Portál  •  Nápověda  •  Hledat  •  Seznam uživatelů   •  Uživatelské skupiny  •  Registrace  •  Nastavení  •  Přihlásit, pro kontrolu soukromých zpráv  •  Přihlášení
Obsah fóra Anastasia.cz Z naší nabídky vybíráme:

Viděl jsem tě růst...
Portál
Shop  •  Wiki  •  Hudba  •  Mapa  •  Knihy  •  Foto Album  •  Odkazy  •  Kalendář  •  RSS články  •  Nový příspěvek  •  Poslední příspěvky
Kalendář 
Zobrazit následující téma
Zobrazit předchozí téma

Odeslat nové témaOdpovědět na téma Zobrazit předchozí témaPoslat email příteli.Seznam uživatelů, kteří sledují toto témaUložit toto téma jako souborVerze pro tiskPřihlásit, pro kontrolu soukromých zprávZobrazit následující téma
Autor Zpráva
Jenik
Přispěvatel
Přispěvatel

Věk: 31

czechrepublic.gif
PříspěvekZaslal: pá 04 prosinec, 2009 01:24  Předmět:  Voda na rodovém statku Odpovědět s citátemKonec stránkyNávrat nahoru

Ahojte všichni : )

Jsem ve fázi přemýšlení, plánování, zvažování a vybírání místa, kde bych se chtěl případně usídlit, tzn. kde pořídit rodový pozemek. Myslím, že jedna z důležitých otázek je, jak dosáhnout toho, aby na pozemku bylo dostatek vláhy pro pěstování všeho, co budu chtít pěstovat, a případně pro další skvělé věci, jako je třeba rybníček.
Chtěl bych vás proto poprosit o rady nebo zkušenosti ohledně vody v krajině, především pak:
Co je potřeba k tomu, aby voda nejen stačila, ale dala se i sbírat (na povrchu tak do hloubky 2m max, nebo třeba do podzemní nádrže). Je to možné jen na horách, kde jsou velké srážky, nebo na pozemcích ve sníženém místě (tzn. tam, kde jsou potůčky, strouhy, mokřady)? A co ty olše, jak o nich povídala Namu? : )
Na kolik může vodní režim ovlivnit vzrostlá vegetace rodového statku (třeba les)?
Miluji totiž vodu a vlhkost, tak bych ji na svém pozemku rád měl. Nevím nakolik takové přání limituje možný pozemek pro rodový statek. Počítám také s tím, že bych upřednostnoval přírodní jezírko před nádrží, že v naší republice neprší nijak extra a že prý má být čím dál více suchých období a bouřek a také tepleji. Voda je přeci základ života, proto by bylo dobré jí mít co nejvíce.
Co vy na to? Těším se na vaší odpověd.

Díky,
Jeník

Ryby Pohlaví:Muž Ovce OfflineOsobní galerie uživatele JenikZobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuMapa
Petr_
Přispěvatel
Přispěvatel

Věk: 33

czechrepublic.gif
PříspěvekZaslal: so 05 prosinec, 2009 00:16  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemKonec stránkyNávrat nahoru

Ahoj Jeníku,
toto je hodně obšírné téma. Zkusím naznačit alespoň začátek.

Co se týče vědomosti o vodě doporučuji V.Schaubergera. To byl zatím jediný lověk z nedávno žijících, který pochopil plně podstatu vzniku a využití vody.

Jeho zatím jediná česky vydaná kniha je "Tajuplná a léčivá síla vody". Je to opravdu obsáhlé čtení zachycující jak jednoduché principy, tak i velmi složité až nadpřirozené pro nas dnes udivujicí skutečnosti. Když však člověk další odkazující informace prozkoumá na internetu, je udiven jakou ten chlap měl již tehdy pravdu.

To byl člověk přírody, který navíc dokázal resp. stihl většinu svých teorií dostat také do funkčních zařízení. V německy žijících zemích už začínají toky upravovat na základě jeho znalostí. Ale učí se i v dnešní době za pomoci moderních technologií alespoň zkopírovat to co on dokázal kolem let 1930.

Co se týče vlastních projevů duše vody doporučuji knihy M. Emoto - jsou to krásné knihy dokazující, že vzorec H2O je jen člověkem omezená konvence vědění o schopnostech vody.

Vzhledem k tomu, že přichází zima budeš mít určitě dost času přečíst i další zajímavou publikaci přpojenou v souboru.

Ke tvému plánu.

Důležité je vlastnit pozemek ve svahu. Stačí i minimální sklon, ale je nutný pokud chceš využít i bezplatné energie či práci vody díky gravitaci.
Samozřejmě pokud to myslí člověk vážně měl by také najít pozemek kde voda, která k němu ztéká z okolí není jen splaškami vypouštěnými ze staveb příp. jinou bezohlednou lidskou činností znehodnocená.

Je to dnes velmi těžké najít alespoň z části takto neposkvrněný pozemek tím co je ve vyšších polohách nad ním. Ale na druhou stranu to člověka donutí brát ten přechod na permakulturní život vážně po všech stránkách.

Nikdo z nás by přece nevěnoval množství energie na práce na svém pozemku proto, aby mu to pak zhatily brečky, které k němu do přírodního jezírka dotečou od ostatních lidí. I já jsem hledal a podařilo se mi zakoupit pozemek, který hraničí s chráněnou přírodní krajinou, takže mám alespoň na 90 % jisté, že tam nebudu mít ty zněčištěné zdroje povrchové vody. A navíc mám i to štěstí, že tam mám i vyvěrající pramen, který vždy na podzim a jaře ukazuje svou krásu.
Také proto tvrdím, že ideální jsou pozemky na okrajích malých obcí, kde už je předpoklad, že dál nebude probíhat výstavba nějakého podnikatelského baroka.
Navíc do roku 2013 tam kde v nich nemají územní plán je jednodušší i vyřízení různých stavebních povolení.

Určitě je ideální mít výše na přítoku nějaký les. Ten ve spojení se silami koloběhu vody je strůjcem vody pramenící ze země. Právě pro toto pochopení doporučuji znalosti od Schaubergera. Je to i dnes velmi nedoceněný člověk a vědec. Jednak i proto, že jeho výzkum byl pro právě schopnost využít neskutečné jevy již dříve zabalen do obalu "světově tajné" asi tak jak u N.Tesly jeho znalosti o elektrice ve vztahu k enegii pole země . Tzn. je do oběhu puštěno jen to co zatím nelze moc pochopit a vyrobit podle toho samočinné zařízení.

Co se týče uspořádání na pozemku pět to vychází z logiky využití veškeré energie na pozemku. Nejvýše bude zemní nádrž, kde múžeš zachytávat např. vodu pro vyšší část pozemku, případně to mohou být horizontálně vedené svejly po vrstevnicích. Pak by mělo následovat obydlí, ze kterého můžeš šedou vodu vypouštět do kořenové čističky, z té pak do přírodního jezírka, kde to rostliny znovu dočistí a jezírko můžeš využívat jak ke koupání, tak závlaze své zahrádky se zeleninou apod.. Když se ti podaří vodu na svém pozemku využít tak, že ti zachycená voda příp. něco z přiteklé vody potokem neodteče z pozemku dále jsi na nejlepší cestě k soběstačnosti a především přispěješ k tolik potřebnému a dnes zcela rozvrácenému malému koloběhu vody v přírodě.

Dnes už i vědci a státní instituce přicházejí na to, že jejich dosavadní a obecně lidská činnost především na poli betonových a asfaltových staveb měst naopak totálně ohrožuje jak schopnost tohoto malého koloběhu (resp. ten je narušený zcela) a narušení malého koloběhu jim vrací vše náhlými srážkami, proti nimž není obrana tím, že budou stavět přehrady, betonovat toky apod. Naopak tím vše ještě více urychlí a bud ještě hůř.

Prostě dosud nebrali v potaz to, že zadržování vody (schválně nerozvádím jakými způsoby, protože ty jsou opět primitivní) na plochách kde spadla je nejúčinějjší věc, která zajistí jak vláhu všem vysychajícím polím a pozemkům, ale především nebude narůstat kapacitní zatížení kanalizací,toků apod. Už dnes mají problémy, a začínají vidět, že bude ještě hůře. Proto také i ve stavebním zákoně začínají myslet na zadržování vod na pozemku staveb.

Bohužel než si toto lidstvo uvědomí úplně, odnese to ještě mnoho lidí svými životy, ztrátou celoživotních úspor během mžiku. A samozřejmě nikdo z nich dnes nemůže čekat, že jim stát v něčem pomůže.

Pocházím z Nového Jičína a pozemek mám kousek od něj přímo v obci která byla spláchnuta totálně fest. Příčina byla jen v tom, že zrovna v letním měsíci obnažená půda nebyla schopna zachytit svou přirozenou avšak chybějí vegetací to neskutečné množství vody co během těch cca 2-4 hodin spadlo. Byla totiž nasáklá ještě z předchozích dnů deštů. Kdyby nebylo vše kolem tzn. lesy vysekané, podrost a travní porosty pryč(sekání sena) voda by byla alespoň nasáta vegetací zpomalena na odtoku a nezpůsobila svým postupným odtokem tolik škod.

Ač technik a stavař, sám jsem byl v šoku z toho množství co ty okolní pole pustily během té chvilky vody do údolí. Když pojedeš někdy přes Nový Jičín a pojedeš od prvního kruháče ve městě ze směru od Hranic směrem na výpadovku na Ostravu, budeš cca po 150 přejíždět most. Podívej se na tu hloubku a množství v jakém teče bežně ta říčka a pak si představ, že během těch pár hodin byl ten cca 8m vysoký a cca 10 široký profil koryta říčky plný vody. Nejlépe vidět vlastníma očima to množství vody.

Svůj pozemek jsem vybíral pečlivě a mám rád hodně hory, takže jsem si vybral něco blízko kopcům, takže žádnou škodu ani teď ani v budoucnu nemusím čekat a to i přesto, že dům chci postavit částečně zasazený do terénu.

Tzn. je potřeba zachycovat co nejvíce vody na svém pozemku a využívat ji v suchých dnech a zajistit tím přirozený odpar v místě spadu deště a především ochlazovat tím svou už tak narušenou půdu.

Já sám počítám, že než toto člověk od prvního výkopu provede je to otázka minimálně dvou let než to začně plně fungovat dle záměru. Ale hodně se dá správnou krajinotvorbou pomoci.
Sám doufám, že se s dětmi budu rochnit v jezírku pokud možno již příští rok, ale vím, že to bude hodně časově náročné si to splnit. Nicméně pokud člověku nechybí chut a touha tvoření, nic ho nezastaví Usmívat se

Lev Pohlaví:Muž Drak OfflineOsobní galerie uživatele Petr_Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávu
Jenik
Přispěvatel
Přispěvatel

czechrepublic.gif
PříspěvekZaslal: po 07 prosinec, 2009 01:57  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemKonec stránkyNávrat nahoru

Ahoj Petře,
Díky za podrobnou a velmi užitečnou odpověd. Asi by mě už nemělo překvapovat, že tak ochotně sdílíš své zkušenosti a informace. Takže dík za zajímavé odkazy na literaturu.
Stahuju ted porad nejake pdf z netu a postupne je pročítám, ale osobní zkušenosti z naší krajiny jsou cennější.
K tomu co jsi psal...blahopřeji ti ke skvělému pozemku i s pramínkem. To je skvělé. Z jaké plochy tak asi sbírá vodu? A kolik tam u vás průměrně naprší? Zajímalo by mě hlavně, jestli si myslíš (a vy ostatní čtenáři), že to, o čem jsi psal (nádrž pro dům, kořenovka a jezírko s dostatkem vody), se dá realizovat i v podmínkách spíše suché oblasti (průměr je 530mm srážek). V té krajině u berounky jsou vlhká místa a zárodky potůčků jen (většinou) v začátcích roklinek, co pak tečou do řeky, nebo i na rovnějších místech výše, ale většinou nad sebou mají dost velkou sběrnou plochu (třeba 10, 20ha). Takže mi je jasné, že všude ideální vlhkost nejspíš nemůže být. Ale zase jsem viděl několik nebeských rybníků (bez přítoku), jezírek nebo louží v lese třeba na kopci, nebo rovině, tak jsem si vždycky říkal, odkud se tam ta voda bere.
No, když se ptám jestli by to šlo tam a tam, tak vím, že tam hraje roli také půda, podloží a tak, což se asi laicky moc posoudit nedá. Už jsem si ze srážek počítal, kolik nasbírám vody z té a té plochy, ale ostatní promněnné zatím nevím, třeba nároky určitých porostů a rostlin na vodu, propustnost půdy, případně nakolik lze zabránit vsakování vody v případném přírodním jezírku, nebo jestli se bude třeba rok vsakovat a pak se nasytí okolní půda a vsakování už nebude problém, a jestli na svažitém pozemku z něj bude podpovrchová voda více unikat do nižších míst, atd. A hlavně: nakolik to návrhem svého pozemku mohu ovlivnit.
Máteli k tomu nějaké zdroje informací, nebo zkušenosti, budu vděčný, když je sem do diskuse vložíte.
Jinak každý říká, jak vody v rybnících a potůčkách oproti minulým desetiletím značně ubylo. Také to sleduju. bude to asi tím špatným hospodařením v krajině. Nevím, jestli ubylo srážek, nenašel jsem tabulky nějakých historických dat.
A co bude s tvým jezírkem v létě, kdy pramen neteče? Co jsem se tak dočetl, udávají se různé velikosti plochy, ze které je třeba vodu sbírat (povrchovou?). Pamatuji si, že to bylo něco kolem 70tinásobku velikosti budoucího jezírka.
No, budu číst dál, ale jestli jste někdo v tomhle zkušenější, neváhejte a napište.
Zatím se mějte krásně, anastasiovci Usmívat se
Jeník

Ryby Pohlaví:Muž Ovce OfflineOsobní galerie uživatele JenikZobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuMapa
Petr_
Přispěvatel
Přispěvatel

czechrepublic.gif
PříspěvekZaslal: út 08 prosinec, 2009 00:20  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemKonec stránkyNávrat nahoru

Jenik napsal(a):
Ahoj Petře,
Díky za podrobnou a velmi užitečnou odpověd. Asi by mě už nemělo překvapovat, že tak ochotně sdílíš své zkušenosti a informace. Takže dík za zajímavé odkazy na literaturu.
Stahuju ted porad nejake pdf z netu a postupne je pročítám, ale osobní zkušenosti z naší krajiny jsou cennější.
K tomu co jsi psal...blahopřeji ti ke skvělému pozemku i s pramínkem. To je skvělé. Z jaké plochy tak asi sbírá vodu? A kolik tam u vás průměrně naprší? Zajímalo by mě hlavně, jestli si myslíš (a vy ostatní čtenáři), že to, o čem jsi psal (nádrž pro dům, kořenovka a jezírko s dostatkem vody), se dá realizovat i v podmínkách spíše suché oblasti (průměr je 530mm srážek). V té krajině u berounky jsou vlhká místa a zárodky potůčků jen (většinou) v začátcích roklinek, co pak tečou do řeky, nebo i na rovnějších místech výše, ale většinou nad sebou mají dost velkou sběrnou plochu (třeba 10, 20ha). Takže mi je jasné, že všude ideální vlhkost nejspíš nemůže být. Ale zase jsem viděl několik nebeských rybníků (bez přítoku), jezírek nebo louží v lese třeba na kopci, nebo rovině, tak jsem si vždycky říkal, odkud se tam ta voda bere.
No, když se ptám jestli by to šlo tam a tam, tak vím, že tam hraje roli také půda, podloží a tak, což se asi laicky moc posoudit nedá. Už jsem si ze srážek počítal, kolik nasbírám vody z té a té plochy, ale ostatní promněnné zatím nevím, třeba nároky určitých porostů a rostlin na vodu, propustnost půdy, případně nakolik lze zabránit vsakování vody v případném přírodním jezírku, nebo jestli se bude třeba rok vsakovat a pak se nasytí okolní půda a vsakování už nebude problém, a jestli na svažitém pozemku z něj bude podpovrchová voda více unikat do nižších míst, atd. A hlavně: nakolik to návrhem svého pozemku mohu ovlivnit.
Máteli k tomu nějaké zdroje informací, nebo zkušenosti, budu vděčný, když je sem do diskuse vložíte.
Jinak každý říká, jak vody v rybnících a potůčkách oproti minulým desetiletím značně ubylo. Také to sleduju. bude to asi tím špatným hospodařením v krajině. Nevím, jestli ubylo srážek, nenašel jsem tabulky nějakých historických dat.
A co bude s tvým jezírkem v létě, kdy pramen neteče? Co jsem se tak dočetl, udávají se různé velikosti plochy, ze které je třeba vodu sbírat (povrchovou?). Pamatuji si, že to bylo něco kolem 70tinásobku velikosti budoucího jezírka.
No, budu číst dál, ale jestli jste někdo v tomhle zkušenější, neváhejte a napište.
Zatím se mějte krásně, anastasiovci Usmívat se
Jeník

Už se těším, až budu moci sdílet info ze stavby svého slaměného domu s kostrou ze dřeva bez jediného nátěru bochemitu, zasazeného pěkně do pozemku a jiné plánované věci.

Jeníku sdílet, sdílet, sdílet !!!. Sdílet vědomosti a zkušenosti, to je co teď všichni světlí lidé musí bez omezení dělat, čím víc, tím víc se dá urychlit zbytečné tápání každého z nás v oblasti poznání o kterém moc nevíme nebo si nejsme jisti.

To bude nové heslo lidské revoluce. Apropo víš o tom, že i Lenin byl nastrčená a financovaná figurka kapitalistickým bankéřů, aby svět rozdělili na dva protipoly a banky měli ze zbrojení a nekonečných válek zisk ? Je to tak prosté a donedávna to bylo i dobře skryté až z toho běhá mráz po zádech z jakou jednoduchostí lze masy řídit a ovlivňovat proti sobě aniž by byl reálný důvod je proti sobě štvát. Ale vratme se cestě za naším snem.

Jeníku ta plocha ze které ten můj pramínek je živ je hodně velká. Kdyby fungovalo dobře přidání souboru, pošlu to sem na ukázku. A defacto po přečtení knihy Schaubergera člověk pochopí, že není až tak důležité kolik je plochy nad ním. Ona ta voda vzniká úplně jinak, ale to bych zde nechtěl vypisovat co je v té tlusté a chytré knize. Za tip na knihu mohu poděkovat i Namu. Stejně tak doporučuji nakoupit i "viděl jsem tě růst" od E. Thomy. Namu tím málem pomůžeš a sám ve spojení s knihou "Neznámá moc Luny (4.vydání)" si otevřeš oči dokořán a teprve pak ti sepne, stejně jako mě, jak moc lidé zapomínají na přirozené a generacemi ověřené (sdílené) znalosti a vědomosti.

Dalo by se říct, že se člověku otevřou najednou dlouho zavřené okenice okna o kterém ví, že zatím nešlo nějak otevřít, ten uvidí to krásné před sebou, ale stále musí ještě otevřít i to okno, aby mohl nadechnout tu krásu za sklem. To sklo je zrcadelm dnešní závislosti na společnosti a jen společné vědení a jeho sdílení ukáže cestu jak ho otevřít, protože je téměř srostlé s rámem ve zdi.

Já hodně při koupi pozemku dával velkou prioritu i stavu okolního prostředí kolem mého pozemku. Takže jsem po roce čekání a hledání koupil opravdu dobře. Byl to kompromis mezi délkou resp. dobou dojíždění z nynějšího bydliště, cenou a jinými drobnými aspekty. Samozřejmě být dnes při výběru bez nutnosti zajistit rodinu jsou ty omezující věci co se týče ideálního místa a případné změny bydliště či zaměstnání zcela bezvýznamné. S dětmi na krku je to však horší. Nelze si tolik vybírat. Ale na druhou stranu je možné je hodně o životě a skromnosti v něm naučit.

Z pohledu přírody jsem hlavně chtěl místo, kde bude jak dostatek vody, spád pozemku tak i normální sušší část. Tohle vše až na jednu věc se mi splnilo. Jelikož jsem v dětství vyrůstal v horách v Beskydech, chybí mi ty lesy, kde by člověk mohl dobít baterky i duši a lítat po lese celé dny jedno zda v dešti, zda v suchu a o jídlo a vodu se člověk taky nestaral. Vždy se někde našel pramen čisté vody a něco na zub z lesního ovoce.

Momentálně mám kolem pozemku z jedné strany jen takový nálet než nějaký les a ten jehličnatý je mému srdci prostě blíž a ten mi tam chybí úplně

Jeníku pokud budeš opravdu pozorně koukat na pozemek při obhlížení pro nákup můžeš mnoho věcí zjistit už z porostu a jeho barvy, jeho sytosti, zda je tam voda apod. Samozřejmě je to nejlepší pozorovat na jaře, potom na podzim. V tu dobu právě jak to popisuje Schauberger (dále jen S.) nastupuje příroda se svými rozdíly teplot v prostoru (vzduch, země, samotná voda) a ty ovlivňují, zda a nakolik pramen teče, jak se chová potok apod.

No a nejjednodušší je výběr pozemku, který má ve svém nadvodí nedotknutý potůček. Pak nemusíš řešit zda potok vyschne do doby než bude daném místě vysekán les. Oteplení půdy jakýmkoliv obnažením původní zeleně pozemku či okolí začíná cesta smrti tj. vysoušení pozemku či pramene. Že to je plíživá smrt pro vše kolem včetně bytostně vnímavého člověka není třeba zdůrazňovat.

Vše co pak na svém pozemku zasadíš pomůže zachycovat vodu, udržovat ji na pozemku.Dále pomocí svejlů, jezírek můžeš vodu zachytávat i aktivně v době deštů a v dobách sucha je postupně využívat, např. i přepadem z hadic.

Víš ono celý ten problém dnešních povodní je jednoduchý a jednoduše řešitelný. Tím je obnova lokálního zachycování vody, ochlazování půdy vlhkostí.
V létě přicházejí ty nejhorší lijáky resp. povodně, tak proč toho nevyužít a zároveň pomoci lidem níže před zatopením ?. Stačí pouhé zpoždění odtoku vody a udělá to své. Kvůli tomu se stavějí drahé přehrady proti povodním a zbytečně. Navíc užitek z lokálního zadržení vody na každém jednotlivém pozemku má skutečný vliv na celé počasí v lokalitě. Tím, že dochází k odpařování zadržené vody z povrchu, je využito sluneční energie, která by jinak jen vysušila půdu a spalovala vše živé. Díky odparu jsou deště v místě pravidelnější a v menší dávce.
Veškerá zeleň zároveň roste a zároveň vytahuje minerály hluboko z půdy a tím harmonicky spolupůsobí při tvorbě humusu.

Jeníku já ač sám technik, nejprve se dívám do krajiny a sleduji její život, tím si ušetřím hodně biflování informací, statistik apod. V momentě až znám chování krajiny vezmu do ruky jednoduché počty a s nimi pak navrhuji technické řešení záměru.

Jak chtějí lidi aby je pravidelně letní červno-červencové lijáky nespláchli, když pole jsou tou dobou většinou bez husté vegetace, jen hlína a voda do nich nevsákne ?

Jak chtějí lidi aby potoky a řeky neslábli, rybníky nevysychaly, když se ztrácí taková ta pravidelnost a narůstají extrémy počasí a namísto řešení regulace toků dle S. se vše jen uzavírá do betonu a ještě rychleji to "hrkne" do nižších míst ????

Příroda je resp. byla krásně a harmonicky propojená a to co se dnes děje je jen změna, kterou vyvolal člověk a kterou se příroda zase srovná do původního stavu, ale člověk neví za jak dlouho a kolik lidí přitom přijde o vše či o život.

SNV33641.JPG
 Komentář:
můj pozemek jsou cca 2ha mezi tím sloupem a cestou až po tu remízku za tím sloupem
 Velikost:  2.93 MB

SNV33641.JPG

Lev Pohlaví:Muž Drak OfflineOsobní galerie uživatele Petr_Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávu
Petr_
Přispěvatel
Přispěvatel

czechrepublic.gif
PříspěvekZaslal: út 08 prosinec, 2009 00:51  Předmět:  To PDF o vodě Odpovědět s citátemKonec stránkyNávrat nahoru

ještě posílám i ten zajímavý PDF s vysvětlením na co přišli dnešní vědci s velikým zpožděním oproti Schaubergerovi, ikdyž to vysvětlení vzniku vody ještě není úplně OK.

http://www.waterparadigm.sk/indexsk.php?web=./home/homesk.html

Namu
Moderátor
Moderátor

Věk: 47

blank.gif
PříspěvekZaslal: st 09 prosinec, 2009 03:41  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemKonec stránkyNávrat nahoru

Jeníku,
já Ti moc poradit nemůžu, snad jen to, že brzy na jaře, když je tráva hnědá, je na některých místech přesto zelená - tam je voda. I v létě se to dá poznat, a sice na vlhkých místech rostou jiné rostliny než na suchých, jiný druh trávy např. - i když žádnou vlhkost nevidíš a půda je suchá a tvrdá.
Přeslička má ráda vlhko a přesto roste v létě na úplně suchých místech - dočetla jsem se, že má několk metrů dlouhé kořeny, a že bere vodu z hlubin. Tedy pravděpodobné místo pro studnu.
Ale jsou to jen taková subjektivní pozorování a nápady, spíš jako impulsy.

S těma olšema by mne to také zajímalo. Zatím to asi nikdo z nás nevyzkoušel. Já nemohla, páč na to nemám pozemek- místo.

zdar, Namu

Rak Pohlaví:Žena Králík OfflineOsobní galerie uživatele NamuZobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuOdeslat e-mailMSN MessengerMapa
Verča
Přispěvatel
Přispěvatel

Věk: 20

czechrepublic.gif
PříspěvekZaslal: st 09 prosinec, 2009 16:29  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemKonec stránkyNávrat nahoru

Ahoj Jeníku, voda na pozemku je opravdu moc zajímavé téma. Zvlášť pro mne. Taky máme svůj rodový pozemek a otázku vody jsme taky dost řešili, ale někdy je pravda, že člověk míní život mění Usmívat se Prohlašovali jsme, že bez vody to nejde (respektive bez vrtu) chtěli jsme si proto udělat vrt na pozemku, ale stalo se to, že se jim zasekl vrták a vytáhnout nešel, takže skrachovala celá firma kvůli nám (podala jsem to dost ve zkratce) takže se stalo, že jsme zůstali bez vrtu a zjistili jsme že to jde i tak, že díky úžasnému místu kde bydlíme máme vody dost, i když se to na první pohled nezdá. Vodu sbíráme do 1000l nádrže tu využíváme jako užitkovou, kdyby pochyběla (což se ještě nestalo) tak nedaleko v lese je lesní jezírko a ve vesnici je nádrž s vodou, která je volně přístupná. Na pitnou vodu máme taky velké štěstí, ve vesnici (asi 2 km od nás) jsou dva prameny a v lese je studánka do které taky vyvěrá pramínek. Prostě vybrali jsme si kouzelné místo Usmívat se Jsem ráda za něj i za sousedy
Moc děkuji za tip na knížku a ty olše určitě zkusíme, na pozemku máme už nějaké stromečky většinou nálety břízy borovice duby atd., a nějaké jedlé keře co už jsme stihli zasadit, více plánujeme na jaro Usmívat se

Lev Pohlaví:Žena Kůň OfflineOsobní galerie uživatele VerčaZobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuMapa
Petr_
Přispěvatel
Přispěvatel

czechrepublic.gif
PříspěvekZaslal: čt 10 prosinec, 2009 23:11  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemKonec stránkyNávrat nahoru

Verča napsal(a):
Ahoj Jeníku, voda na pozemku je opravdu moc zajímavé téma. Zvlášť pro mne. Taky máme svůj rodový pozemek a otázku vody jsme taky dost řešili, ale někdy je pravda, že člověk míní život mění Usmívat se Prohlašovali jsme, že bez vody to nejde (respektive bez vrtu) chtěli jsme si proto udělat vrt na pozemku, ale stalo se to, že se jim zasekl vrták a vytáhnout nešel, takže skrachovala celá firma kvůli nám (podala jsem to dost ve zkratce) takže se stalo, že jsme zůstali bez vrtu a zjistili jsme že to jde i tak, že díky úžasnému místu kde bydlíme máme vody dost, i když se to na první pohled nezdá. Vodu sbíráme do 1000l nádrže tu využíváme jako užitkovou, kdyby pochyběla (což se ještě nestalo) tak nedaleko v lese je lesní jezírko a ve vesnici je nádrž s vodou, která je volně přístupná. Na pitnou vodu máme taky velké štěstí, ve vesnici (asi 2 km od nás) jsou dva prameny a v lese je studánka do které taky vyvěrá pramínek. Prostě vybrali jsme si kouzelné místo Usmívat se Jsem ráda za něj i za sousedy
Moc děkuji za tip na knížku a ty olše určitě zkusíme, na pozemku máme už nějaké stromečky většinou nálety břízy borovice duby atd., a nějaké jedlé keře co už jsme stihli zasadit, více plánujeme na jaro Usmívat se

Ano, musím potvrdit důležitý je výběr místa pro statek. Není-li člověk "blokován" již založenou rodinou je dnes ještě mnoho a mnoho pozemků po celé ČR, které lze koupit ve velmi fajn prostředí a za "vybydlené" ceny.

A opustit své rodné místo není zas takový problém, když jej nelze upravit k obrazu svému. Nové místo je nová duše a tu budeš mít rád a ona tebe, pokud o ni budeš pečovat.

Jenik
Přispěvatel
Přispěvatel

czechrepublic.gif
PříspěvekZaslal: so 13 únor, 2010 19:32  Předmět:  (Žádný předmět) Odpovědět s citátemKonec stránkyNávrat nahoru

Odkaz s obrázky přírodních jezírek pro inspiraci a potěchu:
http://www.rigi.cz/index.php?typ=RIA&showid=116
Docela by mě zajímalo, jak je vytvářejí.

Zobrazit příspěvky z předchozích:      
Odeslat nové témaOdpovědět na téma Zobrazit předchozí témaPoslat email příteli.Seznam uživatelů, kteří sledují toto témaUložit toto téma jako souborVerze pro tiskPřihlásit, pro kontrolu soukromých zprávZobrazit následující téma

Zobrazit následující téma
Zobrazit předchozí téma
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru