s tou firmou nebo to dělá člověk s nějakým vlastním architektem?
Máte pěkný dům:-)
namu
Namu
Moderátor
Moderátor

Domeček

Příspěvekod Vnučka » čtv 05 led, 2006 22:11

Bojdo, ty Berane zlatej, to je nádhera :) To bude perfektní bydlení.... a to kolem... to až permakulturně zaroste :wink: Fakt krásný :) Dík moc......
Vnučka
Nováček
Nováček

Příspěvekod Bojda » pát 06 led, 2006 09:09

Namu, firma tě na nějakého architekta odkáže, pokud nemáš vlastního. A pokud máš vlastního a nemá zkušenosti s navrhováním srubů, tak se snad se srubovou firmou nějak domluví. Tam jde o to, pokud já vím, že srub se doporučuje stavět na 30 cm vysoké podezdívce, délka stěny bez napojování je omezena velikostí klády na 8 m, velké přesahy střech, aby na dřevo nepršelo a bylo ochráněno před uv-zářením apod. Nám navrhoval srub architekt Velek z Brna. Mělo to i tu výhodu, že se mnou jel i na stavební úřad do Litomyšle podat žádost o stavební povolení. Na stavebním úřadě nejdřív chtěli vyjádření svého architekta z Brna o vhodnosti srubu na kraji vesnice, ale nakonec se jen zeptali ústně architekta Veleka. A ten řekl, že se tam bude hodit. A tím to bylo vyřízeno.
Zahrada nám zarůstá, ale docela pomalu. Když jsme ji kupovali připadala nám zbytečně velká, ale teď je pro nás maličká, má jen čtvrt ha. Na ní nám rostou 4 vetší stromy (krom námi zasazených ještě malých). Třešeň, jabloň, hrušeň a javor, úroda je bohatá, hlavně hrušek. Těším se hlavně na jaro, když začíná všechno rašit a můžu pozorovat probouzející život. Pomáhají nám i zvířátka, asi veverky a sojky, díky kterým nám rostou na zahradě lísky a duby. Jednu takovou lísku jsem našel u kočárku s naší malou spící Ninou, udělalo mi to velkou radost, protože Nina je podle keltského stromokruhu právě líska. Od té doby je to její stromek. Je zajímavý pozorovat změnu druhu rostlin od té doby co jsme zahradu koupili. V knize Lunární zahrada to p. Paunggerová popisuje a říká, že při změně majitele začnout růst ty rostliny, které nový majitel potřebuje, rostou pro něho. Nám začala růst ve velkém třezalka. Nepotřebujete někdo?
Bojda
Bojda
Nováček
Nováček

Příspěvekod Návštěvník » pát 06 led, 2006 22:52

Bojda píše: Nám začala růst ve velkém třezalka. Nepotřebujete někdo? Bojda

:D :D :D Ona je dobrá na nervy, u nás jí rote taky hodně :D :D :D
Návštěvník

srub

Příspěvekod Lukas » úte 07 úno, 2006 21:14

cau chtel bych stavet srub ten tvuj je super muzes mi prosim sdelit pribliznou cenu? byl bych moc vdecny cus Lukas PS pokud by to slo na email budu moc rad tohle jsem nasel nahodou email je clovicek04@seznam.cz jeste jednou diky
Lukas

Příspěvekod tygr » ned 05 bře, 2006 22:36

Zdar všichni,
já sem zase slyšel,
že když se dřevo pokácí za úplňku,
tak se z něho dá postavit krb.
Takže s chutí do toho :D
tygrov@seznam.cz
tygr

srub

Příspěvekod Namu » pon 06 bře, 2006 09:02

Cauky Tygře,
to je zajimavy. To by mohlo byt tim, ze drevo o uplnku obsahuje hodne vody.
zdravi Namu
Namu
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod evalipinova@seznam.cz » pát 19 kvě, 2006 19:13

Ahoj, přečetla jsem si vaše příspěvky o stavbě srubu a zaujal mě odkaz na knihu rakouského autora o kácení stromů v novoluní, prosím, napište mi někdo přesný název, abych si ji mohla sehnat ! mám zájem si srub v budoucnu postavit, takže zatím sháním informace, peníze a pozemek !!!
Jakakoliv pomoc je vítána!!!
Děkuji a přeji všem krásné žití !!! Eva
evalipinova@seznam.cz

Příspěvekod Namu » pát 19 kvě, 2006 19:47

Ahoj Evi,
ta kniha je momentálně pouze v němčině, aleeeeeee......zavřít oči ....... ........... překvapení .......... otevřít ...............
na podzim vyjde v češtině!
Autor pan Erwin Thoma napsal později ještě další dvě knihy, v jedné z nich se píše hlavně o jeho novém patentu "dřevo100", což znamená dřevo 100%, jedná se o šikovné spojení prken do masivních panelů jakékoliv velikosti a tlouštky - bez jakékoliv přísady, bez kovů. Tyto panely splnují ještě lépe všechny dnešní moderní požadavky než klasický srub. Samozřejmě i zde se jedná o lunární dřevo neboli dřevo kácené ve správné měsíční fázi.
Dřevo100 je, jak se mi zdá, v ekologické scéně trhák, nebot vloni otevřeli pobočku ve Švédsku a v Německu. Mají zakázky z celého světa i z Japonska, například.
Počkáš si na tu knihu, nebo chceš odkaz na německou? Nebo na Thomu přímo?
Zdrávek
Namu
Namu
Moderátor
Moderátor

Další

Zpět na Rodový statek